Hadden de Grieken al raketten? WIN

Hadden de Grieken al raketten? WIN

Door Manon. WINACTIE! Een boek van Govert Schilling met illustraties van Tjarko van der Pol. Hadden de Grieken al raketten? Wat een goede vraag! Voor alle dromers, denkers, doeners en durfallen. Voor ons als nieuwsgierige wezens! De geschiedenis van de ruimtevaart; van houten duif tot wonen op Mars!

Hadden de Grieken al raketten? WIN

Geweldig combi al zeg ik het zelf. De titel van dit boek maakt me al ontzettend nieuwsgierig. En zoals het boek begint zijn alle mensen nieuwsgierige wezens. Dat klopt meteen! Ook nodigt het boek me uit om te lezen door zijn uiterlijk. Het formaat van het boek is afwijken van andere boeken dus het springt er meteen uit. Ook de illustratie op de voorkant wekt mijn interesse.

Het boek is geschreven door Govert Schilling. Een wetenschapsspecialist die al vaker boeken schreef zoals Op reis door ruimte en tijd Op reis door ruimte en tijd, bekijk het hier en De ontdekking van de ruimte, bekijk het hier.

Bekijk het boek hier

André Kuipers

Onze ruimte en raketten specialist André Kuipers heeft het voorwoord voor dit boek mogen schrijven. Hij spreekt ons; dromers, denkers, doeners en durfallen toe. Wij, nieuwsgierige wezens die de wereld ontdekken. Wat weten we al over de ruimte? En alles wat daarmee te maken heeft? Om daarachter te komen heb je dromers, denkers, doeners en durfallen nodig! De dromer heeft het gekke idee de ruimte in te gaan, de denker moet de raket bedenken. De doener bouwt de raket en de durfal stapt in! Hoe gaaf is dat? Ben jij nu net zo nieuwsgierig als ik was?

Zoeken, zoeken, zoeken

Wanneer je verder bladert naar de inhoudsopgave, waar je overigens meteen enthousiast wordt van de gave titels van de hoofdstukken , zie je meteen dat dit niet alleen een informatief boek is. Het is namelijk ook een zoekboek. Door het gehele boek heen zijn plaatjes verstopt waarnaar je op zoek kunt gaan. Tussen de grieken en de raketten vind je dus leuke kleine tekeningetjes. Dus wanneer je alle info gelezen hebt kun je daarna ook nog even lekker puzzelen en op zoek gaan naar de figuren. Wie vindt ze als eerst?

Hadden de Grieken al raketten? WIN

400 voor Christus

Het boek begint al 400 jaar voor Christus met de houten duif van Archytas. Dat is dus echt wel al heel lang geleden. Zolang dat we echt terug gaan naar de oude Grieken, meer dan tweeduizend jaar terug in de tijd. We komen langs namen als Hero, Feng Zhisheng en Johannes Kepler. Namen die ik voorheen nog niet kende maar die wel degelijk iets betekenden in de geschiedenis van de ruimtevaart.

Na nog een aantal onbekende maar ook bekende namen (bijvoorbeeld Jules Verne) komen we aan bij de eerste raketlancering in 1926. Een raket met vloeibare brandstof, namelijk een mengsel van benzine en vloeibare zuurstof. Wist jij dat? Helaas kwam deze raket niet zover. Een meter of 12. Helaas lukte het dus nog niet om echt de ruimte in te gaan.

Grieken rakket

Spoetnik

Natuurlijk lezen we ook over Spoetnik. Het allereerste ruimtevaartuig in de geschiedenis. En hoe Spoetnik Laika meenam, en hoe dat afliep.

We lezen over een chimpansee in de ruimte en dan natuurlijk ook over de eerste mens in de ruimte. We zijn dan al beland in de jaren 60. Steeds komen we dichter bij de tijd van nu. We vinden informatie over Apollo 8 en Apollo 13 en Neil Armstrong en bij het lezen van deze bekende namen word ik steeds meer enthousiast. Wat ontzettend veel informatie in dit boek.

Raketten in het dagelijks leven

Denk ook eens aan satellieten, een ruimtetelescoop, en een ruimtestation. Woorden die ons bekend in de oren klinken. Dat omdat we ze regelmatig voorbij horen komen. Ze hebben vanalles te maken met ons dagelijks leven. Via satelieten kunnen wij het weer meten of is er communicatie mogelijk. Ook daar vertelt dit boek over.

Toekomst

Natuurlijk kijkt dit mooie boek ook naar de toekomst. Hoe zit het dan met de raketten en de ruimtevaart? Maken we snoepreisjes naar de ruimte? Wie wil er verhuizen naar Mars? Kun je een ruimtereis naar de sterren maken? Is de aarde dan nog wel nodig?
Vele vragen waar we natuurlijk nog geen antwoord op weten, maar erover nadenken mag natuurlijk wel!

Wat vond ik van het boek Hadden de Grieken al raketten?

Zoals ik hierboven al beschreef was ik meteen heel enthousiast. De vormgeven en de titel maakte me erg nieuwsgierig. Door het leuk voorwoord van André Kuipers wilde ik meteen verder lezen.

Het boek leest erg prettig door het eenvoudige lettertype wat niet te klein is. De stukken tekst zijn kort en toch zeer informatief. Ondersteunt met mooie illustraties maakt het boek een feestje om te lezen. Samen met mijn zoon hebben we ontzettend genoten en zijn we veel te weten gekomen. Te veel om allemaal te onthouden, dus het boek is op het nachtkastje beland en we pakken het er nog regelmatig bij. Hoe zat dat ook alweer met Spoetnik? Hoe ging de landing op Saturnus (lievelings planeet hier!) ook alweer?

En natuurlijk hebben we ook fanatiek de plaatjes gezocht, en ook gevonden!! En mocht je ze niet kunnen vinden, dan kun je achteraan spieken!

Voor alle dromers, denkers, doeners en durfallen is dit een geweldig boek!! En natuurlijk ook voor alle anderen die nieuwsgierig zijn geworden! Zelfs als je minder geïnteresseerd bent in de ruimtevaart is dit een heerlijk boek om te lezen!!

Bekijk het boek hier

WINNEN

Maak kans op een exemplaar van dit prachtige boek. Laat hieronder (op de site) een reactie achter als je mee wilt doen. 6 oktober mail ik de winnaar.

Er staan affiliate links in dit blog.

Enthousiast geworden? Misschien vind het het boek De gruwelijke geschiedenis van de hele wereld ook wel tof!