Heerlijk december voorleesboek: Kolletje & Dirk Koning Winter

Heerlijk, lekker voorlezen bij de verwarming of kachel in de koude decembermaand. Kolletje en Dirk – Koning Winter valt in het water staat vol leuke verhaaltjes over de typisch natte Nederlandse winter. Heerlijk december voorleesboek voor kleuters. 

Kolletje & Dirk Koning Winter valt in het water

Kolletje en Dirk – Koning Winter valt in het water

Kolletje is een koddig meisje met rood-witte toversokken. Als ze die aan heeft en haar naam ‘Katharina Orselia Laetititia’ zegt gebeuren er wonderen.
In Kolletje en Dirk – Koning Winter valt in het water is het winter. Maar het regent heel veel. In twaalf verhaaltjes lees je hoe dat nou moet met Sinterklaas, kerst en de rest van de winter.

Wat vind ik?

De verhaaltjes sluiten helemaal aan bij de belevingswereld van kleuters. Kolletje bedenkt dat bijvoorbeeld Sinterklaas wel een regenpak aan zal hebben in de regen. En Dirk zegt dat hij niet klein is als meneer De Jong hem ‘kleine vriend’ noemt. Precies wat kleuters ook vaak zeggen! Opa verteld een mooi verhaal over Koning Winter die ooit in het water viel en nu te oud is om voor een goede strenge winter te zorgen. De kinderen hangen aan zijn lippen.
En ook typisch grappige kleuteropmerkingen komen voorbij, zoals Kale Koen ‘een soort kip, maar dan groter’.

Doe-tips

Dit boek leent zich heel goed voor leuke gesprekken.

  1. Vraag aan de kinderen wat Sinterklaas nog meer kan doen in de regen. Laat ze bijvoorbeeld iets ontwerpen wat de regen op de daken tegen kan houden.
  2. Vraag aan de kinderen of ze ook wel eens een zwerver hebben gezien. Laat ze iets bedenken wat ze voor een zwerver zouden kunnen doen, vanuit de kerstgedachte. Maak bijvoorbeeld samen koekjes en deel die aan zwervers uit.
  3. Maak vogelvoer voor de winter met de kinderen. Let wel op, koop ongebrande pinda’s, die zijn beter voor de maatjes van de vogels. Rijg bijvoorbeeld een slinger van pinda’s en rozijnen. Je kunt hier mooie patronen mee maken.
  4. Als er echt sneeuw ligt buiten, kun je daar mooie reken- en taalspelletjes mee doen.
  5. Alles uit het verhaal van Patrick en de poeppinguins kun je ook doen thuis en in de klas, zoals met ijsblokjes spelen. Ik heb ook een recept voor de nepsneeuw van maïzena en scheerschuim.