Nationale Tuinvogeltelling voor scholen, doe mee

Nationale Tuinvogeltelling voor scholen, doe mee

Zaakvakken geven is wat meer een uitdaging nu met het thuisonderwijs. Daarom is het leuk om een natuurles voor de thuisomgeving te creëren. Doe mee met de Nationale Tuinvogeltelling voor scholen, ik vertel je graag wat kinderen ervan leren. Past ook goed bij de voorleesdagen en het prentenboek: Coco kan het! 

Nationale Tuinvogeltelling voor scholen, doe mee

Wat is de Nationale Tuinvogeltelling?

De Nationale Tuinvogeltelling wordt sinds 2001 georganiseerd door Vogelbescherming Nederland. Dankzij de Tuinvogeltelling krijgen we veel informatie over hoe de vogels onze tuinen gebruiken in de winter. Vervolgens kan o.a. de vogelbescherming de vogels beter helpen. Bekijk hier meer informatie over de tuinvogeltelling.

Hoe werkt de telling?

  1. Tel op vrijdag 29, zaterdag 30 of zondag 31 januari 2021 één keer een half uur de vogels in je tuin of op je balkon. Overvliegende vogels tellen niet mee.
  2. Noteer alle soorten vogels die je ziet. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: zie je in het half uur dat je telt drie koolmezen tegelijk en even later vijf koolmezen? Dan schrijf je op: 5 koolmezen.
  3. Geef de telling op vrijdag 29, zaterdag 30 of zondag 31 januari 2021 gemakkelijk door via deze website. Vul het uiterlijk maandagochtend 1 februari in vóór 12 uur.

Nationale Tuinvogeltelling voor scholen, doe mee

Tuintelling voor scholen

Veel scholen doen al mee aan de Nationale Tuinvogeltelling om kinderen bewust te maken voor de natuur. Natuurlijk kun je er ook rekenspelletjes mee doen, vooral voor de jongere kinderen leuk. Laat de kinderen uit je klas vrijdag 29 januari vanuit hun eigen huis de vogels in hun tuin of balkon tellen. Door een half uurtje de vogels te tellen helpen ze mee aan het grootste burgeronderzoek naar natuur van Nederland. Vervolgens kunnen ze de resultaten delen op www.tuinvogeltelling.nl

Lessen over vogels

De vogelbescherming heeft speciale lessen gemaakt vanaf groep 3 rond vogels en de telling die je kunt bekijken op Lesson up, zodat je ze ook digitaal kunt geven, bekijk ze hierEr staan ook lessen in over een voederplank en vogelvoer maken. Je kunt de les centraal delen, bijvoorbeeld door je scherm te delen in Google Meets of Teams. Maar je kunt de les ook klaarzetten voor de leerlingen. Kan ook goed als extraatje als ze het andere werk af hebben, of voor de geïnteresseerden. Kijk wat er bij jouw klas past, ik vind het fijn om voor mijn klas als extraatje neer te zetten, zodat ze de les zelf kunnen doorlopen in hun eigen tijd.

Er staat uitleg over de vogels in de les, maar ook vragen waardoor de leerlingen interactief kunnen deelnemen aan de les. Ondertussen leren de kinderen de verschillende vogels herkennen. Fijn dat filmpjes afgewisseld worden met vragen, zodat de kinderen actief aan de slag kunnen.

Doe ook mee

Telformulier

Geef het handige telformulier aan de kinderen (digitaal of print het uit) en laat de kinderen tellen. Vraag ze om de getelde vogels aan jou door te geven, zo kun jij ze bundelen en doorgeven via de website. Of laat de kinderen het zelf doorgeven.

Dit is een #jufmaikead