Nationale voorleesdagen 2021 thuis

Coco kan het, activiteiten

De Nationale Voorleesdagen 2021 thuis, deze keer geen voorleesontbijt, maar wel tips om thuis op een eenvoudige manier mee te doen aan de voorleesdagen. Want voorlezen is superbelangrijk! Geef deze tips mee aan de ouders/verzorgers van peuters en kleuters. 

De Nationale Voorleesdagen 2021 zijn van 20 tot en met 30 januari. De start is meestal met een voorleesontbijt waar verschillende bekende Nederlanders, burgemeesters en andere prominenten uit het land aan mee doen. Nu zitten we allemaal thuis in lockdown. Dus bedacht ik tips die makkelijk uit te voeren zijn, maar waardoor voorlezen wel de verdiende aandacht krijgt.

Koop het boek Coco kan het! bij je lokale boekhandel.

Coco kan het, activiteiten

Bekijk hier het boek met vingerpoppetje.

Peuters

Yvonne schreef een mooi blog over Coco kan het! peuters.

Een aantal van die activiteiten kan thuis, zoals met een krijtje of potlood vliegen zoals Coco, de vogeltjesdans dansen, of Coco plakken.

Kleuters

Voorlezen

De Nationale Voorleesdagen draaien natuurlijk om voorlezen. Kinderen die voorgelezen worden, ontwikkelen een voorsprong in hun taalontwikkeling. Maar ook de ontwikkeling in het rekenen gaat vooruit. Stuur ouders de speciale voorleesbingo op die ze ook digitaal kunnen invullen. Bekijk hier de andere boeken van de Prentenboek top 10.

Voorleesontbijt

Voorleesontbijt

De Nationale Voorleesdagen beginnen meestal met een voorleesontbijt. Dit is nu helaas thuis i.p.v. op school, peuterspeelzaal of kinderdagverblijf. Organiseer daarom je eigen voorleesontbijt thuis! Zorg voor een extra lekker ontbijtje met broodjes uit de oven, een speciaal gemaakt broodje of laat de kinderen zelf eens iets bedenken als ontbijt.
Op woensdag 20 januari heeft Zapp een speciale uitzending met H.K.H. Prinses Laurentien, ze leest voor aan kinderen die nu thuis zitten. Bekijk meer informatie hier.

Knutselen

vogel kleien

  1. Loes Riphagen, de illustrator en schrijver van het boek, heeft zelf een knutselplaat gemaakt bij het boek, bekijk het hier
  2. Ook het CPNB heeft knutseltips bij het boek Coco kan het op de website staan, bekijk ze hier.
  3. Maak een vogel van klei.
  4. Knutsel een vogel van papier, verf er eentje of schilder een vogel.

Muziek

Bekijk en zing samen het liedje van Coco kan het!

Midden- en Bovenbouw

Voor onze groep 6 zetten we in de weektaak dat ze een filmpje moeten opnemen van een zelf gekozen boek thuis. Dit mag dan ook een prentenboek van hun broertje of zusje zijn. Deze filmpjes delen ze dan alleen in de meet die we samen hebben. Daar kan alleen de klas in, verder niemand. Na afloop verwijderen we de filmpjes weer, alleen even voor ons als leerkrachten om te zien en de kinderen van elkaar natuurlijk.

Er staat een affiliatie link in dit blog.