Herfstknutsel in groep 3 en 4

Herfstknutsel in groep 3 en 4

Door Marjan. Dit is een heerlijke tijd van het jaar met mooie kleuren in de natuur. Dat vraagt natuurlijk om een leuke herfstknutsel in groep 3 en 4. De kinderen van onze groep 3 – 4 mochten kiezen uit twee opdrachten: een uil of een herfstboom.

Herfstknutsel in groep 3 en 4

De basis voor beide knutselopdrachten is een wc rolletje. De techniek die ik centraal heb gezet, is het knippen van een ronde boog. Van daaruit kwamen twee mogelijke opdrachten in het thema herfst naar voren. Omdat ik de kinderen graag wat keuze laat, heb ik beide opdrachten uitgelegd. Elk kind kan dan voor zichzelf kiezen wat het meest in de smaak valt, maar ook wat ze het beste bij zichzelf vinden passen. Bij de uitleg van de uilen bekeken we samen uilen op deze site. Daarna keken we door het raam naar de bomen in de tuin van de school. We waren helemaal klaar om met deze herfstknutsels aan de slag te gaan.

Herfstknutsel in groep 3 en 4

Ben je op zoek naar werkbladen voor de herfst? Die vind je bijvoorbeeld hier. En kijk ook eens naar herfst knutselen kleuters.

Herstknutsel 1: Een uil

Herstknutsel 1: Een uil

Benodigdheden:

 • Leeg wc rolletje
 • Schaar
 • Lijm
 • Oude krant
 • Restjes wit en oranje
 • Zwarte stift of restje zwart papier

Werkwijze:

Als eerste gaat ieder kind veertjes knippen. Dit gaat het beste door de krant een paar keer dubbel te vouwen (4 of 8 laagjes) en dan vanuit een rechte rand een boog knippen. Zo zijn er 4 of 8 veren in een keer klaar.  Lukt dit niet als het op elkaar ligt, zal ieder veertje apart geknipt moeten worden, maar dat neemt even tijd in beslag. De kinderen van onze groep knipten eerst een hele lading van deze papiertjes.

Daarna begin je onderaan het rolletje. Elk veertje wordt voor ongeveer de helft van de achterkant, aan de rechte kant, ingesmeerd met lijm. Dit stukje wordt op het wc rolletje geplakt, met de ronde kan naar beneden. De helft van het papiertje hangt dus over de rand van het rolletje. Daarna worden alle andere stukjes geplakt, met telkens een heel klein stukje overlap.

Als de eerste rij klaar is, volgt een nieuwe rij, die met het plak gedeelte boven de eerste rij komt. De helft van het veertje komt dus over de vorige laag, maar zit daar niet op vastgeplakt. Ze gaat het telkens door tot bovenaan de rand. Doordat het papiertje met de ronde boog naar beneden zit en niet vastgeplakt wordt, krijg je het effect van een verenpak.

Herfstknutsel 2: Herfstboom

Tot slot worden twee witte ogen geknipt en een oranje snavel. Wij hebben met zwarte stift de pupillen erop getekend, maar uiteraard kan dat ook met zwart papier. De uil is klaar!

Herfstknutsel 2: Herfstboom

Herfstknutsel 2: Herfstboom

Benodigdheden:

 • Leeg wc rolletje
 • Schaar
 • Lijm
 • Bruin papier
 • Restanten geel, oranje en rood papier

Werkwijze:

Als eerste wordt het bruine papier op maat geknipt en om het rolletje geplakt. Dit is dan de stam van de boom. Dan worden de stukken bruin papier, die over zijn, in repen van verschillende lengtes geknipt.

Aan de bovenkant van de stam worden inkepingen gemaakt, door van bovenuit in te knippen. De zojuist geknipt repen worden in de lengte dubbelgevouwen. Met de vouw naar beneden worden ze in de inkepingen geschoven.

Tot slot wordt van restanten geel, oranje en rood papier herfstbladeren geknipt. Hier gaat het weer om de techniek van het rond knippen. Buiten het uitleggen van de opdracht, heb ik hier veel nadruk op gelegd. Je draait met het papier, niet met de schaar of met de schaar en niet met het papier. Door het papier te draaien, kunnen de kinderen beter sturen. De blaadjes worden aan de takken geplakt en zo is de herfst in de boom gekomen.

Ervaringen

De kinderen vonden beide opdrachten erg leuk. Ze werden ongeveer gelijk gekozen. Tijdens het werken liepen sommige kinderen tegen het knippen aan, maar dat was ook juist mijn reden om deze opdracht te kiezen. Na een extra instructie kwamen ze dan weer op gang. Nu is onze klas helemaal klaar voor de herfst met een vensterbank vol herfstbomen en uilen.

Heb jij ook herfstknutsels gemaakt? Deel hem met ons!