Tips om thuis te professionaliseren

Tips om thuis te professionaliseren

Studiedagen, cursussen, vergaderingen; ze zijn allemaal wat lastiger te volgen nu de Corona besmettingen weer oplopen. Met Spiek kun je in korte tijd met microlearning veel leren en/of lesideeën opdoen, vanuit je huis, languit op de bank bijvoorbeeld. Tips om thuis te professionaliseren met behulp van experts!

Sinds de vorige keer dat ik Spiek gebruikte, zijn er veel modules bijgekomen in de app. En nu ik groep 6 heb, is het goed om mijn kennis over de bovenbouw op te halen en aan te vullen.

Tips om thuis te professionaliseren

Mircrolearning

Wat ik vooral zo fijn vind: de modules zijn kort, 3 tot 15 minuten per keer. Wil je echt de diepte in? Dan zijn de modules vaak minstens 12 minuten, maar dan leer je ook veel. Het blijkt uit onderzoek dat je het beste gespreid leert: telkens korte stukjes in plaats van in één keer heel veel. Daarom is Spiek! ook ontstaan, gespreid leren in je eigen tijd. Je kent vast wel van die studiedagen waarbij het onderwerp je niet helemaal ligt en het ook eindeloos lijkt te duren. Met Spiek! weet je dat na een kwartier klaar bent en toch veel hebt geleerd.

Tips om thuis te professionaliseren

Bekijk hier de infographic over microlearning.

Het is praktijkgericht: hoe kun je het geleerde toepassen in je praktijk van de klas? Daar krijg je meteen antwoord op, door na het geleerde coöperatieve werkvormen te zien bijvoorbeeld. Je kunt het op verschillende niveaus volgen, als startende leerkracht, maar ook de diepte in gaan met experts die modules hebben gemaakt, zoals Marita Eskes over technisch lezen.

Met de inspiratie en lesidee modules krijg je direct tips voor de praktijk, zoals werkvormen. Met de trainingen ga je meer de diepte in en leer je je leerkrachtgedrag aanpassen.

Je kunt Spiek gratis uitproberen, bekijk het hier

Spiek!

Groep 6

Dit schooljaar kreeg ik groep 6 na jarenlang kleuters en dat vind ik nog best pittig. Dus kan ik alle informatie gebruiken die er is. Bijvoorbeeld over een effectieve, directe instructie. Maar ook mijn eigen kennis van de kernvakken bijspijkeren is best handig. Zo volgde ik een module over effectief spellingsonderwijs. Maar ook over rekenen kan ik nog veel leren. Hoe ondersteun ik zwakke rekenaars? Dat is een module die ik nog graag wil volgen.

Ik vind het superhandig om dit in mijn vrije tijd te volgen. De ene keer lees ik een professionaliseringsboek, de andere keer een vaktijdschrift, en blog, maar nu ook Spiek! Een fijne afwisseling om op verschillende manieren te mogen leren. Een kwartiertje tijd heb ik zo vrijgemaakt voor een module. Ik vind het dan ook heel fijn dat je vooraf precies weet hoe lang een module duurt en dat het dus nooit zo lang is. Na een tijdje kan ik ze dan ook eventueel weer terugkijken voor de herhaling.

Grappig dat je omhoog gaat in level als je meerdere modules volgt. Dan “ben” je telkens een ander dier en krijgt uiteindelijk ook beloningen.

Meteen ook de vraag aan de makers: komen er ook modules over klassenmanagement? Hoe je ervoor zorgt dat je een goede uitleg kan geven bijvoorbeeld? En zelf vind ik het prettig als ik ook video’s kan bekijken in plaats van alleen tekst te lezen van het beeldscherm. Komen die ook?

Spiek!

Tips voor het leren

Maar dan heb je Spiek en dan? Wanneer duik je erin? En wat wil je dan leren?

  • Bepaal eerst voor jezelf waar je op dit moment het meeste tegenaan loopt in de klas. Is dat bijvoorbeeld dat je het lastig vindt om te bepalen wat je sterke rekenaars moet bieden? Of wil je wat meer inzicht in de voortgang van je leerlingen? Schrijf op wat je lastig vindt.
  • Zoek modules die bij je vraag passen. Kom je iets tegen wat je ook graag wilt volgen? Schrijf het op voor later. Pak eerst de zaken aan waar je tegenaan loopt. Je kunt de modules ook opslaan om later te bekijken.
  • Plan het in. Een kwartier per week moet vast kunnen. Het is handig om er een vast moment in de week van te maken, zodat het een routine wordt.
  • Leer je liever op school, kun je je daar beter concentreren? Prima, doe je het daar. Kijk wat voor jou een fijne plek is om te leren, dat kan ook thuis. Ik ben bijvoorbeeld altijd graag vroeg op school om alles voor te bereiden, maar dan een module volgen, als je nog sharp en gefocust bent, kan natuurlijk ook.
  • Volg modules samen. Fijn als je als school een abonnement hebt op Spiek! en van daaruit kunt leren. Dan kun je bijvoorbeeld met je unit dezelfde modules volgen en hier samen lesideeën aan koppelen.

Probeer Spiek! ook een maand gratis uit, bekijk het hier

#joincollab