Hoe ik mijn werkdruk laag houd

Veel leerkrachten ervaren werkdruk in het onderwijs. De administratie is een groot struikelblok waar we samen nog wel wat aan kunnen doen. Toch ervaar ik weinig stress.  Hoe ik mijn werkdruk laag houd. 

De ene week zit vol met (ouder)gesprekken, de andere week heb ik veel administratie en gaan er ook net wat computers kapot. Ik werk hard als leerkracht. Ook heb ik wel eens last van mijn perfectionisme. En ben ik wel eens moe en vind ik het fijn als ik vakantie heb.
Toch ervaar ik weinig stress.

Hoe ik mijn werkdruk laag houd

De definitie van werkdruk: je hebt structureel te weinig tijd om je werk te doen en je kunt niet meer aan de gestelde eisen voldoen.
Ik denk ook wel eens: ik heb te weinig tijd om mijn lessen goed voor te bereiden, er gaat te veel tijd naar de administratie (hier kunnen we in het onderwijs nog wel wat aan doen). De administratie probeer ik zo efficiënt mogelijk in te plannen, zodat er wel genoeg tijd voor mijn lessen over blijft.

Hoe ik mijn werkdruk laag houd

1. Vroeg op school
Ik start de dag vroeg op school, om 7.35 u terwijl de kinderen om 8.20 u binnen komen. Dit lukt helaas niet iedereen die kinderen thuis heeft, maar ik heb het kunnen regelen.
In deze (extra) tijd kan ik alles klaar zetten, mijn lessen nog even goed doornemen en eventueel al wat mailtjes beantwoorden. Zo start ik zonder stress en met een goede voorbereiding de dag.

2. Administratie vrijwel meteen doen
Er zijn van die administratie taken die snel blijven liggen. Ik merk dat ik het beste alles gelijk kan uitwerken als het nog vers in mijn hoofd zit. Dan is er ook geen rondzingend stemmetje in mijn hoofd die zegt ‘Dit moet je nog doeoen!’
Oudergesprekken houd ik bijvoorbeeld altijd met mijn laptop erbij. De leerlingenadministratie staat open, zodat ik belangrijke zaken meteen erin kan noteren. Geen extra verwerking na de gesprekken dus.

3. Thuis werken
Ik probeer het zo weinig mogelijk te doen, maar met mijn nieuwe werktijdfactor (vanwege de CAO) maak ik toch wat uurtjes thuis. Ik zet hier wel een limiet op voor mezelf. Ik werk een uur per week thuis aan mijn mail en ICT en daarnaast maak ik de weekplanning voor mijn drie dagen in de klas. That’s it. Ik houd mijn uren bij met de app Paymo, zo kan ik precies zien hoe lang ik ergens aan werk.

4. In gesprek over je taken
Nu met de nieuwe CAO is het de bedoeling dat je in gesprek gaat over je uren als je werkdruk ervaart. Ik heb dit zelf nog niet gedaan, maar zal dit zeker wel doen als ik de druk ga ervaren. Aangeven dat ik ergens hulp bij nodig heb, vind ik ook heel moeilijk, maar doe het wel. Het is niet goed als je denkt dat je niet meer aan de gestelde eisen kunt voldoen. Aan de bel trekken dus!

5. Plannen
Veel administratie zie je van tevoren aankomen, zoals groepsplannen en rapporten. Ik zet dan twee weken ervoor een groot kruis op mijn werkdagen in mijn agenda. Afspraken zijn dan niet mogelijk, ik werk dan aan bijvoorbeeld de rapporten. Vaak ga ik ook eerder naar huis, om in alle rust (zonder dat ik gestoord word) thuis te typen.

6. Overleg
Overleg is heel belangrijk, contact met collega’s ook. Soms moet je elkaar ook even ‘gewoon’ spreken, is er iets leuks aan de hand, of juist iets vervelends. Maar als het over werk gaat probeer ik efficiënt te zijn. De belangrijkste zaken worden besproken. En voor de rest wacht het werk weer. Ik zeg dus ook wel eens: we hebben het nu genoeg hier en hier over gehad, ik ga nu dit en dit doen.
Veel van het overleg met mijn duo gaat over de mail, dit werkt ook prima. Elke woensdag werken we allebei en kunnen dan even kort samen zitten. En daarom heen doen we het werk wat we zelf moeten doen.

7. Google
Dat staat gek hè, Google als tip ;). Maar ik ben heel goed in Googlelen geworden. Er is al zoveel bedacht! Je hoeft echt niet altijd het wiel zelf uit te vinden. Ik zoek vaak tips voor mijn lessen op of een antwoord als ik ergens mee zit. Zo vond ik bij de Klas van juf Linda 10 tips om de werkdruk te verlagen. Superhandig!

8. Hobby
Ik heb geen tijd voor stress als ik lekker bezig ben met andere dingen. Hard werken vind ik helemaal niet erg, als het maar zonder stress is. Zo heb ik deze site waar ik graag voor schrijf, heerlijk om te doen! Ik heb een (uit de hand gelopen) hobby gevonden waar ik maar wat graag veel uurtjes in steek, dag stress. Ook doe ik graag leuke activiteiten met mijn zoontje, zoals een stuk fietsen, knutselen, naar de kinderboerderij of naar het zwembad. En ik sport twee tot drie keer in de week.

9. Ouders en kinderen om hulp vragen
Weet je wat ik nou zo fijn vind? Hoe verder je in het jaar komt, hoe meer de kinderen zelf kunnen doen. Er is er altijd wel eentje in de klas die het heerlijk vindt om schoon te maken. Of eentje die slim is met de computer en deze aan kan zetten met het werk voor andere kinderen erop. Hier maak ik dankbaar gebruik van, scheelt mij weer tijd.
Aan het einde van het schooljaar vraag ik ouders om me te helpen met het schoonmaken van het lokaal. Altijd gezellig en het lokaal ziet er weer tip top uit.

10. Genieten
Dit is voor mijzelf nog wel het meest belangrijk in het verlagen van mijn werkdruk. Ik geniet bewust van de mooie momenten in de klas. Ik benoem ze ook, zodat de kinderen en ik er bewust bij stil kunnen staan.
Zo mochten we van de week onze schoen zetten. We hebben een nep open haard in de huishoek. We zaten allemaal op de grond bij de open haard Sinterklaas liedjes te zingen. We hadden wat tijd over en het was zo gezellig, dat we wel een kwartier lang hebben gezongen. Ik benoemde naar de kinderen dat ik het zo fijn vond om te doen en dat het zo gezellig was. Meteen kreeg ik van een aantal kinderen te horen: ‘Je bent lief juf’, zij voelden het dus ook. Genieten is een onmiddellijke stress- en werkdrukverlager.

Nog wat tips?
Tien tips om het schooljaar zo relaxed mogelijk door te komen. 

Wat doe jij om de werkdruk te verlagen?