thuis lezen stimuleren

Hoe wij thuis lezen stimuleren

(Door Marion) Op elke ouderavond hoor je het wel, kinderen moeten leeskilometers maken. Op school wordt daar natuurlijk heel hard gewerkt, maar ook thuis kun je veel doen om lezen leuk te maken. Hoe wij thuis lezen stimuleren

Ik ben zelf geen leerkracht, dus ik schrijf over mijn ervaring als ouder. Onze oudste dochter is een echte boekenwurm. Al vanaf groep 2 las zij boekjes en ook nu ze in groep 4 zit leest ze nog steeds graag. Onze jongste dochter, die nu in groep 3 zit, pakt echter niet uit zichzelf een boek om te lezen. Gelukkig vindt ze het wel erg leuk om voorgelezen te worden. Dit doen we sowieso elke avond voordat ze naar bed gaan.

Thuis lezen stimuleren

Omdat het toch wel belangrijk is dat ze zelf ook gaat lezen ben ik gaan kijken hoe ik haar enthousiast kan krijgen voor boeken.

Lees ook: THUIS LEREN: DE ONTWIKKELING THUIS STIMULEREN

Tijdschrift

Voor haar verjaardag kreeg ze een abonnement op het tijdschrift Maan Roos Vis. Dit sluit goed aan op wat ze leert op school in groep 3. Het is natuurlijk geen boek, maar toch leert en leest ze er veel door. En ze vindt het ontzettend leuk. Voor jongere kinderen (kleuters) heb je het tijdschrift Rompompom en voor iets oudere kinderen het tijdschrift Dolfje Weerwolfje.

Aansluiting

Ook ben ik gaan zoeken naar boekjes die echt aansluiten op wat ze leuk vindt. Dus over prinsessen, feeën, dansen en andere echte meisjesverhalen. Dit werkt, want in de vakantie heeft ze ons een heel boekje voorgelezen over Roos de fee.

Bibliotheek

Wij hebben thuis een best grote collectie kinderboeken, maar gaan ook regelmatig naar de bibliotheek. Ze mogen dan allebei boeken uitzoeken en zelf neem ik ook vaak nog een paar boeken mee waarvan ik denk dat ze ze wel leuk zullen vinden. De bibliotheek is gratis, het aanbod is groot en je kunt elke keer weer nieuwe boeken en tijdschriften in huis halen.

Andere situaties

Maar ook in andere situaties kun je lezen stimuleren, zoals een recept uit een kookboek lezen. Ik schrijf vaak iets op de banaan die ze mee naar school krijgen. Dat vinden ze erg leuk.

Het lezen moet natuurlijk vooral leuk blijven, dus als jullie ook nog leuk tips hebben zet ze gerust in de reacties.

Lees ook: HOE JE JE KIND THUIS AAN HET LEZEN KRIJGT. TIPS PER LEEFTIJDSCATEGORIEWAAROM VOORLEZEN ZO BELANGRIJK IS

Uitgelichte foto:  Shutterstock

BewarenBewaren