Hulp bij het buitenspelen

Hulp bij het buitenspelen

(Door Willemijn) Buitenspelen is heel erg belangrijk voor kinderen. Ze krijgen er meer beweging door en werken aan hun sociale vaardigheden. Ook wordt er stiekem aan de grove motoriek gewerkt. Vaak gaat het heel goed tussen kinderen, maar het lukt niet altijd. Ze hebben dan hulp nodig.

Situatie buitenspelen eerst

Groep 3/4 bestaat bij ons uit twee klassen, in totaal ongeveer 40 leerlingen. Dit schooljaar zijn er veel leerlingen bijgekomen vanuit andere scholen. De groepen zijn gemixt en alles is nieuw. Buitenspelen doen wij een kwartier in de ochtend en na de lunch een half uur. Eerlijk gezegd staan er dan geen leerkrachten buiten, maar politieagenten. Er is namelijk een aantal kinderen dat van vechtspelletjes houdt. Dit hoeft op zich geen probleem te zijn, maar deze kinderen kennen geen grenzen op sociaal gebied. Het is levensgevaarlijk!

pixabay.com

Samen oplossen

Zoals juffen dat doen, (ja, stereotype) werd er eerst over gepraat. Iedereen zegt: ik zal het niet meer doen. Jullie begrijpen wel dat het niet stopte. Toch moest er een oplossing komen. Het schoolplein is klein en kan niet worden vergroot, ergens anders spelen is geen optie in het centrum van Amsterdam. De andere optie is om de kinderen een spel geven dat ze kunnen doen. Zo hebben wij meerdere keren mee gedaan met tikkertje (pfff) en spelen we mee met voetbal (huh, kun jij ook voetballen juf?). Naast fysieke spelletjes heb ik ook andere materiaal gekocht waar ze mee kunnen spelen: insectenpotjes. De aanstichters van de vechtspelletjes zijn ook heel erg geïnteresseerd in insecten, dus dit zou dé oplossing moeten zijn.

Resultaat na de oplossing

De insectenpotjes zijn een hit! Elke dag komen er insecten mee de klas in. Grote insecten zet ik weer buiten nadat iedereen ze gezien heeft, de kleine insecten gaan de volgende dag weer mee naar buiten. Of belanden op de grond als ze ruzie maken om een potje… Tijdens het buitenspelen na de lunch worden er balspellen met de kinderen gespeeld en ook dat maakt verschil. We zijn er nog lang niet, maar het gaat al beter dan in het begin.

Tips voor buitenspelen

In deze blog van Juf Maike kun je 13 tips vinden om het buitenspelen te verrijken:

13 TIPS OM HET BUITENSPELEN TE VERRIJKEN

Uitgelichte foto: Shutterstock 

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren