Introvert in een extravert beroep?

Introvert in een extravert beroep?

Door Edith. De vakantie is volop bezig. Tijd om de batterij op te laden en nieuwe energie op te doen. Maar hoe doe jij dat? Voor het opladen van je batterij blijkt het verschil te maken of je introvert of extravert bent. Stel je bent een introverte leerkracht (in een extravert beroep), wat heb jij dan nodig om bij te tanken? Misschien tijd voor een testje tijdens je cocktail?

Een paar jaar geleden deed ik een opleiding tot loopbaancoach.

Tijdens zo’n opleiding leer je ook heel veel over jezelf. Zo kregen we de gelegenheid om een test te doen die we ook aan ‘cliënten’ kunnen aanbieden.

Hoe reageer jij op de wereld?

De MBTI (Myers-Briggs Type Indicator – gebaseerd op Jung), de test die ik bedoel, combineert een aantal eigenschappen die jou uniek maken en creëert daarmee je ‘psychologische type’. Elk type, er zijn er 16, reageert anders op de wereld en deze manier van reageren op de wereld wordt je ‘stijl’ genoemd. Onderzoek heeft uitgewezen dat elk type en elke stijl in ieder beroep voorkomen.

Er wordt gebruik gemaakt van vier indicatoren voor iemand types:

  1. Energie
  2. Waarneming
  3. Oordelen
  4. Omgang met de buitenwereld

Introvert of extravert?

Die eerste indicator wil ik graag met jullie delen. Heb je een voorkeur voor introversie of voor extraversie? Extraverte mensen zijn vooral op activiteit gericht en zijn zich zeer bewust van de wereld om hen heen. Ze ontlenen hun energie aan de interactie met anderen. Introverte mensen richten zich meer naar binnen en voelen zich het meest op hun gemak als ze kunnen nadenken en ze ontlenen hun energie aan rustig wat voor zichzelf doen.

Introvert in extravert beroep

Deze test heeft mij met name één belangrijke les geleerd: als je introvert bent in een extravert beroep dan ben je in het weekend erg moe. Ik hoorde het de docent heel terloops zeggen tegen een medestudent. Niet eens tegen mij. Maar ik dacht: dit gaat wel over mij.

Want het bleek duidelijk uit de test: ik ben introvert.

Introvert persoon

Als introvert persoon in een beroep waarin je veel moet communiceren raakt je batterij dus sneller leeg. Vroeger viel me dit nooit zo op. Ik kwam thuis in een huis zonder kinderen en zonder man, die was nog aan het werk. Tegen de tijd dat hij thuis kwam was ik weer fully loaded. Maar nu kom ik thuis in een huis met twee kwebbeltantes. Heerlijk, echt waar. Maar ik moet wel mijn oplaadmomentjes pakken. En als dat onvoldoende lukt, ben ik dus moe in het weekend.

Hoe is dat in het onderwijs?

Ik vroeg me af of hoe dit in het onderwijs is? Zijn er leerkrachten die dit herkennen? Hebben introverte leerkrachten wel voldoende oplaadmomenten? Steeds meer scholen hebben een continu rooster. Dus een langere onafgebroken extraverte periode. Geen oplaadmomentje te bekennen. Dat komt pas om half drie maar dan zijn er altijd nog wel ouders met vragen, terwijl je misschien juist even wilt rommelen in je eentje in de klas. Daarna door naar een vergadering, nog een afspraak met een ouder…. Overleg met je duo… Hoe en wanneer laad je je batterij nog op gedurende de dag?

Lees ook: PRODUCTIEF WERKEN: HOE OM TE GAAN MET DE STIJGENDE WERKDRUK?

Testje doen?

Gelukkig nadert de vakantie…. Misschien leuk om eens een testje te doen vanuit je luie stoel. Kijk bijvoorbeeld eens op de test van Jung (gratis en invullen van persoonlijke gegevens is niet nodig).

En blijk je introvert te zijn…. blijf dan rustig zitten, zak wat dieper in de kussens van je loungebank of ligbed, neem nog een drankje en laad heel langzaam je batterij weer op. Want voor je het weet schreeuwt de extraverte wereld weer om je aandacht.

Afbeelding: Introvert concept. Woman sitting inside box and working with laptop Door Master1305

Introvert in een extravert beroep?

Ik (Maike) heb de test ook gedaan en dit kwam eruit: 

Extraversion, intuition, feeling en judging. Dat wil zeggen, ik ben levenslustig en enthousiast. Ik maak graag dingen af. In het contact met andere mensen ben ik hartelijk en tolerant. Ik kan goed communiceren. Ik kom het meest tot mijn recht in activiteiten en beroepen waarin ik dingen moet regelen en waarin een gevoel voor intermenselijke relaties vereist is. Beroepen die bij me passen zijn bijvoorbeeld: raadsman, therapeut, ontwerper en leraar. Ik leer het makkelijkste: in een gestructureerde omgeving waarin ik kan praten met studiegenoten. Valkuilen: ik kan te goed van vertrouwen zijn en teveel confrontaties vermijden.

Klopt helemaal!