Juf Maike's favorieten

Juf Maike’s favorieten #2

Op school, thuis en zelf heb ik zo mijn favorieten, zoals boeken en materiaal die regelmatig wisselen. Met vandaag twee keer Jacques Vriens en Tosca Menten. 

Juf Maike’s favorieten #2

Boeken

Is de klas nog wel zo gelukkig?

Is de klas nog wel zo gelukkig?

Het boek stamt uit 2007, maar is actueler dan ooit. Aan de hand van het boek De gelukkige klas bekijkt Jacques Vriens het hedendaagse onderwijs met een kritische blik. Hij kijkt terug op zijn eigen onderwijservaringen en beschrijft de onderwijsontwikkelingen van de afgelopen jaren, die niet altijd het resultaat hadden wat ze beoogden. Hoe staat het met de klas van tegenwoordig? Is die nog wel zo gelukkig? En op welke manieren zou je de klas weer gelukkig kunnnen maken?

Alles waar we nu nog tegenaan lopen in het onderwijs wordt met een kritische blik besproken: de toetsgekte, het vele administreren en het regulier onderwijs dat ook de kinderen uit het speciaal onderwijs moet opnemen.

Wat me nog het meest bij staat van het boek is de onzekerheid die Jacques Vriens voelde en die wij allemaal bij ons dragen. En dat ik dan denk: hoe kan Jacques Vriens zich onzeker hebben gevoeld? Hij is de schoolmeester die we allemaal wilden hebben.

Hij beschrijft ook dat je als leerkracht nooit moet stoppen met twijfelen, dan pas gaat het echt niet goed.

Het boek sluit af met tien manieren om de klas gelukkig te maken. Prachtige tips waar de overheid en wij zeker wat aan hebben.

Lees ook: JUF MAIKE’S FAVORIETEN #1

Achtste groepers huilen niet

Achtste groepers huilen niet

Tranen met tuiten toen ik dit boek weer opnieuw in een avond uit las. Het is het boek dat je voor €2,- nu bij de boekhandel kunt krijgen. In de groep van juf Ina is vaak gedoe, vooral over voetbal. Gelukkig is zij erg goed in het bedenken van originele oplossingen. Maar als haar leerling Akkie ernstig ziek blijkt te zijn, kan ook juf Ina niets meer verzinnen. Heel groep acht leeft mee. Maar ook Akkie laat haar klas niet los, ze kan het niet laten om zich ook vanuit het ziekenhuis overal mee te bemoeien. Of het nou gaat om het kamp, het schoolvoetbaltoernooi, of het plan om de juf aan een nieuwe man te helpen.

De film, die ook op Netflix staat, is ook prachtig.

Lees ook: GEEF MIJ MAAR EEN BOEK! ACHTSTE-GROEPERS HUILEN NIET

Siem Subliem en het ei van Jannes

Siem Subliem en het ei van Jannes

Siem wordt later directeur. Dat weten zijn vader en moeder zeker. Ze zijn eigenaar van de beroemde parfumfabriek Hemelse Neuzen en Siem zal de fabriek later erven. Maar de natuur lijkt een foutje te hebben gemaakt. Terwijl zijn vader en moeder grizzlybeerneuzen hebben, ruikt Siem nog minder dan de neus van zijn schoen. En hij vindt de struisvogels van de buren op Landgoed Pierewaai trouwens veel leuker. Als de Pierewaaien Siem vertellen dat hij later struisvogeldirecteur mag worden, is Siem dolgelukkig en lijkt zijn toekomst gered. Maar dan krijgt de struisvogelfarm bezoek van drie ruimtepakken en vanaf dat moment slaat het ongeluk toe. Siem en zijn struisvogeltje Struis raken diep in de problemen.

Wat een hilarisch boek vol eigenaardigheden en prachtig verzonnen woorden, zoals we van Tosca Menten gewend zijn. De zin ‘Hoe komt ze erop?’ komt regelmatig bij me op terwijl ik dit boek lees. Ze schrijft zo beeldend dat het lijkt alsof je midden in de struisvogelfarm, het laboratorium en de werkplaats van Jannes staat. Een aanrader voor kinderen vanaf acht jaar.

Lees ook: BRANDNETELSPECIALIST WORDEN MET DIRKJE BAKKES

Koop de boeken bij de boekhandel of bij Libris.

Uitgelichte foto: Shutterstock