Kinderboekenweek 2016: Tips voor grootouders nu vs grootouders vroeger

Kinderboekenweek 2016: Lesmateriaal voor grootouders nu vs grootouders vroeger. Leuke tips om over de belevingswereld en de geschiedenis te praten. Met tips voor een verteltas en een Prezi met de Vroeger of nu? quiz. 

Het thema van de Kinderboekenweek is Voor altijd jong. Moet je het dan over de opa’s en oma’s van nu hebben, of juist over de grootouders van vroeger? Waarom niet allebei? Praat over de geschiedenis en de belevingswereld van de kinderen nu met deze leuke tips.

Jonge kinderen staan in het hier en nu. Ze vertellen over de activiteiten die ze nu met hun oma en opa doen. Je kunt wel dingen laten zien van de tijd van hun opa en oma. Je vertelt dan, in de tijd van de opa van jouw opa, of de opa van je vader.

Kinderboekenweek 2016: Tips voor grootouders nu vs grootouders vroeger

1. Verteltas

Zorg voor een linnen tas. Stop er spulletjes in van vroeger. Laat de kinderen er iets uit grabbelen. Ze bedenken wat het is en waarvoor je het kunt gebruiken. Voorbeelden die je in de tas kunt doen: zoals een schoolbordje met krijtje, een (speelgoed)draaitelefoon, een vulpen, een oude klok.

2. Leuke weetjes

Er zijn genoeg leuke weetjes over opa en oma te vertellen. Bijvoorbeeld opa en oma moesten ook op zaterdag naar school. Ze gingen alleen in de ochtend naar school, ’s middags moesten ze slapen. Ze schreven met een leitje, later met inkt.

3. Boeken van die tijd

Lees wat verhalen uit boeken van die tijd voor, zoals Pinkeltje en Dik Trom. Ook Abeltje van Annie M.G. Schmidt kwam in die tijd op. Je kunt ook het grote voorleesboek van Jip en Janneke erbij pakken.

4. Vroeger of nu quiz

Speel de vroeger of nu quiz met de kinderen. Vraag ze of de getoonde foto van vroeger of van nu is. Ze mogen vertellen over de apparaten, bedenken waarvoor ze dienen en benoemen wat zij met hun opa en oma doen. Het is dus een vertelquiz. Goed voor de mondelinge taalontwikkeling en de woordenschat.

Nog even dit: ik heb betaald voor de gebruikte afbeeldingen, deze mag je dus niet voor eigen gebruik downloaden. De Prezi mag je uiteraard delen. 

Vroeger of nu quiz

Hier vind je de Prezi met quiz.