Wilhelmus in de klas

Lestip voor de Olympische Winterspelen: Wilhelmus in de klas

Wat een medailles winnen “we” met de Olympische Winterspelen. De prijsuitreiking is vaak ‘s morgens en dus live met de klas te bekijken. Leuk om dan het Wilhelmus mee te kunnen zingen. Lestip: de gratis digibordles Wilhelmus in de klas.

Het Wilhelmus verplicht zingen met de klas? Daar ben ik niet voor. Maar voor de Olympische spelen en hopelijk ook weer bij de voetbal, is het wel leuk als je het Wilhelmus kent en mee kunt zingen. Ik moest een traantje laten bij het Wilhelmus voor Ireen Wust voor haar gouden medaille, de koningin van de Olympische Spelen. Voor de bovenbouw is het dan ook mooi als je wat van de geschiedenis van het lied weet.

Lees ook: WILHELMUS VOOR LEERKRACHTEN

Wilhelmus in de klas

Wilhelmus in de klas

Wilhelmus in de klas is een leuke gratis online digibordles over het Wilhelmus. Je kunt het aan de hele klas geven, maar kinderen kunnen het ook individueel doorlopen, het is volledig digitaal. De kinderen gaan het koninkrijk binnen om de betovering te verbreken. Hiervoor moeten vier opdrachten worden voldaan. De verhalen kun je op laten lezen, waardoor de kinderen zelf ermee aan de slag kunnen. Je kunt ze ook zelf klassikaal voorlezen, ze staan achterin de docentenhandleiding. Daar vind je ook tips voor verdere verwerking, zoals afleveringen over Willem van Oranje.

De opdrachten

In de eerste leeractiviteit ontdekken de kinderen aan de hand van een luisterverhaal en schilderijen, tekeningen en foto’s wie Willem van Oranje is en waarom hij zo belangrijk voor het Wilhelmus was.

In de tweede leeractiviteit ontdekken de kinderen aan de hand van quizvragen leuke feitjes en weetjes over het Wilhelmus. De quiz bestaat uit vijf vragen en door de vragen goed te beantwoorden kunnen de leerlingen één ster verdienen, vijf in totaal dus.

Bij de derde leeractiviteit kun je regel voor regel het Wilhelmus leren zingen. In de docentenhandleiding staan tips hoe je moeilijke woorden uit de tekst kunt bespreken en uitleggen.

Bij de laatste activiteit zingen de kinderen mee met het legioen, ze kennen het Wilhelmus en kunnen deze nu ook tijdens belangrijke sportprestaties mee zingen.

Doelen

De digibordles sluit aan bij Orientatie op jezelf en de wereld. De geschiedenis van prins Willem van Oranje speelt zich af in het tijdvak Ontdekkers en hervormers (1500-1600).

Wat vind ik?

Ik vind het een leuke les om het Wilhelmus op een snelle en leuke manier aan de kinderen te leren. Het is mooi vormgegeven, interactief en beeldend door alle foto’s en filmpjes en bovenal gratis! Zeker een aanrader voor de bovenbouw als je de kinderen mee wilt laten zingen bij de prijsuitreiking van de Olympische Winterspelen.

Je vindt de digibordles op: www.wilhelmusindeklas.nl, daar kun je ook de uitgebreide docentenhandleiding vinden.

Dit is een #jufmaikeadd

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren