Leuke boeken voor de lente

Leuke boeken voor de lente

Heerlijk die lente! Ik zet een aantal leuke boeken voor de lente, of die je goed voor dat thema kunt gebruiken. 

Leuke boeken voor de lente

Doeboeken

Het moestuinboek van Meester Jan is een aanrader. Jan Bregman werkt al ruim veertig jaar als moestuinmeester op de Amsterdamse H.C. Vinkschooltuin. Het is de oudste schooltuin van Amsterdam, waar jaarlijks zo’n vijfhonderd kinderen les van hem krijgen.

Bekijk het boek hier

Lees ook: SPELEND LEREN MET DE MOESTUINTJES VAN DE AH

Hij schreef dit boek samen met Elsbeth Louis. In het boek vind je een stappenplan voor het aanleggen van een stukje grond en het onderhoud van je moestuin. Met het moestuin-abc leer je over de verschillende groentes en hoe je ze het beste kunt verbouwen.

Lees ook: MOESTUINTJES VAN DE ALBERT HEIJN

Onze peuter is helemaal fan van De liedjesalmanak lente & zomer. Hij vond die van de herfst & winter al erg leuk en wilde nu ook graag deze horen. De cd die erbij zit heeft al regelmatig aan gestaan hier in huis. Maar ook voor de groep zijn de liedjes erg leuk. De liedjes zijn grappig en makkelijk te leren en zijn prachtig geïllustreerd door Annette Fienieg.

Bekijk de winter almanak

De natuur saai? Niet met dit buitenspeel- en buitendoeboek van Floortje Zwigtman. Het wildste boek voor buiten staat boordevol originele buitenavonturen, zoals een zombie-aanval in het park en guerilla gardening in de betontuin van je ouders. Maar je vindt er ook fotoreportages in over het maken van je eigen natuurcosmetica, moestuinrecepten, een top tien van bijzondere natuuravonturen, survival skills en nog veel meer. Geen verplichte wandelingen op zondagmiddag, maar ontdekkingsreizen. Geen gortdroge kennis van schoolse biologielessen, maar zoveel mogelijk ontdekken en genieten! Bouw bijvoorbeeld je eigen vogelnest of, mijn favoriet, plant je eigen pizza.

Bekijk het boek hier

Peuters

Tegenstellingen is een boek over, hoe kan het ook anders, tegenstellingen. Twee olifanten beelden allerlei tegenstellingen uit, zoals opgeblazen en leeggelopen en ingepakt en uitgepakt. De tekeningen zijn heel duidelijk en humoristisch, daardoor heel geschikt voor peuters om de tegenstellingen te leren.

Bekijk het boek hier

Gaggetje is een vrolijk flap- en klapboek met boerderijdieren. Krokofantje, over dieren uit de jungle, was een groot succes, dus is er een boekje gemaakt over de boerderijdieren. Onze peuter lag dubbel bij het lezen van de gekke dierennamen die ontstonden door twee dieren door elkaar te flappen.

Bekijk het hier

Tellen met kleine kat is een grappig boek over tellen. Kleine Kat houdt natuurlijk van bolletjes wol. Maar aan één bolletje heeft hij niet genoeg. Hij wil het liefst alle bolletjes die hij te pakken kan krijgen. En dat blijken er nogal wat. Op elke bladzijde zie je een aantal bollen wol die je met de peuter kunt tellen.

Bekijk het hier

Geit is gulzig. Ze heeft genoeg van gras. Maar als ze besluit iets anders te proeven, gaat het mis in dit vrolijke stapelverhaal Gulzige geit. Ze at maar allerlei gekke dingen en wordt daar natuurlijk heel misselijk van. De illustraties zijn prachtig en spreken de kinderen meteen aan.

Bekijk het hier

beestje, kom je op mijn feestje? is een boek van de makers van we hebben er een geitje bij. Mik viert zijn verjaardag en er komen allerlei beestjes op visite, van een lieveheersbeestje in een stippeltjesjurk tot een koffieminnende vlinder. Maar help, dan komt er een wesp aangevlogen… Een heel schattig boek.

Bekijk het hier

Lees ook: PRENTENBOEK VAN HET JAAR 2016: WE HEBBEN ER EEN GEITJE BIJ

Kleuters

Binnen in een tent is het knus. Maar wat gebeurt er buiten? Is het donker? Is het eng? Niet als je je eigen zaklamp hebt! Lizi Boyd toont de donkere wereld in het boek Zaklamp. Een jongen heeft een zaklamp mee en laat met het schijnsel van dat licht wonderlijke dingen van de natuur zien. Je ziet stukken bos, dieren, fruit, maar zelf vlaggen boven de brug. Een bijzonder kijkboek.

Bekijk het hier

Kolletje en Dirk is mijn favoriete duo. In het boek Lentekriebels beleven het meisje met de toversokken en haar vriendje Dirk allerlei lente-avonturen. Zo krijgt iedereen lentekriebels, heeft tante Laetitia eieren uit Afrika, gaan ze met de klas naar de boer en vaart Kolletje in een hoed.

Bekijk het hier

Lees ook: KOLLETJE & DIRK – KONING WINTER VALT IN HET WATER MET TOVERSOKKEN!

De lente is de tijd voor Een perfecte picknick! Een perfecte picknick is een warm prentenboek vol humor van Ciara Flood, bekend van Buurman Brombeer. Eekhoorn heet zin in een picknick, maar het moet wel perfect zijn. Geen plek is goed genoeg voor eekhoorn, wel een beetje zielig voor mol, die het eigenlijk allemaal wel best vindt. Eindelijk zijn ze op de perfecte plek, maar blijkt er een ramp gebeurd te zijn. Al het eten is weg! Gelukkig worden ze gered door hele lieve vrienden en wordt het toch nog de perfecte picknick die eekhoorn zo graag wil.

Bekijk het hier

Het magische verstoppertjesbos is een betoverend boek met drie echte toverlenzen, een groene, blauwe en rode lens. In het magische verstoppertjesbos is van alles te zien en te ontdekken. Wanneer je door een van de drie gekleurde toverlenzen kijkt, zie je dingen in het bos verschijnen die je eerst niet zag. Dieren blijken zich te verstoppen in het gras, er zitten jonge vogeltjes in een nest en een vos loert op de vogels in de lucht. In korte zinnen lees je wat er te zien is door de toverlens, zoals uilen en bijen.

Bekijk het Engelse deel hier

Het ei van egel vind ik toch wel een klassieker. Egel wil ook graag een ei uitbroeden en vindt een ronde bal met stekeltjes. Dat lijkt wel een egelei! Niemand gelooft dat het een echt ei is, maar egel houdt vol. Het gaat kapot door de wind, maar dan blijkt er een wormpje uit de kastanje te komen. Is het broeden dan toch gelukt.

Bekijk het hier

Wat zijn jouw lievelingsboeken in de lente? 

Er staan affiliate links in dit blog

 

Kinderboeken passend bij thema lente