Limburgs museum

Limburgs museum

Playmobil: hele generaties zijn er groot mee geworden en zoals het er naar uit ziet zullen nog vele generaties ermee opgroeien. Het Limburgs museum weidt een tentoonstelling aan deze kleine kinderheldjes. Voor ons een mooie gelegenheid om eens te gaan kijken en dan gelijk ook de rest van het museum te verkennen.

In de auto vertelde ik onze nieuwsgierige (net 3 jarige) waar we naar toe gingen. Een museum om poppetjes te gaan kijken. Nou, daar had mevrouw wel oren na. Poppetjes kijken met papa, mama, kleine zus, opa en oma, dat is een feest! Dat er in het museum nog meer te zien en te beleven viel hield ik voor dat moment nog maar even voor me. Dat zou ze daar wel gaan ontdekken.

Het museum

Vrij gemakkelijk kwamen we bij het museum aan. Onze navigatie gaf bij het treinstation aan dat we er al waren (er tegenover is het museum). Het was even zoeken daar naar een parkeerplek, maar gelukkig was er bij het station nog wat vrij. Waar we na afloop van ons bezoek achter kwamen, was dat als je om het museum heen rijdt, je aan de zijkant bij voldoende ruime parkeerplaatsen uitkomt. Tipje voor als je met de auto gaat. Heb je net zoals wij een gehandicaptenparkeerkaart dan is parkeren (met uitzondering van parkeerplaatsen achter slagbomen) zelfs gratis.

Rolstoeltoegankelijkheid

Van buitenaf was ik al geïnteresseerd in het gebouw en dat werd binnen alleen maar meer. Grote hallen, met diverse trappen die weer naar verschillende verdiepingen leiden, waar weer deuren zijn die je in verschillende werelden doen belanden. Stiekem houd ik daar heel erg van, een deur openen en dan maar zien waar je uitkomt. Het liefst zou ik nog achter de geheime deuren kijken en de wereld daarachter ontdekken, maar goed, die zijn alleen voor personeel ;). Rolstoelgebruikers niet getreurd, er zijn voldoende liften aanwezig. De lift is goed te doen met een rolstoel, kinderwagen, peuter en volwassenen. Eerlijk is eerlijk, daarmee zit de lift natuurlijk wel goed vol, maar je komt er wel gemakkelijk mee van verdieping naar verdieping.

Lees ook: VAKANTIETIP: HET LIMBURGS MUSEUM

PLAYMOBIL

PLAYMOBIL

Terwijl manlief samen met jongste dochter en oma de lift nam, beklom ik met oudste dochter de trap naar de verdieping waar de PLAYMOBIL-tentoonstelling werd gehouden. Heel leuk, want om de paar traptreden kom je levensgrote PLAYMOBIL poppen tegen. En werkelijk waar allerlei varianten: een piraat, sporter, agent noem maar op. Voor we de PLAYMOBIL-tentoonstelling bezochten, zijn we eerst een tentoonstelling over voeding en een over kleding binnen gelopen. Het museum weet op verschillende wijzen de nieuwsgierigheid van haar bezoekers vast te houden.

Als je ergens een deurtje ziet, dan moet je het toch openen om te weten wat er achter zit? En dan kom je zomaar de leukste, oudste kleertjes in (zelfs de communie-jurk, zei het in een andere kleur, van oma, heeft een plekje in het museum) of je komt uit bij oude carnavalspoppen.

Wat meteen opvalt in het museum is, dat welke tentoonstelling je bezoekt of het de bovengenoemde voeding, kleding of playmobil, kastelen, limburg of oude tijdvakken, er altijd voldoende te doen is voor de kinderen. Er staat bij elke tentoonstelling wel wat te spelen of te ontdekken.
Zo kun jij bijvoorbeeld bij  de kastelen achter een heuse geheime deur wegkruipen of torens bouwen en kun je bij het geloof weer mooie creaties maken op een glasplaat.

Spelen

Slim, want onze 3 jarige heeft niet zo veel interesse om alles heel erg goed te bekijken, maar is meer op zoek naar speel- en ontdekmogelijkheden. Zij lekker aan de slag met een van de spelletjes en papa en mama kunnen goed rondkijken.  Als de kinderen wat ouder zijn, kun je ervoor kiezen om voor een kleine vergoeding een speurtocht door het gehele museum te doen met Pieke de museumvogel. In alle tentoonstellingszalen heeft Pieke wel opdrachtjes voor je die je moet volbrengen.

PLAYMOBIL-tentoonstelling

We wilden natuurlijk het liefst de PLAYMOBIL-tentoonstelling zien en deze was zeker de moeite waard. Vitrines vol kleine wereldjes waren er gecreëerd. Je keek je ogen uit, zoveel PLAYMOBIL had ik nog niet eerder bij elkaar gezien. We kregen bij de ingang een klein opdrachtenkaartje mee voor bij de tentoonstelling. Zo moesten we op zoek gaan naar de tijdreiziger die in verschillende vitrines verstopt zat. Het is mij niet gelukt deze te vinden, omdat er op de opdrachtenkaart geen voorbeeld stond en ik deze in de zaal ook niet kon vinden. (Druif als ik ben, zag ik later thuis dat op de kleurplaat uit het restaurant wel een voorbeeld stond….slimme mama ;))

Ook kon je op zoek gaan naar 25 sprookjes in een vitrine, het is me voor een groot gedeelte gelukt, maar ik heb er toch nog wat gemist.  En als je dan toch heel erg van zoeken houdt, je kon er ook het spelletje zoek de 10 verschillen doen en foto’s zoeken in de vitrine.
Allemaal prima leuke opdrachtjes, maar niet geschikt voor mijn peuter. Ze vond het kijken naar de poppetjes wel leuk, maar op het moment dat ze door had dat er ook zelf met PLAYMOBIL gespeeld kon worden, was mevrouw daar niet meer weg te slaan (en met haar heel veel andere kinderen ;))
De fototentoonstelling van PLAYMOBIL was ook leuk om even door te slenteren. En te kijken of ik met de PLAYMOBIL poppetjes de klassiekers herken. Lukte best goed, met poppetjes de thriller clip van Michael  Jackson nabootsen.

Toegankelijkheid

Het museum is goed toegankelijk voor elektrische rolstoelen. Een scootmobiel kan helaas niet, maar daar heeft het museum aan gedacht. Ze hebben speciale e-motion rolstoelen te leen, waardoor een bezoek aan het museum zelfstandig mogelijk is.
De tentoonstellingen zijn ruim opgezet en 95% is hiervan goed te zien. Hier en daar is een trapje naar een wat hoger gelegen stukje, wat dus niet zichtbaar is voor rolstoelgebruikers. Maar dit heeft manlief niet als storend ervaren.
Er zijn diverse invalidetoiletten aanwezig in het gebouw. Tipje: de toiletten op de 2e verdieping zijn geschikt voor handbewogen rolstoelgebruikers. Met een elektrische rolstoel wordt het erg lastig om de draai in het toilet te maken.
Andere tip: als je het museum binnen wilt komen, kun je de bordjes volgens voor toegang mindervalide en kinderwagens, je komt dan bij een lift uit waarmee je naar de receptie kunt.  Je kunt er ook voor kiezen om via het museum café het museum  binnen te komen, hierdoor bespaar je jezelf één liftritje en als je de terug weg ook via deze weg doet zelfs twee! ;).

Nog een keer naar het museum?

Zou ik het museum nog een keer doen? Jazeker wel, als er weer een interessante tentoonstelling is (en ik zag er stiekem al één over Paul van Loon….mijn jeugdheld!) en als de meiden wat ouder zijn. Dan pikken ze er wat meer van op en dan kunnen we ook die leuke speurtocht met Pieke de museumvogel doen. Want stiekem zaten daar ook wel hele leuke spelletjes bij. Ja, ik weet het we hadden geen speurtocht meegenomen, maar goed peuterhandjes moeten nu eenmaal alles proberen, net zoals bloggende mama’s trouwens.

Lees ook: ZUID-LIMBURG: OP VAKANTIE IN EIGEN LAND

BewarenBewaren

BewarenBewaren