Niemand ziet het

Niemand ziet het, WIN

Hoera! De kinderboeken-win-week op jufmaike.nl is begonnen! Of eigenlijk is het een midweek ;). Vandaag een bijzonder boek voor kinderen in de bovenbouw: Niemand ziet het van Dolf Verroen.

Niemand ziet het

Het is 1947, de oorlog is net voorbij. Victor weet het al lang: hij houdt van jongens. Hij vindt het lastig om met die gevoelens om te gaan. Mag het er wel zijn?
Zijn vader wil graag dat hij naar het gymnasium gaat, maar daar moet Victor wel heel hard voor werken. Hij zit vol onzekerheden en daar word je als lezer mee ingetrokken. Inleven in deze jongen is gemakkelijk door de manier van schrijven en de makkelijk te begrijpen zinnen.

Bekijk het boek hier. 

Wat vind ik?

Ik las het boek in een weekend uit en vond het prachtig! De hoofdstukken zijn kort en lijken door de gebeurtenissen net losse, korte verhalen. Maar het maakt wel weer een geheel, er zit een doorgaande lijn in. Het is vanuit de ik-vorm geschreven, dus leefde ik meteen helemaal mee met de hoofdpersoon. Ik voelde wat Victor voelde. Ook door de de zinnen waarin zijn gevoel duidelijk beschreven wordt.

Vanaf 9 jaar?

Het boek is vanaf 9 jaar, maar ik zou kinderen het eerder zelf vanaf een jaar of 11 laten lezen. Dan begint hun seksualiteit ook meestal te ontlokken en begrijpen ze de gevoelens beter. Bij jongere kinderen kun je het wel eventueel voorlezen of samen lezen, zodat je het uit kunt leggen.

Het is zeker een mooi boek voor kinderen die worstelen met hun gevoelens. Goed om te zien dat die gevoelens van alle tijden zijn en dat het goed is als je erover praat.

Niemand ziet het

De illustraties van Charlotte Dematons leiden zeker niet af, het zijn er niet veel. Maar wel zo mooi gedetailleerd getekend dat het gevoel van Victor nog duidelijker zichtbaar wordt.

Win

Je kunt een exemplaar van Niemand ziet het winnen. Zet hieronder (op de site) een reactie als je mee wilt doen. Maandag 25 november mail ik de winnaar.

Bekijk het boek hier.