Kiloknallers Naomi obesitas bij kinderen

Nieuwe serie Kiloknallers over obesitas bij kinderen

Vandaag is een nieuwe serie begonnen van de VPRO: Kiloknallers over obesitas bij kinderen. Kiloknallers duikt in het leven van vijf kinderen tussen 10 en 13 jaar met obesitas

Het is overal in het nieuws, we worden te dik. Iedereen denkt te weten wat je eraan kunt doen, ook kinderen worden hiermee belast. Maar hoe is het nu echt om te zwaar te zijn? Lieke, Naomi, Nick, Mathilde en Mohamed zijn een jaar lang gefilmd. Ze laten hun leven zien, inclusief hun worstelingen en overwinningen, hun zoektocht naar de feiten en de fabels en het gevecht tegen de vooroordelen.

Aflevering 1: Goede Voornemens

Kiloknallers_Mohamed_02

De eerste aflevering van Kiloknallers begint in het nieuwe jaar (2016). Je maakt kennis met Lieke, Naomi, Mohamed, Mathilde en Nick. Ze knallen het nieuwe jaar in met hun wensen, voornemens en verlangens. Zo gaan ze naar de diëtist, sporten ze, willen ze zich vooral blij voelen met zichzelf en proberen hun ouders ervoor te zorgen dat ze gezond eten.

Lees ook: HET KLOKHUIS OVER SCHEIDEN

De hele aflevering kun je op uitzendinggemist.nl kijken.

Lees ook: REVIEW DE KINDEREN VAN JUF KIET

Wat vind ik?

Kiloknallers_Lieke_en_Naomi

Ik vind de serie (in ieder geval de eerste aflevering) heel mooi en integer gemaakt. Het wordt vanuit de kinderen verteld, het is hun verhaal. Je ziet hun worstelingen, ze vertellen hun verhaal en waar ze tegen aan lopen. Ik vind het mooi om te zien dat je ook gesprekken met hun vrienden ziet. Wat ze daar vertellen en de feedback die ze krijgen, ronduit prachtig. Het verbaast me telkens weer hoe goed kinderen zelf kunnen verwoorden waar ze tegenaan lopen en hoe ze hulp kunnen ontvangen van vrienden en familie. Als buitenstaander denk je misschien snel: ach, lijnen en sporten en je zit zo op een mooi gewicht. Dat het niet zo makkelijk is, laat deze serie duidelijk zien.

Lees ook: JEUGDSERIE: IK BEN NEDERLANDER

Ik denk dat het ook voor kinderen heel zinvol is om te kijken. Iedereen kent wel mensen of kinderen die zwaar zijn. Door deze serie zie je hoe ze zich voelen als ze gepest worden en dat ze zich, zoals iedereen, gewaardeerd willen voelen.

Vanaf 15 januari is Kiloknallers – van regisseurs Charlotte Hoogakker en Daan Bol – acht weken lang elke zondag om 9.25 uur te zien bij de VPRO op NPO Zapp