Review boek Rariteitenkabinet

(Door Monique) Het Rariteitenkabinet is duidelijk een verhalend informatief geschreven boek. Het boek start met een verhaal over het eerste kabinet van de schrijver.

Het Rariteitenkabinet

Er is een vierdeling in het boek. In deel 1 wordt de classificatie beschreven. Deel 2 behandelt de dieren, deel 3 de planten en in deel 4 komen de mineralen aan bod. Er is een mooi evenwicht tussen tekst en illustraties. De tekeningen zijn helder en duidelijk. De getoonde foto’s komen overeen met de tekst. Er is een afwisseling in lettertypes, waardoor de stof niet saai om te lezen is. Er wordt zowel gebruik gemaakt van de Nederlandse als de Latijnse (indien voorhanden) benaming. De zinsopbouw is lang en merendeels complex. Dit is afhankelijk van het onderdeel dat besproken wordt in het boek.

Het Rariteitenkabinet

Toepasbaar in de klas

Met de leerlingen samen ben ik aan de slag gegaan om zelf ook tot een rariteitenkabinet te komen. Vanuit het boek worden geen lessuggesties of ander materiaal aangedragen. We zijn begonnen vanuit de inleiding. Dit is voorgelezen in de klas. Vervolgens is rariteitenkabinet uitgelegd. Hierbij heb ik het digibord als ondersteuning gebruikt. Veel is er digitaal niet te vinden, althans geen rariteitenkabinet met alleen natuurlijk materialen zoals in het boek vermeld. De kinderen hadden bedacht om middels schoendozen hun eigen rariteitenkabinet te maken. Deze werden ijverig meegenomen en versierd door ze. Er werd nagedacht over de uitstalling (venster in deksel doos maken). De indeling van de doos (vakken, achtergrond) en wat ze in de doos wilden verzamelen. Er werden groente en fruit(exotisch), stenen en mineralen meegenomen. De kinderen waren enthousiast aan het begin van het project, maar raakten tegen het eind van het project de motivatie ietwat kwijt. Dit kan ook tijd gelegen hebben dat ik dit project heb uitgevoerd (december). Bij een volgende keer zou ik proberen nog meer beeldmateriaal te krijgen, eventueel door het benaderen van musea die bekend staan om hun verzamelingen. Het boek is een aanrader voor oudere kinderen die graag informatieboeken lezen. De jongere kinderen zullen vooral het beeldmateriaal geweldig vinden.

Lees meer reviews.