Prentenboeken top 10 Judith van Leesleeslees met je kind!

Vanaf het moment dat ik de oproep had gezien om mijn prentenboeken top 10 door te geven aan Juf Maike, kreeg ik mijn hoofd niet meer rustig… want welke in vredesnaam te kiezen?? 

Er zijn echt zo veel mooie prentenboeken! De reden om te starten met mijn kinderboekenblog was ook omdat er zo ontzettend veel aanbod is, dat ik soms echt keuzestress had in de boekhandel of bieb. En door middel van mijn tips kan ik hopelijk wat keuzestress bij anderen voorkomen!

Maar goed, na lang lang beraad en geschuif is hierbij dan mijn top 10!

Oh ja, ik heb even gespiekt bij de top tien van Juf Maike zelf en ik zag 1 overeenkomst, namelijk Boer Boris. Dus hoe geweldig ook, die heb ik naar nummer 11 verplaatst :-)

Nummer 10: Over een jongetje dat alledaagse avonturen beleeft:  Anton!

Anton is een jongetje dat met zijn ‘conculega’ Lukas en twee slimme meisjes dagelijkse belevenissen deelt. Van spelen in de zandbak, toveren en blaadjes opruimen tot onenigheid uitvechten. Heel herkenbaar voor peuters en kleuters. De verhalen zijn heel simpel en treffend geïllustreerd en er wordt niet veel kleur gebruikt. Er is ook weinig tekst en dat is ook helemaal niet nodig, de illustraties zeggen veel. Ik moet zelf vaak om de gezichtsuitdrukkingen grinniken, want de tekeningen zijn weliswaar simpel, ze hebben wel dat soort details!

Nummer 9: Mysterieuze ogen in het donker: Snel naar huis, kleine muis 

Mysterieuze, felgekleurde ogen op donkere pagina’s… dit boek is best een beetje spannend voor de peuters. Maar tegelijkertijd ook erg intrigerend! Mijn kleine man van 2,5 is er dol op en wist al snel precies welk dier er bij welke ogen horen!

Nummer 8: Over een stinkhond: Slungel wil niet in bad 

Iedereen kent wel de geur van een stinkvijver. Toch? Als je vergeten bent hoe dat ruikt, lees dan dit boek maar ‘s. De geur komt je met elke tekening steeds levendiger voor de geest! Want Slungel ruikt na zijn bad weliswaar heerlijk naar appelbloesem en rozengeur, maar dat gaat al snel over. Dankzij de vuilnis, een modderpoel en een heuse stinkvijver dus…

Nummer 7: Over een spin. Die het écht te druk had: De spin die het te druk had 

Iedereen kent Rupsje Nooitgenoeg wel. Maar schrijver Eric Carle heeft nog véél meer bijzondere boeken gemaakt! En een van die boeken gaat over een spin. Die het veel te druk heeft om te spelen met de andere dieren. Ze moet immers haar web afbouwen. En dat is slim want aan het eind vangt ze er meteen een bijzonder hapje mee!
Het super leuke aan dit boek is ook dat je het web kunt voelen! Mijn peuter leest dit boek inmiddels zelf graag voor aan zijn knuffels. En dan vooral de steeds terugkerende zin “…maar ze had het vééééél te druk, met het weven van haar web!”. Heerlijk om dan mee te genieten!

Nummer 6: “Haha mama, een Schild-muis-octo-vogel-bok!”: Ik voel een voet! 

Dit verhaal is erg grappig want elk dier geeft zijn eigen interpretatie aan dat wat ze in het donker tegenkomen… en op een gegeven moment is de conclusie dat het wel een “schild-muis-octo-vogel-bok” moet zijn! Mijn zoontje leeft helemaal toe naar die conclusie die de dieren trekken en zit zich bij voorbaat te verkneukelen als dat stukje gaat komen, om het vervolgens nét iets eerder uit te spreken dan ik met daar achteraan “dat kan toch helemaal niet!”. Dit soort momenten maken van voorlezen echt een feest vind ik.
Grote bonus bij dit boek zijn de aparte en kleurrijke illustraties op een zwarte achtergrond, dat kom je niet vaak tegen en geeft een super mooi effect!

Nummer 5: Een verhaal over vriendschap uit India: Dikke Maatjes 

Een van de mooiste boeken van een van mijn favoriete illustratoren, Moniek Peek, vind ik dit boek.

Het is gebaseerd op een zgn. Jataka verhaal uit India (vergelijkbaar met een fabel). Het is een lief verhaal dat vrolijk eindigt. Mijn zoontje is er dol op en bladert er ook geregeld alleen in om de kleurrijke plaatjes te bekijken.

Nummer 4: Opgepast! Ik zou wel een kindje lusten 

Dit boek werd vooral leuk toen mijn zoontje snapte wat het krokodilletje precies wilde, namelijk hém misschien wel opeten! Sindsdien pakt hij het geregeld uit de kast.

Het verhaaltje is enorm grappig. Vooral de scene met het meisje dat het krokodilletje graag wilde opeten. Maar dat wonderlijke scenario viel toch behoorlijk in het water :-)

Nummer 3: “Oké, dan zoek ik verder!”: Kleine muis zoekt een huis 

Er steekt een koppie om de hoek van de achterdeur “Hallo, is daar iemand?”. Ik zit aan de keukentafel en kijk verbaasd naar mijn zoontje in de deuropening. “Eh ja, hier ben ik”. “Kan ik bij jou komen wonen?”. Ik ben even ‘puzzled’ en mijn hersens kraken, wat een vreemde vraag en dit zinnetje komt me zo bekend voor… Dan opeens weet ik het! Hij speelt het boek na dat we van de bieb hadden meegenomen! We hebben het welgeteld 3 keer gelezen. Dus ik speel mee en zeg “nee dat gaat niet, hier wonen al papa, mama, ons zoontje en de poes. Er is géén plek meer voor jou en je appel”. “Oké, dan zoek ik verder!” en hij loopt terug de tuin in. Grinnikend kijk ik hoe hij de tuin doorstiefelt en tien tellen later terug is met dezelfde vraag. We herhalen het nog 1 keer en dan is er wel degelijk plek voor hem in het huis :-)

Het is dus een boek dat aanslaat bij de kleintjes, zo veel is duidelijk. Het is ook prachtig geïllustreerd, heeft een doorkijkgat op elke pagina en het is een erg leuk verhaal. Dus tja, ik kan niet anders dan dit boek absoluut tippen in de top 3!

Nummer 2: Uh-oh! Boink…Boink…BOINK: Mama kwijt 

Vanaf het moment dat ik begon met voorlezen (toen mijn zoontje een maand of 3 was) heb ik dit boek gebruikt. Ik kwam het een keer tegen in de boekhandel en wat direct mijn aandacht trok, waren de mooie collage-illustraties. Het is bovendien zo geschreven dat je vanaf het allereerste woord “Uh-oh!” de aandacht hebt van je kind. En die ook nog eens goed kunt vasthouden tot het eind.

Het boek werkte zelfs op de momenten dat ik in de auto zat met een huilend kind op de achterbank dat van geen stoppen wist… tót ik -in eerste instantie enigszins vanuit bijna-wanhoop- het verhaal uit mijn hoofd begon voor te dragen. Meteen vanaf (een keihard) “Uh-oh!” werd het stil en dat bleef zo tot het eind. Wat een opluchting was dat, ik heb meneer Haughton wel tien keer even in gedachten bedankt :-)

Nummer 1: Bah: Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft 

Op nummer 1 in mijn top tien moest dit boek wel komen. Het is zo ontzettend grappig, je kunt er niet omheen!

De kleine mol krijgt poep op zijn hoofd als hij op een dag boven de grond komt. Omdat hij bijziend is ziet hij niet zo snel waar dat vandaan kwam. Dus gaat hij op onderzoek uit en ondervraagt alle dieren die hij tegenkomt. Die ontkennen allemaal en bewijzen dat vervolgens ter plekke :-)) Hilarisch natuurlijk, zeker voor een peuter/kleuter! Uiteindelijk wijzen de strontvliegen hem de weg naar de dader en dan… it’s payback time!
Om alvast in de stemming te komen kun je een geanimeerd filmpje van het boek bekijken. Het is wel in het Duits, ik heb dezelfde versie nog niet kunnen ontdekken in het Nederlands namelijk. Kijk hier het Duitse filmpje van het boek!

Nou ik hoop dat ik jullie heb kunnen verrassen met mijn top tien, heel veel leesplezier gewenst en kijk voor meer tips gerust in mijn blog!

Judith

Wil je ook met jouw top 10 op de site? Mail me op info @ jufmaike.nl