Recensie en doe- en lestips bij Piraten van de Willewete serie

Alle hens aan dek! De piraten komen naar je toe! Arrrr, ontmoet de piraten in dit prachtig geïllustreerde boek van Suzan Boshouwer en Marjolein Hund. Recensie met leuke doe- en lestips. Ook leuk voor een kinderfeestje!

Als je Willewete Piraten open slaat sta je oog in oog met Billie en Bo. Ze zijn verkleed als piraat en zien een schip dat ze willen veroveren. Op de volgende bladzijde zijn ze dan ook echte piraten geworden. Ze nemen je mee op reis naar de wereld van de piraten.

Je duikt met het boek in de geschiedenis van de piraterij. Je leert hoe lang de piraten al bestaan, op welke schepen ze voeren en waarom ze van andere boten en mensen stelen.

Weet je hoe je je moet kleden als een echte piraat? Je leest het in ‘Piraten’. Wist je bijvoorbeeld dat piraten nooit schoenen dragen?
Heel belangrijk is natuurlijk de kapitein! Wat doet de kapitein precies en hoe ziet de kapitein eruit?
Je leert echte piratentaal van Kapitein Zwartbaard. Weet je bijvoorbeeld wat blikskaters betekent?
In het midden van het boek vind je een prachtige uitklappagina van de binnenkant van een schip. Elke laag van het schip is bedekt, je kijkt je ogen uit!

Nadat je van alles hebt geleerd over hoe piraten leefden vroeger, leer je bij het einde van het boek hoe je moet aanvallen, hoe je je als een echte piraat op het land gedraagt en hoe je goed feest viert op het schip. Want zingen met een glas rum hoort er natuurlijk ook bij!

Wat vind ik?

Wat een prachtig, gedetailleerd geïllustreerd boek. Ik werd vooral in de wereld van de piraten mee gezogen door de fantastische zoekplaat in het midden van het boek. Welke juf wil er nou niet zo’n mooi schip in de klas hebben hangen? Vooral tijdens het thema piraten. Een tip voor de uitgever: maak er posters van!
Vooral het tweede gedeelte van het boek vind ik erg leuk. Andere schepen aanvallen en het leven op het schip en op het land spreekt erg tot de verbeelding van de kinderen. De illustraties maken het feest helemaal af. Je ziet voor je hoe het in de tijd van de piraten moet zijn gegaan.
Het begin van het boek is wat ingewikkelder voor jonge kinderen. Dat piraten al vierduizend jaar bestaan en reizen over zee makkelijker is dan reizen is over land, is moeilijk om te begrijpen voor hen. Kinderen van een jaar of zes, of slimme kleuters zullen het wel interessant vinden.
De illustraties maken het boek! Ze zijn duidelijk, vol grapjes en geeft volop stof tot praten over de piraten. En wie weet schuilt er wel een echte piraat in jou?

Doe- en lestips

Gesprek

Praat met de kinderen over de piraten en houdt het boek erbij. Stel vragen:

 • Praat met de kinderen over de kleding van de piraten. Hoe ziet het eruit? Waarom zouden ze deze kleding gebruiken? Waarom ziet de kleding er een beetje smoezelig uit?
 • Hoe zou het leven op een schip gaan? Hoe is het om met z’n allen op een klein stukje te leven? En hoe zou het zijn om altijd op zee te zijn? Zou er wel eens ruzie zijn tussen de piraten? Waarover zou zo’n ruzie dan gaan?
 • Wat zouden de piraten allemaal stelen van de andere schepen? En als ze op het land zijn, wat zoeken en stelen ze dan?
 • Hoe komen de piraten aan hun boot?
 • Wat zou jij doen als je kapitein was?

Knutselen

 • Maak je eigen piratenkleding. Heb je nog oude kleding over waar de kinderen in mogen knippen? Laat ze hun eigen shirtje en broek maken. Knip lappen voor om je middel en op je hoofd. Het is leuk om deze kleding ook te verven. Een doodshoofd op een zwart shirt bijvoorbeeld. Maak er ook meteen een mooie vlag bij.
 • Maak een piratenschip in het klein. Verzamel stukjes hout, stof en touw. Ga met spijkers of met lijm aan de slag en bouw met de kinderen een piratenschip. Laat het schip ook echt varen in water.
  Een boot van een melkpak maken is natuurlijk ook erg leuk.
 • Teken je eigen piratenschip. Als jij de kapitein was van een piratenschip, hoe zou jouw schip er dan uit zien? Laat de kinderen ook goed de binnenkant tekenen.
 • Maak allemaal mooie piratenhoeden van karton en stof. Achterin het boek staan allemaal verschillende petten en hoeden van de piraten. Laat de kinderen allemaal een eigen hoed, pet of hoofddoek kiezen en maak deze met hen.

Drama

 • Een kind mag voor een dag kapitein zijn. Wat zou hij of zij allemaal doen met de piraten? De kapitein mag opdrachten geven aan zijn piraten (de groep), zij voeren de opdrachten beeldend uit.
 • Kapitein Zwartbaard heeft zijn eigen piratentaal. Kunnen de kinderen ook allemaal piratentaal verzinnen? Schrijf al deze woorden op een groot vel en schrijf er ook bij wat het betekent. Een nieuwe taal is geboren! Je zult zien dat de leerlingen dit tijdens het thema of het feest ook met elkaar zullen gebruiken.
 • Feesten en drinken is heel belangrijk bij de piraten. Wat kun je allemaal doen op een feest? Laat de kinderen dit een voor een uitbeelden, de andere kinderen mogen raden welk onderdeel uitgebeeld wordt.

Koop of bekijk Willewete Piraten.