Antanio

(Door Judith) Ik mocht het boek Antonia, geschreven door Anke de Vries, lezen. Het boek gaat over een vogel die graag van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat zingt. Zelf vindt ze dat ze heel erg mooi kan zingen, maar of de andere vogels dat ook vinden……

Zelf ken ik Anke de Vries vooral van haar boeken ‘Blauwe plekken’ (een echte must-read voor elke leerkracht) en ‘Kladwerk’. Dit prentenboek is getekend door Piet Grobler en wordt uitgegeven door Lemniscaat om de 80 jarige verjaardag van Anke de Vries te vieren.

Antonia, het verhaal

Het boek gaat over een vogel, Antonia. Antonia houdt heel erg van zingen en is ‘s morgens de eerste vogel die wakker is en de andere vogels wakker zingt. Dit wordt haar echter niet in dank afgenomen. De andere vogels mopperen op Antonia en zeggen dat ze zo vals zingt als een kraai. Op een dag is Antonia klaar met al het gemopper en besluit weg te vliegen. De andere vogels merken dan dat ze Antonia heel erg missen.

De tekeningen

Grobler heeft erg mooie en kleurrijke tekeningen gemaakt bij het verhaal. De tekeningen zijn fantasierijk en kleurig, waardoor kinderen in het boek blijven kijken.

Reacties

Mijn dochters vinden de tekeningen erg mooi. Ik heb het boek nog niet lang in huis, maar heb het al meerdere keren moeten doorbladeren en bekijken.

Het boek maakt de lezers duidelijk dat je soms dingen voor lief neemt (en er ook over kan mopperen), tot je het kwijt bent. Dan blijkt dat je het toch wel heel erg mist. Ook kan het boek een aanleiding zijn om met kinderen na te denken over het uitspreken van waardering. Ik vond dit een leuk thema om met mijn meiden te bespreken.

Het boek wordt uitgegeven door Lemniscaat en is volgens de uitgever geschikt voor de leeftijd 4+.

Bestel het boek bij Libris.