ontdekapp

Review: de OntdekApp

(Door Suzanne) De OntdekApp is een serie applicaties over TechniekKunst en MediaKunst. De app is bedoeld voor kinderen vanaf 9 jaar. Het uitgangspunt van de OntdekApp is dat kinderen vooral leren door zelf bezig te zijn en te ontdekken.Ik mocht de eerste serie van de OntdekApp uitproberen. 

De OntdekApp

Opbouw van de lessen

De lessen starten klassikaal. De kinderen krijgen een stukje instructie via het digibord. Op deze manier hebben alle kinderen dezelfde basiskennis. Vervolgens gaan de kinderen zelfstandig of in een groepje verder.

Een serie bestaat uit 8 lessen van circa 80 minuten. Aan het einde van die 8 lessen hebben de leerlingen zelf een uitvinding gemaakt. Deze uitvindingen worden vervolgens aan elkaar gepresenteerd.

De rol van de leerkracht

De leerkracht heeft tijdens de lessen een coachende rol. Hij stimuleert kinderen om zelf antwoorden te zoeken en zelf te ontdekken.

De OntdekApp biedt kinderen bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om zelf dingen op te zoeken op internet, in een afgebakende en veilige omgeving.

Bij de lessen hoort ook een handleiding voor de leerkracht. Daarin staat kort de inhoud van de les omschreven en wat jij als leerkracht kunt doen om de kinderen op weg te helpen.

De praktijk

Dat klinkt allemaal erg mooi natuurlijk. Maar hoe ziet zo’n lessenserie er dan in de praktijk uit?
De serie die ik uitprobeerde ging over lucht, zwaartekracht en lichte constructie.

De eerste les begint meteen met een proefje. Altijd een hit bij de kinderen. Vervolgens volgt er een uitleg over het proefje.
Na het proefje wordt de kinderen gevraagd om zelf te gaan ontdekken. Je komt op een pagina waar je kunt kiezen uit 6 verschillende onderwerpen.

Kinderen ontdekken zelf

Wanneer je een keuze hebt gemaakt, kom je op een volgende keuze-pagina. Daar kun je allerlei informatie vinden over een bepaald thema, zoals zwaartekracht of constructies.

Naast die informatie staat er ook iets bij om zelf te proberen. Een vouwwerkje of een knutselactiviteit bijvoorbeeld.
Daarvoor moet je soms wat uitprinten of materialen klaar leggen. Kinderen gaan nu zelf uitproberen hoe iets werkt en waarom dat zo is.
Hun bevindingen noteren ze in hun portfolio.

De uitvinding

Na ongeveer vijf lessen ontdekken is het tijd om aan de uitvinding te gaan werken. Kinderen bepalen zelf of ze dat alleen of samen willen doen.
De OntdekApp biedt verschillende opties voor de uitvinding. In deze lessenserie konden kinderen kiezen voor het bedenken van:
– een voertuig dat lang in de lucht blijft.
– een apparaat dat door lucht in beweging komt.
– een constructie/parachute voor een ei, zodat het kan vallen zonder te breken.
– een eigen uitvinding/maaksel/bedenksel.

Door deze verschillende mogelijkheden te bieden, krijg je een diversiteit van uitvindingen. Ieder kind kiest datgene dat past bij zijn ontwikkeling en de uitvinding presenteren de kinderen uiteindelijk klassikaal aan elkaar.

Wat vind ik?

Ik denk dat de OntdekApp zeker een toevoeging is op het onderwijs in techniek en mediawijsheid.
De OntdekApp zet 21st century skills in en sluit prima aan bij het niveau van de kinderen.
Het belangrijkste vind ik dat de kinderen voornamelijk zelf bezig zijn en het creatieve denkproces wordt gestimuleerd.
Zeker de moeite waard om in je klas in te zetten!

Meer weten? Kijk op www.ontdekapp.nl

Uitgelichte afbeelding: site ontdekapp

 

De ontdekap is een serie applicaties over TechniekKunst en MediaKunst; Voor kinderen vanaf 9 jaar