Het grote vouwboek

Zo af en toe krijg je een pareltje voor het onderwijs (maar ook voor thuis) in handen. Het grote vouwboek van Janet de Vink moet wat mij betreft in de kast van elke kleuterleerkracht staan. Ik vertel je graag waarom. 

Het boek vroeg ik zelf als recensie-exemplaar aan bij de uitgever, Kosmos. Want toen ik erover hoorde wist ik meteen dat ik het boek moest hebben. Ik vind het heerlijk om te vouwen met de kinderen uit mijn klas, maar wil dan wel graag wat voorbeelden hebben.

Waarom vouwen?

Met vouwen werk je aan verschillende doelen met de kinderen. Er zijn zelfs verplichte doelen rond het vouwen vanuit de SLO (zo is ook in het boek te lezen):

  • Kunnen navouwen van een vouwwerk dat wordt aangegeven met een vouwreeks van slechts enkele stappen (bijvoorbeeld een vliegtuigje/hoed).
  • Bij het vouwen passief kunnen gebruiken van (meetkundige) begrippen: recht, schuin, dubbel, lijn, hoek, punt.

Verder werk je uiteraard aan de fijne motoriek met het vouwen. Maar ook veel rekenbegrippen komen erin terug. Natuurlijk het tellen bij bijv. het vouwen van 16 vierkantjes, maar ook logisch nadenken, concentratie vergroten en stimuleren van creativiteit als je de kinderen er nog een opdracht bij geeft of ze hun vouwwerk laat versieren.

Het grote vouwboek

Er zit een duidelijke opbouw in Het grote vouwboek. Zo begin je met het basisbouwsel rechte vouw staand, dan liggend en ga je vervolgens door naar een rechte vouw met ronde vouwbladen. Je kunt dus zelf weer even goed oefenen, maar ook kijken welk niveau de kinderen hebben. Je kunt ze uitdagen door het vouwwerk steeds moeilijker te maken. Ook de 16 vierkantjes komen uiteraard uitvoerig aan bod. Zo staan er letters en cijfers in die je ermee kunt maken.
Ook staan er hier en daar leuke tips bij in het boek, zoals hoe je kunt mozaïeken op het raam.

Janet heeft ook een leuke Facebookpagina vol leuke vouwtips: Vouwjuf.

Prentenboeken

Maar het meest fantastische vind ik toch wel de vouwwerken uit prentenboeken. Bij de mooiste en de bekendste prentenboeken is wel een vouwwerk, zoals Rupsje Nooitgenoeg, Boer Boris en De Gruffalo. Ik ben dol op lezen en boeken en door de vouwwerken help je ook mee aan de leesbevordering.

Aan de slag

Het is bijna Pasen, dus maakte ik met onze kleuter thuis de Paashaas als vouwwerk. Ook thuis kun je dit boek goed gebruiken als je eens een leuk knutselwerk zoekt. De Paashaas staat vrij aan het begin van het boek: rechte vouw – rond vouwblad en dus goed te doen voor onze net-kleuter. Helaas had ik geen bruin vouwpapier thuis. Ik moet maar eens wat nieuwe vouwblaadjes regelen thuis, misschien wel via een onderwijsleverancier.

Bekijk ook: 6 KEER EIEREN KNUTSELEN PASEN

Paashaas Het grote vouwboek

Onze zoon leerde deze keer vooral de vouw scherp te maken. Hij krijgt de stukken nog niet helemaal recht op elkaar, maar de vouw gaat al aardig strak. Ook was het een goede les in concentratie, want het was een aardig werkje. En pas als het af was, mocht hij het versieren. In dit geval met speciale paasstickers, dus hij wilde het wel graag afmaken.

Paashaas Het grote vouwboek

Hij mocht natuurlijk zelf de stukken opplakken, leuk om te zien hoe hij dat doet.

Volgens Fröbel, toch wel de belangrijkste persoon voor het vouwen, mag er niet op een vouwwerk getekend worden. Maar onze zoon wilde dit graag, wie ben ik dan om te zeggen dat het niet mag? Je moet de kinderen eigenlijk zelf laten knippen en plakken. Maar dit was een goede les in concentratie, dus dat beloonde ik graag met dat hij zelf mocht weten hoe hij het wilde versieren.

Juf Bertine heeft ook leuke werkjes voor thuis in een blog geschreven, bekijk ze hier.

Het grote vouwboek

Aanrader

Ik vind het boek echt een aanrader en ik weet zeker dat ik er nog veel werkjes uit ga maken, zowel thuis als in de klas.

Titel: Het grote vouwboek
Auteur: Janet de Vink
ISBN: 9789043920070
Prijs: 19,99
Verschijningsdatum: 13-02-2018
Kosmos Uitgevers

 

Review Het grote vouwboek; Alles over vouwen met vouwblaadjes; Tips, trics en voorbeelden

BewarenBewaren

BewarenBewaren