Review Interactief voorlezen

Interactief voorlezen is zo ontzettend belangrijk voor de taalontwikkeling. Het boek Interactief voorlezen vertelt je hoe je dit kunt doen met baby’s, dreumesen, peuters en kleuters. 

Het boek is prijzig, €59,00, maar je krijgt er ook veel voor terug. Onder andere prachtige foto’s, leuke illustraties van Betje.com en natuurlijk veel informatie.

Recensie

Interactief voorlezen is heel belangrijk voor de taalontwikkeling. ‘Met prentenboeken kun je alles’ staat in het boek. Dat is zeker zo. Met prentenboeken leer je taal en rekenen, het zorgt voor rust en ontspanning, je krijgt zin om te lezen, literaire beleving, het is een moment samen en je maakt kennis met allerlei onderwerpen. Dit boek vertelt hoe je dit uit kan bouwen, zodat je alles uit het voorlezen haalt.

Met prentenboeken kun je alles.

Theorie

Het boek start met een stuk theorie.
De vier stappen van het interactie voorlezen worden duidelijk uitgelegd met mogelijkheden en praktijkvoorbeelden.

  1. Introduceren van het verhaal
  2. Voorlezen van het verhaal
  3. Ingaan op het verhaal
  4. Uitdiepen van de verhaallijn

Eerlijk gezegd wist ik hier al veel van door de Pabo en ervaring in de klas. We gebruiken het op school al veel met het prentenboek van de week waarbij we interactief voorlezen en begrijpend luisteren samen pakken.
Ik vind dit deel vooral geschikt voor gastouders en leidsters van kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. Zeker omdat je extra tips krijgt per leeftijdsgroep, over de organisatie en om een boek uit te zoeken.
Het theoriedeel leest wel lekker weg, ideaal voor een zondagmiddag.

Interactief voorlezen

Prentenboeken uitgewerkt

In het tweede deel van het boek zijn zes prentenboeken uitgewerkt volgens de stappen van interactief voorlezen. Het zijn actuele, populaire boeken, hier heb je dus meteen wat aan.
Op de website vind je extra materiaal, zoals filmpjes bij ‘De schoenen van de zeemeermin. Superhandig!
Je kunt zelf kiezen uit de suggesties van de stappen.
Ik krijg meteen zin om de tips uit het boek in te zetten. Het zijn leuke ideeën die goed praktisch uit te voeren zijn.

Achteraan het hoofdstuk over het boek vind je nog extra verwerkingstips, zoals voor in de zandbak, taalhoek, of huishoek. Zo heb je meteen je thema helemaal uitgewerkt.
Als je dit alles in de vingers hebt, kun je ook zelf een thema uitwerken naar aanleiding van een prentenboek. De stappen die je hiervoor uit moet voeren, vind je in het boek

Kopen?

Het is dus een aardig prijzig boek. Maar door de tips krijg je wel heel veel inspiratie om meer met boeken aan de slag te gaan. Ik vind het een goed boek om als stichting of school te kopen. Laat al je collega’s het lezen en ga er samen mee aan de slag om je thema uit te werken.

Bekijk of koop het boek Interactief voorlezen