Sommetjes maken op een leuke manier

Sommetjes maken op een leuke manier

(Door Danielle) Nu mijn dochter in groep 3 zit merk ik dat het menens is. Geen gefladder meer, niet meer spelen in de poppenhoek of lekker lummelen en klessebessen… nee… in het gareel en in groepjes leren lezen en sommetjes maken.  Hoe kan ze thuis sommetjes maken op een leuke manier? 

Best een overgang van gezellig spelen naar stilzitten en leren, maar natuurlijk wel zoals het hoort en zolang ze het leuk vinden zal ik het op een speelse manier stimuleren.

Sommetjes maken op een leuke manier

Thuis maken we er geen issue van, zolang ze het zelf leuk vindt om te oefenen stimuleer ik dat natuurlijk. Wel op een manier dat het leuk is en blijft en niet voelt als een verplicht leerproces thuis. Ze moeten immers op school al genoeg. Ieder kind heeft zijn eigen tempo en dat sommetjes maken bij de één sneller gaat als bij de ander is uiteraard geen probleem. Het is wel erg leuk als de interesse er ook daadwerkelijk is en ze lekker gaan oefenen zonder dat je ze er op attendeert. Dat het niet meteen goed gaat of uit het hoofd lukt is logisch. Sommige kinderen hebben moeite met plus- en minsommen tot 10. Dat kun je eenvoudig oplossen door samen op een speelse manier te oefenen met deze twee handjes. Het maken van sommetjes wordt zo veel leuker en doordat ze het leuk vinden gaat het ze vaak ook makkelijker af.

Getallen visueel maken

Maak getallen visueel waardoor kinderen het sneller door hebben en ook echt leuk gaan vinden. Uiteraard kan je eigen vingers gebruiken om te tellen, maar op deze manier vinden kinderen het vaak veel uitdagender om ermee aan de slag te gaan. Doordat ze er een duidelijk plaatje bij hebben verwerken ze gemakkelijker de informatie. Laat ze de handjes zelf knutselen, zo heb je gelijk twee vliegen in één klap en zijn ze trots op wat ze gemaakt hebben. Het geeft zelfvertrouwen en laat ze groeien!

Sommetjes maken op een leuke manier

Aan de slag, wat heb je nodig:

*schaar

*stiften

*lijm

*wit vel papier

*gekleur vel papier

*twee handen

Wat moet je doen?

Sommetjes maken op een leuke manier

Leg twee handen van je kind op het gekleurde vel papier.
Teken met een stift langs de omtrek van de handen. Dit kunnen ze ook samen met een broertje of zusje doen.
Knip daarna de twee handen uit en plak ze op het witte vel papier.
Plak alleen de hand vast en niet de vingers!
Schrijf een aantal sommetjes op het witte papier onder de handen zonder het antwoord erachter te schrijven.
Laat je kind proberen de sommetjes op te lossen.

Super leuk en leerzaam! Succes!