Spijbelen... pure noodzaak!

Spijbelen… pure noodzaak!

(Door Danielle) Spijbelen, een ietwat negatief woord met voor ons een positieve uitwerking. Soms pure noodzaak! Zwicht jij ook weleens als je kind een hele verhaallijn aan smoesjes bedenkt niet naar school te hoeven? 

‘Ik heb hoofdpijn, ik heb buikpijn. Als ik me niet lekker voel mag ik toch thuisblijven mama?’ zijn bij ons de meest voorkomende zinnetjes. Ehhh… even nadenken. Morgen heb ik eindelijk een dagje niks op de planning staan dus; “ja hoor schat, voel je je niet zo lekker dan blijven we morgen lekker een uurtje langer liggen (stiekem kijk ik daar zelf ook naar uit), even goed uitzieken maar!” Spijbelen is soms gewoon fijn! Even tot rust komen, bijkomen en opladen.

Lees ook: HOE JE DE LAATSTE WEKEN VOOR DE KERSTVAKANTIE GOED DOOR KOMT

Baaldag wordt rustdag!

Soms zijn kinderen er gewoon even aan toe zichzelf weer op te peppen. Bijtanken om er vervolgens weer met frisse moed en veel plezier tegenaan te kunnen. Beter voor hunzelf, de ouders maar ook zeker voor de leerkrachten. Het kost leerkrachten immers moeite oververmoeide kinderen te prikkelen en aandachtig te houden. Iedereen heeft weleens een baaldag dus ook kinderen mogen die hebben. Soms is de aanloop naar de volgende vakantie net wat te lang en in drukke tijden zoals in deze tijd extra vermoeiend. Heerlijk toch als je dan van een baaldag een rustdag kan maken!?

De lat ligt hoog

De lat ligt best hoog voor de kinderen op school. Er wordt veel van ze verwacht en geëist. Ik vind het ook nogal niet wat. Het woord cito toets komt al in groep 1 om de deur kijken. Hadden wij dat vroeger niet alleen in groep 8? Soms kan het allemaal even teveel worden. Niet gek natuurlijk! Dat uit zich hier nog weleens in huilbuien zonder aanleiding, driftbuien waar je u tegen zegt en samen liefdevol spelen… wat is dat? Dat dus!

Samen zijn en knuffelen is het beste medicijn

Voor mij een teken dat we weer even pas op de plaats moeten zetten en we alleen maar samen spelletjes gaan spelen, filmpjes kijken en vooral veel knuffelen. Liefdevolle aandacht is op dat moment het enige wat ze nodig hebben. Knuffelen voelt als troosten, een arm op die kleine schoudertjes. Een gevoel van herkenning geeft ouders maar ook kinderen lucht! Ouders hebben het ook weleens nodig dus waarom kinderen niet? Niet nadenken en presteren maar groeien puur van alleen de liefde die je krijgt. Hoe mooi is dat!? De nodige kopjes thee met lekkers worden aangerukt. Me-time wordt We-time en we genieten gewoon lekker van een spijbel dagje! Moet kunnen toch!?

Uitgelichte foto: Shutterstock