Splitskaarten groep 3 splitsen oefenen

Splitsen groep 3 met splitskaarten

Splitsen groep 3 met splitskaarten om het splitsen te oefenen. Ze zijn er met alleen de cijfers, maar ook met materialen in thema herfst. Je kunt ze per cijfer downloaden. Ik geef je ook tips hoe je ermee kunt werken in de klas of thuis. 

Leren splitsen groep 3

In groep 3 leren de kinderen splitsen. Het is een opstapje voor het sommen maken. Het begint met splitsen tot en met 10, later volgt het splitsen tot en met 20. Ik heb splitskaarten tot en met 10 gemaakt. Splitsen is de basis van het leren rekenen. Kinderen moeten de splitsingen snel kunnen maken, voor het automatiseren van het rekenen. Als je een splitsing maakt, je splits bijvoorbeeld 8 in 5 en 3, dan zitten daar al 4 sommen in. Namelijk: 8 – 5 = 3
8 – 3 = 5 3 + 5 = 8 en 5 + 3 = 8.

Wat is splitsen?

Splitsen is een getal in tweeën verdelen. Bijvoorbeeld koekjes. Je hebt vijf koekjes en verdeeld die over twee kinderen. De een krijgt drie koekjes, de ander twee.

Splitskaarten groep 3

Ik heb splitskaarten tot en met 10 gemaakt, speciaal voor groep 3. Uiteraard kun je ze ook in andere groepen gebruiken als het kind de splitsingen onder de 10 nog niet onder de knie heeft. Ik heb splitskaarten met alleen de cijfers, maar ook met materiaal in thema herfst gemaakt. Deze kun je ook door elkaar gebruiken. Ik koos er bewust voor om alle getallen los aan te bieden, zodat je kunt kiezen welke splitsing je maakt. Alle getallen door elkaar heen oefenen kan natuurlijk ook!

Activiteiten met de splitskaarten

Ik beschrijf een aantal activiteiten die je met de splitskaarten kunt doen. Het is bedoeld als verwerking, na de instructie over het splitsen.

Zoek de juiste

Geef de kinderen de kaarten met het specifieke getal en laat ze de match maken.

Memory

Laat twee of meer kinderen tegelijk memory spelen met de splitskaarten om het splitsen te oefenen. Ze zoeken de twee matchende kaarten.

Verlengde instructie

Zet de kaarten in tijdens je verlengde instructie. Vooral de splitskaarten met herfstmateriaal zijn fijn om te gebruiken, ze zien voor zich hoe de splitsing gaat, je maakt het visueel. Eventueel kun je de kinderen het juiste aantal herfstmateriaal erbij laten leggen, fiches kunnen ook.

Flitsen

Om de splitsingen echt te automatiseren, kun je ze ook flitsen. Laat dan steeds snel een van de kaarten zien, de kinderen noemen het andere getal van de splitsing.

Zoek je maatje

Geef alle kinderen een van de kaarten. Laat ze door de klas lopen en hun “maatje” vinden: diegene met het andere getal van de splitsing. Als ze elkaar hebben gevonden, komen ze snel bij jou een nieuwe kaart halen om weer het juiste maatje te zoeken.

Download de splitskaarten

Ik heb ook een leeg vel gemaakt, zodat jij of de kinderen zelf een splitsing kan maken. Je kunt deze ook lamineren zodat de kinderen er met whiteboardsstift de splitsing op kunnen maken.

Splitskaart leeg

leeg

Alleen cijfers

Splitskaart 1 en 2

Splitskaarten 1 en 2

Splitskaarten 3

Splitskaarten 4

Splitskaarten 5

Splitskaarten 6

Splitskaarten 7

Splitskaarten 8

Splitskaarten 9

Splitskaarten 10

Splitskaarten herfst

Splitskaarten 10 herfst

Splitskaarten 10 herfst

Splitskaarten 9 herfst

Splitskaarten 8 herfst

Splitskaarten 7 herfst

Splitskaarten 6 herfst

Splitskaarten 5 herfst

Splitskaarten 4 herfst

Splitskaarten 3 herfst

Splitskaarten 1 en 2 herfst

Download ook: CIJFERKAARTEN HERFST

Splitsen Sinterklaas

Juf Inger heeft een toffe splitsen met piet op haar website staan.

Bekijk ook:  de getalbeelden

Splitsen groep 3 met splitskaarten