Ik droom graag weg bij een goed boek en ben dol op prentenboeken. Vandaag start dan ook een nieuwe rubriek: mijn prentenboek top 10. Elke week laat ik iemand aan het woord over zijn of haar prentenboek top 10. Ik start natuurlijk met die van mezelf. 

Mijn prentenboek top 10

Ik wist wat ik moest kiezen toen ik dit rijtje maakte. Wat zijn er veel mooie, leuke en goede prentenboeken! En dan er nog een top 10 van maken, wat doe ik mezelf aan? 😉
Deze top 10 moet je in ieder geval in de kast hebben staan. Ik tel af van 10 naar 1.

10. Boer Boris

Hier thuis hebben we nog maar een exemplaar van Boer Boris, maar hij is hier al favoriet bij ons zoontje. We hebben hem al zo vaak voorgelezen dat hij ‘t boek bijna uit zijn hoofd kent. Heerlijk om te leren rijmen. Daar gaan we er wel meer van aanschaffen!

9. Wij gaan op berenjacht

Nog zo’n leuk boek voor de wat jongere kinderen: Wij gaan op berenjacht. Lekker bewegen en de herhaling van het boek zijn fantastisch!

8. Platvoetje

Het was het eerste prentenboek dat ik me kan herinneren. Ik zat graag in de boekenhoek in de kleuterklas (goh, toen al? ;)) en las daar het boek Platvoetje. Wat was ik dol op dat heksje waar alles mis ging. Prachtige tekeningen en een mooi verhaal van Ingrid & Dieter Schubert.

7. Woeste Willem

Nog zo’n mooi prentenboek van het bekende duo. De must have als je over piraten werkt in de klas. Mijn zoontje thuis vindt ‘m nu ook al leuk. Ik schreef er een leuk project bij voor de Kleuteruniversiteit. ‘Alle hens aan dek!’

6. Nederland

Nederland is mooi en dat heeft Charlotte Dematons prachtig verbeeld in het boek Nederland. Ik kan uren kijken naar de platen en dan heb ik nog niet alle details gezien. De kinderen in de klas zijn er ook dol op en kiezen snel voor de leeshoek om even in het boek te kunnen bladeren.

5. Pas op! Dit boek bijt

Ik ben dol op verhalen die net even anders gaan dan je gewend bent en Pas op! Dit boek bijt is zo’n boek. Vol humor en leuke tekeningen. De kinderen hangen aan mijn lippen als ik dit boek voorlees.

4. De Gruffalo

Een echte klassieker: De Gruffalo. Monsters hebben altijd een grote aantrekkingskracht op jonge kinderen.  Julia Donaldson en Axel Scheffler hebben nog meer leuke prentenboeken gemaakt, dus zoek dat duo op ;).

3. De krijtjes staken

Een boek dat pas sinds kort in mijn top 10 staat: De krijtjes staken. Een boek wat een klassieker gaat worden. Wat een originineel en creatief verhaal! Er is net een nieuw deel uit: De groeten van de krijtjes. Die lees ik ook snel voor aan mijn klas!

2. De kusjeskrokodil

Natuurlijk mag het eerste boek van mijn man, Jozua Douglas, niet ontbreken. De kusjeskrokodil heeft al menig kind geholpen bij het naar bed gaan. De leuke inllustraties komen van Loes Riphagen.

1. Het boek zonder tekeningen

Mijn all time favorite (ook al is het ook nog niet zo oud), Het boek zonder tekeningen. Zo anders dan andere boeken, zo origineel en creatief bedacht. De kinderen uit mijn klas zijn het er zeker mee eens. Wat is nou leuker dan een volwassene die rare dingen zegt?

Wil je ook met je top 10 op jufmaike.nl? Leuk! Stuur een mail naar info @ jufmaike.nl