Je krijgt kleuters, maar hoe pak je het aan? Vandaag: de verjaardagskalender in de klas. Veel collega’s beginnen er meteen aan tijdens de eerste schooldag of het wenuurtje

Heel handig om de eerste schoolweek te maken: de verjaardagskalender! Ik heb een twee voorbeelden voor je.

Op seizoen

Je kunt de kalender op volgorde van het jaar in de seizoenen ophangen. De kinderen die in de zomer jarig zijn krijgen de kleur geel als achtergrond. Herfstkinderen bruin, winterkinderen blauw en lentekinderen groen.

Je kunt ook vast een verjaardagshoed maken aan het begin van het schooljaar. 

Foto’s

Het is altijd leuk om foto’s van de kinderen te maken. Even een klusje, maar het staat fantastisch in je klas! Ik bewerk de foto’s vaak snel met Instagram, zodat je een mooi filter over de foto’s krijgt. Ik heb wel eens voor de groep een eigen account aangemaakt. Zo komen er niet tientallen kinderen op jouw IG feed.

De kalenders

(De voorbeelden van de kalenders zijn met mijn mobiele telefoon gemaakt. Geen mooie kwaliteit, maar je krijgt een idee).

1. De taarthoed

verjaardagskalender 1

Je tekent een mal van een taart. Print de mal op verschillende kleuren uit en laat de kinderen een kleur kiezen en de mal uitprikken. De kinderen versieren de taart met plakfiguurtjes. Laat de kinderen met kleine strookjes net zoveel kaarsjes op de mal plakken als ze oud zijn. Met een ruitje kunnen ze het vuurtje op de kaars plakken. Plak zelf de mal op het hoofd van het kind (op de foto natuurlijk ;)). Zo hebben ze een verjaardagstaarthoed op hun hoofd.

2. De taart op het dienblad

Verjaardagskalender 3

Fotografeer de kinderen met een plankje op hun hand (ik gebruikte de deksel van een ontwikkelingsspel). Laat de kinderen drie stroken knippen of prikken die samen de lagen van de taart vormen. Op de taart komen net zoveel kaarsjes (dunne witte stroken) als ze oud worden, met een ruitje als vlammetje. Laat de kinderen de taart versieren met plakfiguurtjes, of laat ze het kleuren of verven.

3. Geïnspireerd door het seizoen

verjaardagskalender

Maak allemaal foto’s van de kinderen met hun hand plat tegen een kast of de muur.

Laat de leerlingen hun foto uitknippen en opplakken op een mooi kleurtje (leuk om dit in de kleur van hun seizoen te doen).  Dan mogen ze iets knutselen wat bij hun leeftijd past en bij het seizoen waarin ze jarig zijn. Dus sneeuwballen in de winter, bloemen in de lente, ijsjes in de zomer en bladeren in de herfst. Ze mogen het goede aantal knutselen en opplakken hoe oud ze worden. Een in de hand op de foto, de rest boven hun hoofd. Dus iemand wordt 6: 1 ijsje in de hand, 5 boven haar hoofd.

4. In thema

Vorig jaar had ik de Elmer klas. Dus bedacht ik een verjaardagskalender in Elmer thema.

Verjaardagskalender thema Elmer

Ik zocht een Elmer op internet op en liet de kinderen vierkantjes plakken op de Elmer. Ik knipte daarna de Elmers uit, zodat ze netjes bleven ;). Natuurlijk met een foto erop terwijl de kinderen op Elmer zaten.

Op de onderste twee foto’s ben ik zwanger, grappig detail. Welke kalender heb jij bedacht? 

Verjaardagskalender in de klas

BewarenBewaren

BewarenBewaren