Takenlijst checklist inrichten klas

Je krijgt een nieuwe klas! Of je blijft in je lokaal, maar je wilt de boel omgooien. Het is altijd aardig wat werk. Met deze checklist inrichten klas mis je niks. 

Als leerkracht is het inrichten van je klaslokaal veel meer dan alleen het neerzetten van tafels en stoelen. Een goed georganiseerde en inspirerende omgeving kan het leerproces voor zowel leerlingen als leerkrachten optimaliseren. Het maken van een checklist voor het inrichten van je klaslokaal is daarom een handig hulpmiddel.

Een checklist biedt je een gestructureerde aanpak om stap voor stap je klaslokaal in te richten. Het helpt voorkomen dat je essentiële elementen over het hoofd ziet, zoals het opzetten van een leeshoek, een presentatiebord, opslagruimte, etc. Hierdoor behoud je het overzicht en creëer je een georganiseerde ruimte. Met een checklist verlies je geen kostbare tijd door steeds opnieuw na te denken over wat er nog moet gebeuren. Het stelt je in staat om alle benodigde materialen vooraf te verzamelen, waardoor je tijd bespaart en je kunt focussen op andere voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar.

Takenlijst inrichten klas

Bij de checklist inrichten klas (onderaan) heb ik regels open gelaten, zodat je kunt toevoegen wat je belangrijk vindt en wat je niet mag vergeten. Er staat veel in voor kleuters, maar met wat aanpassing is het ook in hogere groepen te gebruiken. Onderaan ook een specifieke checklist voor de midden- en bovenbouw.

Koop het e-book Plannen voor leerkrachten voor tips om je jaar goed te plannen. 

Lees nog veel meer tips: LOKAAL INRICHTEN NIEUW SCHOOLJAAR

CHECKLIST INRICHTEN KLAS

Hoe wil je het hebben?

Het inrichten start bij het bedenken hoe je het wil hebben. Ik schuif altijd ter plekke, pas dan zie ik hoe ik ruimte kan creëren en hoe ik mijn hoeken wil. Maar misschien maak jij wel een plattegrond en kan je van tevoren bedenken hoe en wat je anders wilt zetten. Je kunt de checklist inrichten klas gebruiken om een planning voor jezelf te maken.

Looproutes

Denk aan de looproutes van de kinderen. Kunnen ze overal bij? Hebben ze voldoende loopruimte en bewegingsvrijheid?

Ooghoogte

Kijk eens op de ooghoogte van de kinderen. Hangt, staat en ligt alles wel zodat zij het kunnen zien en pakken? Zaken die van jou zijn, zet je neer op je eigen ooghoogte. Minder kans dat het gepakt wordt ;).

Labelen

Label de klas, zodat iedereen weet waar je alles moet opruimen.

Takenlijst inrichten klas kleuters

 

Checklist inrichten klas kleuters

Download ‘m hier

Takenlijst inrichten klas midden- en bovenbouw

Checklist inrichten klas

Download de checklist

Veel succes!

Bekijk ook: KLAS INRICHTEN, ZO DOE JE DAT

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren