Verjaardagsroutine in de kleuterklas

Verjaardagsroutine in de kleuterklas

Door Sharona. Verjaardagen, altijd een feestelijke gebeurtenis in de klas. Jaarlijks mag je voor de vele kinderen in je klas er een feestje van maken. In deze blog willen we je inspireren om een feestelijke verjaardagsroutine te bedenken, zodat ieder kind een leuk feestje krijgt. 

Eindelijk was het zover, onze dochter mocht haar eerste verjaardag op school vieren. Ze had er het hele schooljaar op gewacht (niet zo vreemd als je in de zomervakantie jarig bent) en mocht eindelijk gaan luisteren naar speciaal voor haar gezongen liedjes. Dagen van te voren was ze al bezig om haar verjaardag te plannen. Van wie haar hulpjes zouden zijn, naar een gezonde traktatie en welke verjaardagskaartjes ze zou kiezen die dag. Lang leve de duidelijk verjaardagsroutine van de juf, want doordat ze al zoveel verjaardagen had meegemaakt kon ze haar verjaardag dus al helemaal uit denken!

Verjaardagsroutine in de kleuterklas

Start in de klas

We werden als ouders en kleine zus ontvangen door een enthousiaste kring, die wel weer zin had in een feestje. Op een grote speciale verjaardagstroon zat onze (bijna) jarige te stralen. Met op haar hoofd natuurlijk een feestelijke verjaardagshoed.
Als ouders mochten wij ook plaats nemen in de kring, waardoor we meteen onderdeel werden van het feestje.

Hulpjes van de jarige

Niet geheel onbelangrijk tijdens een verjaardagsfeestje zijn de hulpjes. De kinderen die je onder andere helpen met het uitblazen van de kaarsjes en het uitdelen van je traktatie. Was onze dochter eerst vooral bezig met wanneer zij een keer gekozen zou worden, nu was het haar beurt om twee uitverkorenen te kiezen. Dat het een gewild taakje is, merk je goed aan de kinderen. Er waren genoeg vrijwilligers!

Verjaardagskaartjes

Een onderdeel van de verjaardagsroutine in deze klas is, dat elk kind  aan het begin van de dag drie verjaardagskaartjes mag kiezen. Op deze kaartjes staan enkele leuke opdrachtjes, speciaal voor de jarige. Een van de opdrachten die onze dochter gekozen had was het kiezen van een filmpje op het Digibord. Wat ze heerlijk tijdens de lunchpauze al gedaan hebben.
Andere dingen waar onder andere een keuze uit te maken is, zijn het roepen door de school: “ik ben lekker jarig en jullie niet”, blazen met bellenblaas of eten van een speciaal verjaardagsbord tijdens de lunchpauze.

Juf Nazia heeft een aantal verjaardagskaartjes op haar site staan.

Taart met kaarsjes

Een verjaardagsfeestje zonder taart kan natuurlijk niet.  Op een tafeltje in het midden van de kring stond een mooie zelfgemaakte taart klaar.De klas werd donker gemaakt en de juf zette één voor één 5 lampenkaarsjes aan. Een slimme oplossing als je niet met een volle kleuterklas met branden kaarsjes wil werken.
De kaarsjes werden niet zomaar aangezet, nee voor ieder kaarsje werd ons als ouders gevraagd wat ons kind geleerd had bij die leeftijd. Toen ze 1 was kon ze……… , toen ze 2 was leerde ze………..
Leuk voor het kind om te horen wat papa en mama vertellen!

Uitblazen

Natuurlijk moeten de kaarsjes uitgeblazen worden, ook als het geen echte kaarsjes zijn. De hele klas telde van 5 naar 0 af en onze dochter en haar twee hulpjes begonnen met het uitblazen van de ledkaarsjes. Terwijl er hard geblazen werd zetten de dames samen de kaarsjes met het knopje aan de onderkant uit.

Liedjes zingen voor de jarige

Na de taart gingen we vlot door met de liedjes, onmisbaar in elke verjaardagsroutine. Absolute favoriet van onze dochter is de “Kop van de kat”. Iedereen die jarig is, wordt steevast getrakteerd op dit nummer.  Met het inzetten van 1 nummer, werden we door de klas getrakteerd op een medley van verjaardagsnummers. Heel erg leuk.

Het zingen van liedjes kun je op verschillende manieren doen. Sommige leerkrachten delen muziekinstrumentjes uit, anderen starten een polonaise door de klas bij een bepaald nummer.

Wenssteen

Het allerleukste onderdeel van deze verjaardagsroutine vond ik toch wel de wenssteen. Uit een speciale schatkist mocht onze dochter een steen grabbelen. Niet zomaar een steen, maar een speciale steen met krachten! Niet alleen licht hij mooi op in het donker, nee hij bevat ook allerlei lieve wensen.
Alleen die wensen moeten er natuurlijk nog wel even ingestopt worden. Met haar wenssteen in de hand ging ze elk kind in de kring langs. En elk kind in de kring fluisterde een mooie wens in de steen voor haar.
Een mooie manier om kinderen iets liefs voor elkaar te laten doen!

Trakteren tijdens de verjaardagsroutine

Na al deze feestelijke gebeurtenissen was het voor onze dame tijd om  de door haar gekozen gezonde traktatie te trakteren. Alle kinderen werden in slaap gebracht en terwijl het liedje van timpe tampe tovenaar gezongen werd, deelde onze (bijna) jarige haar traktatie uit. Bij het ontwaken vielen de rupsjes,  gemaakt van druiven en aardbeien,  goed in de smaak bij de kinderen.

Aan alles komt een eind, dus ook aan een super leuk verjaardagsfeestje. Blije, trotse kleuter, die bijna niet kan wachten om nog een keer z’n leuk feestje mee te maken. Ze is nu al benieuwd welke verjaardagsroutine haar nieuwe juf zal hebben!

Afbeelding door Evgeny Atamanenko/Shutterstock