Vluchtweg

Vluchtweg WIN

Wat mij betreft kunnen er niet genoeg boeken over pesten zijn. Met boeken maak je zo’n onderwerp beter bespreekbaar. Vluchtweg kun je, denk ik, lezen vanaf groep 8 en op de middelbare school. Je kunt het winnen.

Vluchtweg

Nadesh, Miro en Jana zijn veroordeeld tot samenleven in de jungle van het klaslokaal. Elk strijden ze hun eigen oorlog. Elk reageren ze dat op een andere manier op hun klasgenoten af. De spanning stijgt, tot de bom ontploft. Op de achterkant zie je al kopjes van de drie verhalen. Het bijzondere aan dit boek is dan ook dat het uit de drie perspectieven is geschreven: van Jana, Nadesh en Miro.

Bekijk het boek hier.

Goedele Ghijsen

Goedele Ghijsen, de auteur, leeft van taal. Als kind kroop ze in de kruin van een appelboom om daar ongestoord te kunnen lezen. Ze is intussen al 20 jaar leerkracht Nederlands (in België) en de stapel boeken in huis is niet meer te overzien. Sinds een schrijfopleiding kruipt ze zelf in haar pen.

Wat vind ik?

Vluchtweg

Het boek leest snel weg en is spannend. Het verhaal loopt op van kleine pesterijtjes naar steeds groter. In de meeste boeken zie je alleen het perspectief van de gepeste, maar hier juist ook van de pester zelf. Er wordt sympathie voor de pester opgewekt, omdat je ziet waar het pesten vandaan komt. Ook lees je het verhaal van iemand die er naast staat, maar niet ingrijpt. Ook heel boeiend, omdat dat vaak juist de mensen zijn die de pesters kunnen stoppen.

Ik weet zelf nog dat er aan het einde van groep 8 twee kampen ontstonden bij de meiden. De populairen en de ‘losers’ zoals de populairen dan zelf zeiden. Ik werd bij de populairen getrokken, maar wilde dit niet, ik vond het niet leuk voor de meiden die gepest werden. Dus werd ik vervolgens ook gepest. Gelukkig greep toen onze meester in en voerden we gesprekken met hem en elkaar. Daarmee verbeterde de sfeer.

Dit boek kan zeker helpen om het gesprek te openen over pesten en ook meer begrip te krijgen waarom pesters eigenlijk pesten.

Bekijk het boek hier

Win

Je maakt kans op dit boek. Laat hieronder een reactie achter als je mee wilt doen. Dinsdag 2 november mail ik de winnaar.

Er staan affiliate links in dit blog.