Wat leerkrachten echt willen aan het einde van het jaar

De zomervakantie nadert en de laatste schoolweken zijn pittig voor leerkrachten en hun leerlingen. Daarom wat leerkrachten echt willen aan het einde van het jaar

Wat leerkrachten echt willen in de laatste schoolweken

1. De toetsen goed doorkomen

Toetsbingo

Huilende kinderen (of leerkrachten), altijd leerlingen die ziek zijn, potlood kwijt, geen idee hebben wat ze moeten invullen en bloed, zweet en tranen. Je hoopt er maar op dat die kinders van de klas (en jij) goed die toetsen doorkomen zonder al te grote problemen. Je kunt het!

2. Genoeg papier (en inkt)

Kopieerapparaat

Aan het einde van het schooljaar wil je nog snel wat werkboekjes uitprinten, want de methodeboeken zijn vol. Er wachten eindejaarscadeaus op de printknop en o ja, er zijn nog wat leuke foto’s die je wilt uitprinten. Je hoopt maar dat het kopieerapparaat wil meewerken en er aan het begin van het jaar genoeg inkt besteld is. En dat je toestemming krijgt om een enorme boel in kleur uit te printen. *hoopt heel hard*

3. Genoeg ideeën voor de laatste dagen

In de laatste dagen moet er nog van alles gebeuren: opruimen, schoonmaken, spullen uitdelen en eventueel nog een juffen- en meesterdag. Maar je wil de kinderen ook nog kunnen vermaken zonder ze de koppen in te slaan  gedoe in de klas. Je haalt wat ideeën online en hoopt er maar het beste van. En je neemt je voor om ze voor volgens schooljaar vast te onthouden. Deze 30 activiteiten bij warm weer doen het altijd goed.

4. Leerlingen in de klas

Tijdens toetsen? Altijd zieke leerlingen. Ook zijn er altijd kinderen die toch al eerder op vakantie gaan. En dus blijf je zitten met de ‘zooi’: knutsels, papieren, cadeautjes, traktaties en werkboekjes. En ja, dan wordt het opgeslurpt door je grootste vriend de laatste dagen: de prullenbak.

5. Genoeg slaap

Heb je kinderen thuis? Dan is de kans groot dat je slaap tekort komt. En dat kun je de laatste schoolweken niet, met de nadruk op NIET!, gebruiken. There’s no tired as teacher tired! Vooral de laatste schoolweken met alles wat er nog moet gebeuren in de klas. En dan heb je ook nog de afscheidsfeestjes, de musical van groep 8, kampen, schoolreisjes en einde schooljaar borrels. Het liefst lig je om acht uur al op bed. GAAP!

6. Kunnen dromen over je vakantie

Heb je al geboekt? Het liefst een of ander tropisch eiland ver weg, zodat je tenminste echt goed weer hebt. Je zoekt zo af en toe een momentje in de klas om alvast te dromen over je nieuwe vakantievlam zon, zee en strand (en cocktails, lots of them!).

7. Een hele kleine to-do list

Het liefst met maar een taak erop: de kinderen uitzwaaien voor de vakantie. Helaas is de lijst vaak maar al te lang. AFTELLEN! Hang in there, je gaat het redden!

8. Heel veel schoonmaakmiddel

Kinderen maken spullen vies, altijd. En jij kan er zelf ook wat van ;). Sla nu alvast wat allesreiniger, schuurmiddel, sponsjes en doekjes in. Zo grijp je niet mis als je buurvrouw collega net alles voor je neus wegkaapt uit het keukenkastje.

9. Geen zieke collega’s

Het einde van het schooljaar is altijd de periode dat ze met bosjes omvallen: je collega’s. Je hoopt maar dat het EVHV (einde van het jaar virus) jouw team overslaat. Verdeelde kinderen in je klas krijgen is gewoon niet leuk.

10. Een werkend koffie-apparaat

Koffie

Je gaat me niet vertellen dat het koffie-apparaat net nu stuk is of bijgevuld moet worden. Must have coffee! Fingers crossend dat het apparaat je vertrouwde bakkie pleur blijft produceren, minstens tien keer per dag.

11. Een aangename temperatuur

Waarom het is weet ik niet, maar op de een of andere miraculeuze wijze zijn de laatste schooldagen altijd te heet. Je zet alvast een grote ventilator neer in je klas (zo een waar vaak haren tussen komen) en hoopt op een fijn temperatuurtje.

12. Een goedgevulde snoepla

Je hebt ‘m verstopt in je bureau en afgesloten met een sleuteltje: je snoepla. Zet een reminder in de telefoon dat je genoeg snoepjes en chocola (o yes!) in je la stopt. (En houd het verborgen voor je collega’s.

13. Brave kindertjes

De kinderen zijn ook moe, net als jij. Op de een of andere manier veranderen ze in rondrennende monstertjes die niet meer weten wat de regels zijn. Je drilt ze tot ze een nog enigszins hanteerbaar aantal decibel produceren.

14. Alle tijd na schooltijd om klusjes in de klas te doen

Er is zoveel te doen! Groepsplannen, groepsoverzichten, overdrachten, rapporten, gesprekken. Je duimt heel hard dat er niet nog een ongeplande teamvergadering komt en dat je je administratie snel op orde hebt. WANT JE KLAS MOET OOK NOG LEEG!

15. Mooie laatste momenten

De laatste dagen zijn naast druk, vaak ook heel mooi. Je hebt je kids een jaar lang mee gemaakt en hun groei kunnen zien. Ze zijn blij tijdens de feestjes in de klas en je ziet weer andere talenten.

16. Party!

De vakantie is er en dat moet je uitgebreid vieren! Zet een hapje, drankje en je favoriete muziek op en gaan.

Waar hoop jij op de laatste schoolweken?
Succes, je gaat het halen!