Je weet dat je zowel moeder als juf bent als....

Je weet dat je zowel moeder als juf bent als….

Sharona is moeder van een baby en een peuter. Ook thuis komt vaak de juf in haar naar boven, bijvoorbeeld door interactief voor te lezen, ze ineens aan de andere kant op het schoolplein staat en het nakijkwerk ineens onder de bloemetjes zit. Je weet dat je zowel moeder als juf bent als….

Je weet dat je zowel moeder als juf bent als….

1. Je op dag 2 van de peuterspeelzaal al alle namen van de klasgenootjes van je kind al kent.

Ja ik weet het ik hoef ze geen les te geven, maar toch gaat het snelle onthoud-de-namen-van-kinderen-gen in mijn hoofd aan. Toch wel erg handig als je dochter thuis bij de boterham een naam van een nieuw vriendinnetje vertelt, maar dan met de lettervolgorde nog een beetje anders. O, je hebt het over …….!!

2. Stiekem ‘s ochtends tijdens het meespelen in de poppenhoek met je dochter, de andere kindjes uitdaagt mee te spelen

Nogmaals, ik hoef de peuters geen les te geven, maar zodra ik in een poppenhoek kom begint het te kriebelen en neemt mijn soms dominante juffengen het even over van mijn moedergen. En wordt er niet alleen een kopje melk gedronken (mama lust geen koffie of thee), maar ook gekeken hoeveel bordjes we voor iedereen moeten pakken en wat er op de boterham zit.

3. Je met een plotseling verlegen peuter eens aan de andere kant staat als je de juf in het dorp tegenkomt

Nee lieverd de juf woont niet op school en ja ze moet ook boodschappen doen, net als mama. En ja, je had net ook tegen de juf mogen praten in plaats van wegkruipen achter papa en mama.

4. Je dochter ‘s ochtends wijs zegt: mama gaat naar de bazeschool bij de grote kindjes en ikke ga ook naar de bazeschool (peuterspeelzaal)

En ze vervolgens bij thuiskomst ook even controleert of mama haar brood en fruit wel op heeft op school.

5. Je thuis opruim en eetliedjes van school gebruikt

Tja, je kunt ze het maar beter jong leren, dan gaat het op school straks vanzelf ;).

6. Je alle knutselwerkjes van je kroost ziet als inspiratiebron voor een creales in je klas

Hoe komt het toch dat de juf van je kind altijd net weer een leuker knutselwerkje weet te verzinnen dan jij? Waar haalt ze toch al die ideetjes vandaan? Van een eigen kind misschien? Hoe komt ze toch aan dat leuke zelfgemaakt vaderdagcadeau?

7. Voorlezen van boekjes altijd interactief gaat

Zie jij…. ? Hoe denk je dat het verder gaat? Zullen we de eendjes eens tellen? Bij elke bladzijde schieten er al weer tien vragen door mijn hoofd. Een verademing voor ons kind als niet mama, maar opa een keer voorleest. Hehe, eens een keer lekker luisteren in plaats van dat kruisverhoor.

Lees ook: JE WEET DAT JE OUDER LEERKRACHT IS ALS…

8. Je in de klas 100 voorbeelden kunt noemen van je eigen kind (en dat nog doet ook!)

Heb ik jullie al verteld van die keer dat Lizzy? En weten jullie al dat Kiki? Willen jullie een foto zien?
Oja…oeps we zouden het over jullie gaan hebben. Mijn lieve 22 andere kinderen.

9. Je je kind gebruikt om lesinhouden duidelijk te maken

Uit je tas tover je een krastekening van je oudste dochter te voorschijn. Vers van de koelkast geplukt toen je in de handleiding zag staan dat je abstract en bevooroordeeld uit moest gaan leggen. “Dit is een abstracte tekening van mijn dochter, ik ben bevooroordeeld want ik vind alles mooi.” (Mooie concrete woordenschatles!)

10. Als je, je peuter/kleuter vraagt waar de titel van het boek staat

Ja oke, dit hoeft ze nog helemaal niet te weten. Maar ja, je hebt een prentenboek in je hand en voor je het weet is je dominante juffengen er weer.

11. Wederom iets op de rommelmarkt voor je klas koopt en uit de handen van je kind moet redden

Nee lieverd, deze handpop is niet voor jou om mee te spelen. Laat de kleertjes maar aan, dan mag hij morgen mee naar school.

12. Je nakijkwerk opeens voorzien is van kleurige bloemen en zonnetjes…..en nee dat waren niet de kinderen uit de klas.

Tja, nakijken en dan een pakje kleurpotloden ernaast laten liggen is niet altijd een goede combi. Zeker niet als je heel, heel, heel eventjes weg loopt.

13. Je op elk uitstapje bedenkt, kan dit met mijn groep? Is dit leuk voor…….gaan we………..

Soms zou het handig zijn om de juffenknop even uit te zetten….en dan lekker samen naar de dieren te kijken in plaats van te bedenken welke activiteit je hieraan zou kunnen verbinden.

14. Je op het schoolplein opeens tussen de ouders op je kind staat te wachten in plaats van het wegbrengen van de kinderen naar de ouders

O, zo voelen moeders zich dus. Wachtend op de kroost nog even gezellig kletsen over de kinderen. En dan die blije gezichtjes als ze je zien. Heerlijk!

15. Je kind van school dezelfde boeken mee naar huis neemt als er in jouw boekenkast staan

Hmmm…..tijd voor een nieuwe collectie in mama’s boekenkast?

16. Je een traktatie voor de verjaardag van je kind moet verzinnen

Hmmm, je weet dat het een gezonde traktatie moet zijn, zonder een blijvend cadeautje……maar wat ga je maken voor de allereerste keer trakteren van je peuter? Wordt het die appelrace-auto? De snack-krokodil of toch de egel-peer? Stiekem voel je ook een beetje druk, want zeg nu zelf met een juf als mama moet jouw peuter toch de gezondste, mooist uitziende traktatie krijgen die je, je maar kunt bedenken?

Lees ook: LEUKE TIPS VOOR GEZONDE TRAKTATIES

17. Als je na een dag hard werken op school, je thuis je eigen kinderen een knuffel en kus kunt geven

De hele dag omringd door kinderen die met je willen spelen, leren, lachen, ontdekken. Wie wil dat nu niet?

Lees ook: HOE IK WEET DAT IK JUF BEN ALS MOEDER

Uitgelichte foto: Shutterstock