leerkrachten wereldverbeteraars die bosbranden blussen

Wereldverbeteraars die bosbranden blussen

Danielle vraagt om hulp. ‘Je kent het vast wel, kibbelende kinderen thuis. Dat gekibbel gaat al snel over in ruzie. Met twee pittige meiden hier in huis gaat het er soms flink hard aan toe. Het is maar goed dat ze niet bij elkaar in de klas zitten. Ik ben benieuwd hoe leerkrachten het gekibbel kunnen sussen voordat het een flinke ruzie wordt.’ 

Ruzie in de klas

Mijn oren gaan klapperen als ik hoor dat de zoveelste ruzie op school weer gaande was. Groep 3, waar hebben we het over? Het is alsof de overgang van groep 2 naar groep 3 op alle fronten merkbaar, zelfs voelbaar verandert. Gelukkig ook in goede zin, want van letters herkennen gaan we over tot complete zinnen maken en hele boeken uitlezen. “Mama, ik lees jou voor!” Heerlijk! Het woord ruzie word ik alleen minder vrolijk van. Ze zijn amper 6/7 jaar en de ruzies nemen een behoorlijke serieuze plaats in. Er staat ons nog heel wat te wachten…

Wereldverbeteraars die bosbranden blussen

Dat ik respect voor leerkrachten heb was wel duidelijk. Als het gaat om gekibbel dat verandert in een flinke ruzie met zo’n 30 kids vind ik dat je als leerkracht een echte wereldverbeteraar aan het worden bent. Oef… ga er maar aan staan met al die losgeslagen kinderen. Van schoppen, slaan, kinderen uit grote groepen erbij halen tot aan kleding kapot maken toe. Diep respect! Respect voor hun geduld, hun oplossingen die ze ter plekke bedenken en het sussen van brandjes die lijken op complete bosbranden. Ik heb al moeite met 2 persoontjes die elkaar met een potlood te lijf gaan. Helllupp!!

Welke tips en tricks halen leerkrachten uit de kast?

Ben ik thuis met mijn twee kibbelende dametjes te snel in oplossingen aan het denken? Draag ik teveel oplossingen aan die ze eigenlijk zelf moeten bedenken? Moet ik me er niet mee bemoeien of ben ik te rap gefrustreerd als het gaat om kibbelen. Wat doe ik fout? Of beter gezegd, wat kan ik er aan doen ruzies met een sisser af te laten lopen? Ik hou namelijk niet van bosbranden! Kom maar op met die tips en tricks leerkrachten, er valt op dat gebied voor mij nog heel wat te leren!

Zet je tips hieronder in een reactie.