Werken aan de doelen met Duplo

Bijna elke (kleuter)klas heeft het wel, Duplo. Ook veel kinderen hebben het thuis. Je kunt er heel goed thematisch mee werken

Voor elk thema kun je opdrachten maken bij de Duplo, sommige opdrachten kun je  terug laten komen in andere thema’s.

Thematisch werken met Duplo

Tekening

Laat de kinderen iets bouwen wat bij het thema hoort, zoals een boom of een blad bij het thema herfst. Ze leggen dat neer op een papier en maken de tekening verder af om de Duplo heen.

Figuren maken

Binnen elk thema kunnen de kinderen een figuur bouwen. Een boom en verschillende soorten bladeren in de herfst, dieren in de lente, sinterklaas en piet, een kerstster, het jaartal in het nieuwe jaar, etc. Geef ze elk thema de opdracht iets te bouwen dat bij het thema past en zet dit op de thematafel neer.
In het thema vervoer maken de kinderen bijvoorbeeld een auto en een weg om overheen te rijden.

Lego Duplo

Poppenhuis

Laat de kinderen zelf de meubels voor het poppenhuis maken, zoals een stoeltje en een bed. Laat ze de poppetjes ook van Duplo maken en zet deze in het poppenhuis. Je kunt ook heel makkelijk zelf een poppenhuis knutselen van karton of laat de kinderen er een van karton maken.

thematisch werken met duplo

Verteltafel

In elk thema kun je een verteltafel maken en hiervoor de poppetjes van Duplo gebruiken. Laat de kinderen zelf nadenken wat ze op de verteltafel willen. Om het jezelf (en de kinderen) makkelijker te maken, kun je een prentenboek kiezen om uit te werken.

Verteltafel

Kunst

Laat de kinderen kunst maken met Duplo. Ze kunnen een kunstwerk maken op een grote Duplo plaat of stempelen met de Duplo blokjes. Ook kunnen ze afdrukken maken in de klei.

Meten

Alles kan gemeten worden met Duplo. Kies voorwerpen uit die bij het thema passen en laat de kinderen meten hoeveel blokjes een bepaald voorwerp is.

Bee-bot

Zet de Bee-bot in en laat de kinderen een parcours maken van Duplo om langs te rijden. Onderweg kun je obstakels zetten die met het thema te maken hebben of een route maken langs belangrijke thema-elementen.

Namaken

Laat de kinderen attributen die bij het thema horen, bijvoorbeeld boeken uit de kinderboekweek of bladeren van de herfst namaken met Duplo.

Geschiedenis

Met Duplo (en Lego) kun je belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis naspelen. Bouw bijvoorbeeld ridders en een kasteel op een groot (Duplo) bord en laat de ridders vechten. Vooral leuk in de bovenbouw.

Stickers

Je kunt allerlei plaatjes of stickers op de Duplo plakken. Zo kun je bijvoorbeeld op elk stukje een appel plakken bij het boek ‘Boer Boris gaat naar oma’. Of op elk blokje een dier. Je kunt hier leuke rekenoefeningen mee doen.

Water

In de lente, de zomer en de winter kun je met de Duplo blokjes met water spelen. Laat de kinderen bijvoorbeeld bouwen terwijl de blokjes in het water liggen. In de winter kun je ze invriezen en de kinderen het smelten laten ontdekken. En in de lente kun je bakken maken als vijver voor de eenden.

 

Pakketten

Duplo around the world

Je kunt ook speciale pakketten kopen voor binnen je thema. Zo kreeg ik de winterversie van de Around the world serie van Duplo. Ons zoontje vind vooral de walvis echt helemaal geweldig, de bek kan open en dicht! Ik zal ook zeker deze variant gebruiken voor een verteltafel in de klas met het thema winter.

Lees ook 6 IDEEËN VOOR LEGO DUPLO IN DE KLAS