Werken in leerteams

Werken in leerteams

Bij ons op school zijn we gestart met het werken in leerteams, PLG’s genaamd. Dit komt voort uit het HPS traject waar alle scholen van ons bestuur mee aan de slag zijn gegaan. Hoe gaat het in zijn werk?

HPS traject

HPS staat voor High Performance Schools. Alles draait om het verbeteren van het leerrendement van kinderen door excellent onderwijs te geven. We kijken hierbij naar wetenschappelijk bewezen onderzoek en werken van daaruit steeds aan onze lesgevende kwaliteiten. We zijn vorig jaar het traject in gegaan en zijn dus al lerende aan het werk.

Het gaat erom dat we alle leerlingen meenemen en dus alle leerlingen helpen om alle doelen te halen.

Werken in leerteams

Het werken in een leerteam, een PLG, is hier een groot onderdeel van. Elke week komt ons leerteam een uur bij elkaar om van alles over ons onderwijs te bespreken en te onderzoeken. We zitten in een groep van ongeveer acht mensen, bij ons met leerkrachten uit de onderbouw en groep 3. Dit is voor iedereen een uur per week, ook als je, zoals ik, maar twee dagen werkt op school.

Studiemomenten

We zijn nog niet zo vaak bij elkaar gekomen, we hebben namelijk ook studiemomenten en paralell overleg. Het paralleloverleg was met de hele onderbouw om een overgang te maken. Dit overleg is nu klaar, nu moet alles in PLG’s gebeuren. Verder hebben we ook regelmatig studiemomenten in de middag om te leren hoe we onze lessen beter kunnen maken en kinderen nog beter de doelen kunnen laten halen.

Opstartfase

We zitten duidelijk in een opstartfase, dus ik ben heel benieuwd waar we naar toe gaan. Na de herfstvakantie is er weer een PLG en dan zal het praktisch elke week zijn. Voor mij tot aan mijn verlof dan… Ik vind het nu bijvoorbeeld nog lastig om mijn werk voor de klas goed te verdelen. Met twee dagen in de week werken kom ik weinig aan administratie en bijvoorbeeld gesprekken voor mijn klas toe. Hier moet ik nog een weg in vinden. Ik zie er wel naar uit om samen met de andere leden van de PLG mijn lessen beter te maken.

En jij?

Nu ben ik heel benieuwd of jij al eens een HPS traject hebt mee gemaakt en wat je ervaringen daarin zijn. Laat het me weten! 

Uitgelichte foto: Shutterstock 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren