7 x waarom ik mijn iPhone in de klas gebruik

7 x waarom ik mijn iPhone in de klas gebruik

Het staat misschien een beetje gek, maar ik heb altijd mijn iPhone binnen handbereik liggen. Juist ook in de klas. 7 x waarom ik mijn iPhone in de klas gebruik en nee, niet om mee te bellen ;). 

Ook niet om berichtjes te versturen trouwens, of even lekker op Facebook te gaan. Behalve in de pauze dan ;).

Waarom ik mijn iPhone veel in de klas gebruik

1. Om foto’s te maken

De kinderen zijn vaak enorm trots op hun werk. Ze willen dan ook vaak dat ik het fotografeer. Een mooie kralenplank, een tof bouwwerk of een prachtig kunstwerk. Ze willen er maar wat graag een foto van voordat ze het opruimen. Zo kan hun werk ‘bewaard’ blijven.

2. Om foto’s te delen

Ik deel vaak foto’s van de kinderen met hun ouders via een beveiligde site. Zo kunnen ze zien waar we mee bezig zijn en kunnen ze hun kinderen laten vertellen over de foto’s die ze zien. Daarbij komen dan ook de werkjes langs die de kinderen hebben gemaakt en kunnen ze zo hun eigen werk ook ‘bewaren’. Ik heb ook wel eens een Instagram account aan gemaakt om snel alle werkjes op te kunnen zetten. Je kunt dan het account doorgeven aan ouders, zodat ze hier samen de werkjes op kunnen bekijken. Ik zette hier dan geen kinderen bij op, zodat het openbaar kon.

Lees ook: UPDATE MYALBUM: SNEL FOTO’S DELEN

3. Om kinderen op weg te helpen

Van al die bouwwerken maak ik wel eens collages, zodat andere kinderen het na kunnen bouwen. Gebouwen in de bouwhoek of kralenplanken namaken. Het is nog leuker als de kinderen hierin van elkaar kunnen leren. Ook maak ik foto’s van lessen die ik geef, zodat ik het visueel kan maken voor de kinderen en op kan hangen als herinnering. Ook maak ik geregeld foto’s van hoe ik het wil hebben in de klas, bijvoorbeeld in de rij. Die hang ik dan ook op om de kinderen erop te kunnen wijzen.

4. Als timer

Ik gebruik mijn iPhone heel vaak als timer. Spelen totdat de timer gaat of samen praten in een coöperatieve werkvorm in de kring tot de timer gaat. Heel handig, aangezien we geen digibord of grote timer hebben waarmee ik het visueel kan maken voor de kinderen. Ik vind het ook wel fijn dat ze dan niet afgeleid worden door een beeld. Maar als ze het geluid van de timer horen, stoppen ze wel snel waar ze mee bezig waren.

5. Om te gebruiken in de lessen

Juf Maike als heks

Natuurlijk gebruik ik mijn telefoon ook regelmatig in de lessen. In de grote en kleine kring, als ik er dus vlakbij ben, mogen de kinderen ook geregeld wel even een foto maken met mijn telefoon. Ik heb er goede bescherming omheen en er liggen toch echt geen scherpe stenen in de klas waar het op kan vallen. Ze maken foto’s van mij en van elkaar. Zo leren ze omgaan met perspectief, maar leren ze ook te focussen.

Pas geleden deed ik ook een les van Laat maar zien met een camera. De kinderen leerden emoties kennen en een camera gebruiken. Ook dan mogen ze mijn iPhone gebruiken, als ik er maar bij ben.

De charmante foto werd ook gemaakt door een van mijn leerlingen.

6. Voor mijn site

Natuurlijk maak ik ook veel foto’s voor mijn site om andere leerkrachten en ouders te inspireren. Afgelopen weekend kreeg ik een spoedcursus Vloggen met je iPhone, dus ik ben heel benieuwd wat ik ook allemaal nog op mijn YouTube kanaal ga zetten. Vast ook filmpjes (zonder de kinderen herkenbaar in beeld) van de klas.

7. Voor verrijking

Ik heb net een iPhone 8 gekocht. Een betere camera om foto’s mee te maken en de mogelijkheid voor Augmented Reality in de klas. Ik ben er dus heel blij mee en verwacht nog veel meer mogelijkheden voor in de klas te ontdekken.

iPhone 8

De expert op dit gebied, zeker voor kleuters, is Meester Sander. Hij schreef een leuk blog met apps voor AR voor in de klas.

De eerste dagen met de nieuwe iPhone 8

Ik heb de iPhone 8 nu een week in huis en ben vooral de camera aan het ontdekken. Wat een mooie foto’s maakt het! Ik denk dat ik onze spiegelreflex camera nog meer heel weinig ga gebruiken. Zo ben ik van plan om meer beelden te schieten en filmpjes te maken voor op Youtube.

Lees ook: JUF MAIKE GAAT VLOGGEN

Ik denk dat ik ook nog wel vaker apps zal gebruiken. Ik heb meteen de app van Ruspje Nooitgenoeg gedownload en die ziet er zo leuk uit! Vindt onze peuter ook helemaal geweldig. Ik gebruikte nooit apps, want die vond ik teveel ruimte innemen op mijn telefoon. Maar nu heb ik een groot geheugen, dus kom maar op. Ik denk dus dat ik AR ook vaker in de klas ga gebruiken. Vinden de kinderen helemaal geweldig en ze leren er ook nog van. Zo denk ik aan de apps van de AH, waar ze met Freek leren over dino’s of gebouwen en met met Andre Kuipers naar de ruimte gaan.

Dit is een #jufmaikadd

Uitgelichte foto: Shutterstock

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren