8x genieten van de herfst met kinderen

8x genieten van de herfst met kinderen

Door Bertine. Herfst: ik heb er altijd gemengde gevoelens bij. Het afscheid van de zomer valt zwaar en aan de donkere dagen die komen wil ik nog helemaal niet denken. Maar de herfst op zichzelf is gewoon schitterend! Een veelzijdig seizoen waarin je je nooit hoeft te vervelen. 8x genieten van de herfst met kinderen

8x genieten van de herfst met kinderen

Deze acht dingen vind ik heerlijk om in de herfst samen met mijn jongens te doen:

1.    Gezellig bakken

Gezellig bakken

Altijd goed, zeker als het buiten donker en guur is. Samen een recept klaarmaken, de oven aan en dan een heerlijk geurend en warm huis; veel gezelliger wordt het niet! De geur van kaneel doet het altijd extra goed vind ik en geeft net dat beetje meer herfstgevoel, maar eigenlijk is alles ok: als het maar lekker is! Traditie bij ons zijn deze echte herfstcakejes. Bijna te mooi om op te eten, maar lang blijven ze nooit liggen ? .

2.    Naar buiten!

Dit kan eigenlijk altijd. Want ook regen is voor kinderen vaak heel uitnodigend. Wat is er nu leuker dan met je laarzen aan naar buiten en lekker stampen in de plassen? Toegegeven; ik heb hier ook echt niet altijd zin in, maar als we de tijd hebben en de kinderen erop gekleed zijn probeer ik het toch te doen. Zeker weten dat ze genieten!

3.    Verzamelen!

Mocht je toch liever voor droog weer gaan dan valt er uiteraard ook nog meer dan genoeg te beleven en te ontdekken. Alleen al de kleurenpracht in de herfst is beeldschoon en wie zijn ogen de kost geeft vindt op de grond een enorme schat aan materialen om je huis helemaal in herfstsfeer te brengen. Bladeren, eikels, kastanjes, beukennootjes, pompoenen, lampionnen, helikoptertjes… Eenmaal begonnen raak je haast niet uit verzameld. Voor kinderen ontzettend leerzaam én heel erg leuk. Een onuitputtelijke (gratis!) bron van vermaak.

Lees ook: 35 KEER SPELEND LEREN HERFST MATERIAAL

4.    Knutselen

Knutselen

En als je dan toch zoveel schatten verzameld hebt kun je er eenmaal thuis natuurlijk net zo goed mee aan de knutsel gaan. Poppetjes doen het hier nog steeds erg goed en ook een spinnenweb blijft leuk om te maken en geeft een mooi resultaat.

Knutselen

Richting Halloween is het natuurlijk ook weer tijd voor gedecoreerde pompoenen. Uithollen is een hele klus, maar het resultaat blijft spookachtig mooi.

Bekijk ook: STEMPELEN HERFST MATERIAAL

5.    Film kijken

Mocht je tijdens een fikse storm of regenbui de laarsjes toch maar liever in de kast laten staan dan doet een mooie film of serie het natuurlijk ook altijd heel erg goed. Er zijn ontelbaar veel prachtige familiefilms te vinden. Tegenwoordig kijken wij, net als miljoenen mensen met ons naar Netflix, maar voorheen haalde ik vaak dvd’s uit de bibliotheek. Foeksia de miniheks is hier jaren favoriet geweest en de kans is groot dat ik die ook de komende vakantie weer ga halen…Ander moois van Nederlandse bodem zijn bijvoorbeeld de serie ‘Sien van Sellingen’ en de film ‘Dik Trom’. Leuk voor het hele gezin!

6.    Opblijven tot het (bijna) donker is

Naar buiten!

‘Mag ik vanavond opblijven tot het donker wordt?’ Die vraag kennen we allemaal. Hoe het bij jullie zit weet ik niet, maar in het voorjaar en de zomer is het antwoord hier vaak ‘nee’. Extra fijn dus als het weer vroeger donker wordt want dan heeft je kind eindelijk de kans om de sterren te zien en in de schemer vleermuizen te spotten. Dit laatste deden wij heel recent nog en ik had de jongens niet blijer kunnen maken. Zo simpel, maar voor hen een geweldig avontuur.

7.    Spelletjes doen

 Spelletjes doen

Daar ben ik weer met mijn spelletjes. Ik heb er al twee blogs aan gewijd dus ik zal het dit keer kort houden, maar voor mij is dit een van de heerlijkheden van herfst en winter. Lekker binnen in je huis-tuin-en-keuken kloffie spelletjes doen tot je erbij neervalt. De sjoelbak staat bij ons alweer klaar!

8.    Lezen

Het leukste moet je voor het laatste bewaren ?. Wie mijn eigen blog weleens bezoekt weet dat ik een enorme boekenwurm ben. Deze liefde probeer ik dan ook over te brengen op mijn kids en ik moet zeggen, tot nu toe verloopt deze missie gestaag. Ze pakken regelmatig zelf een boekje, gaan heel graag mee naar de bibliotheek en zijn dol op voorlezen. Ik zit de komende maanden dus weer helemaal goed. De collectie herfstboeken staat er in elk geval al helemaal klaar voor! 

BewarenBewarenBewarenBewaren