35 keer spelend leren herfst materiaal

Met herfst materiaal kun je heerlijk spelen. En ondertussen leer je er ook nog van alles van. Je kunt bijvoorbeeld de letters maken, tellen, sorteren, bouwen, op volgorde leggen en nog veel meer. Leuk voor op school en thuis! 35 keer spelend leren herfst materiaal 

Spelend leren herfst

Ik kocht allerlei materiaal bij de Xenos, vooral de blaadjes vind ik erg leuk, maar zelf zoeken in het bos is natuurlijk helemaal fantastisch. Ik vind spinnetjes, zoals deze ook bij de herfst horen, dus die heb ik ook gebruikt bij de (les)tips. Past goed bij thema herfst kleuters.

Bekijk hier herfstbladeren en aankleding voor de klas. 

35 keer spelend leren herfst materiaal

Taal

Letters

Letters maken herfst

1. Laat de kinderen letters maken van de blaadjes, kastanjes, boomschors of spinnetjes.
2. Laat de kinderen de naam maken van de letters.
3. Laat de kinderen woorden en zinnen maken met de letters.

Klanken

4. Gebruik de h van herfst. Laat de kinderen woorden bedenken die ook met deze klank beginnen.
5. Vraag de kinderen met welke klank een herfst attribuut begint. Voorbeelden: de d van dennenappel. De k van kastanje, de s van spin en de b van boom.

Letters, woorden, zinnen

6. Maak een zin in het thema van de herfst. Bijvoorbeeld: De kabouter zit op het boomschors. Leg kastanjes neer voor het aantal woorden dat in de zin zit. Vraag de kinderen hoeveel woorden er in de zin zitten.
7. Geef de kinderen een dennenappel in de hand. Hak en plak woorden met ze. Ze houden de dennenappel met twee handen vast en bewegen hun handen van boven naar beneden als er een klank aan bod komt. Bijvoorbeeld: b-eu-k.
8. Geef de kinderen twee kastanjes in de handen. Laat ze de kastanjes tegen elkaar tikken bij een lettergreep. Voorbeeld: ka-bou-ter-huis-je.

Woordenschat

Herfst materiaal

9. Maak een kijktafel met het herfst materiaal. Laat kinderen die dat kunnen woordjes schrijven bij de attributen.
10. Praat met de kinderen over de attributen. Waar komen ze vandaan? Waarom vind je er nu veel van in het bos?
11. Maar een woordweb of mindmap met in het midden het woord herfst. Laat de attributen zien om de kinderen te inspireren te praten over de herfst.

Verhalen

12. Laat de kinderen verhalen bedenken bij de herfst attributen. Ze kunnen het vertellen of opschrijven in een opstel.
13. Kabouters passen ook bij de herfst. Zorg voor een kabouterpoppetje. Zet deze tussen de herfstspullen en laat de kinderen er een verhaal bij bedenken. Je kunt ook vast zorgen voor een probleem dat de kinderen moeten oplossen in een verhaal.
Voorbeeld: De kabouter wilde een huisje van bladeren maken, maar er lag geen blad meer in het bos. Of: Er lag ineens een spinnennest naast het huisje van de kabouter. Of: De eekhoorns konden hun eten niet meer vinden en vroegen de kabouter om hulp.

Rekenen

Tellen

Tellen dennenappels

14. Zorg voor dennenappels, zoals deze, bladeren of kastanjes. Leg briefjes neer met de getallen, ik gebruik hier post-its voor, zodat ze op tafel blijven plakken. Laat de kinderen het juiste aantal bij het getal leggen.
15. Laat de kinderen groepjes van de attributen maken. Bijvoorbeeld groepjes van 2, 5 of 10.
16. Laat de kinderen sprongen maken met de attributen, bijvoorbeeld sprongen van 2 of 5.

Getallenrij

17. Laat de kinderen de herfst attributen in de juiste getallenrij plaatsen. Je kunt de getallen erbij geven, zodat ze een houvast hebben, of ze het uit hun hoofd laten doen. Ze maken dus rijen van de attributen, in de juiste volgorde van de getallenrij. Eerst een dennenappel, dan twee, dan drie, etc.
18. Haal hier en daar een rij uit de getallenrij. Vraag de kinderen welk cijfer daar hoort te staan.
19. Leg een rij met de attributen neer. Vraag de kinderen hoeveel er liggen. Vraag ze naar de buren van dat getal. Welk cijfer staat ervoor? En welke komt erna?

Sommen

20. Laat de kinderen sommetjes maken met de attributen. Je kunt de getallenrij uitbreiden. Of zelf een aantal sommen boven het tiental of honderdtal maken door de grotere cijfers erop te schrijven.

Rekenspel

Rekenspel dennenappels

21. Zorg voor een netje of een bak. Leg hier een bepaald aantal dennenappels in. Laat de kinderen schatten hoeveel erin zitten.
Tel met de kinderen of het aantal klopt.
Hierna kun je er steeds wat dennenappels afhalen of bij doen. Benoem goed hoeveel je erbij doet of eraf haalt. Laat de kinderen zeggen hoeveel dennenappels er nu in zitten. Tel het aantal dennenappels in het net of de doos.

Bouwen

Bouwen met boomschors

22. Leg het boomschors, de kastanjes, de bladeren en/of de spinnetjes bij de kleine blokjes, zoals deze of in de bouwhoek.  Laat de kinderen met alle attributen en de blokjes bouwen.
23. Laat de kinderen bouwen met alleen de herfst attributen. Kunnen ze het stevig genoeg maken om er iets op te zetten?
24. Geef de kinderen een opdracht bij het bouwen, bijvoorbeeld: maak een huisje voor de kabouter.

Bouwen dennenappels

Sorteren

Sorteren herfst

25. Laat de kinderen de attributen sorteren op soort: alle bladeren, het boomschors, de dennenappels en de kastanjes krijgen hun eigen groepje.
26. Sorteer de groepjes attributen verder op vorm, grootte, dikte en kleur. 

Van licht naar donker

Bladeren van licht naar donker

27. Kleuren goed onderscheiden vinden kinderen vaak moeilijk. Met bladeren kun je deze nuances goed laten zien. Laat de kinderen de bladeren van licht naar donker neer leggen.

Patronen

Patronen herfst

28. Laat de kinderen patronen maken met de herfstattributen. Het is belangrijk dat de attributen steeds terug komen, het kenmerk van een patroon.
29. Maak een slinger van de herfstmaterialen. Zorg hier ook voor een patroon. Bijvoorbeeld: een dennenappel en dan twee blaadjes.

Hoeken

Zandtafel

30. Leg de attributen in de zandtafel. Zorg ook voor voldoende spinnetjes en kabouters. De kinderen kunnen er het bos mee na maken.
31. Leg de attributen tussen het speelzand.

Huishoek

32. Maak een herfstwinkel van de huishoek. Leg de attributen in de huishoek met prijzen erbij. Zet er een kassa met geld bij. De kinderen kunnen de benodigde herfstmaterialen kopen.
33. Inspiratie voor je huishoek vind je hier.

Treinbaan en auto’s

34. Leg kastanjes en dennenappels bij de treinbaan. Laat de kinderen de treinbaan om de attributen heen rijden.
35. Laat de kinderen een baan maken van de attributen waar de auto’s doorheen moeten rijden.

Meer spelend leren

Spelend leren in groep 4.

Op het strand

Met de lichtbak

Met stempels

San Kaku mado

Schelpen

Afval spelletjes

Post its

Gekleurde rijst

Moestuintjes

Winter

Sinterklaas

Themabundel herfst

Kinetic sand

Paaseitjes

Brooddeeg

Letterstickers

Meer tips voor de herfst

Herfst knutsel boom

Stempelen herfst materiaal

Inspiratie voor je herfsthoek

Lestips en andere ideeën bij het thema herfst

Herfst in de (kleuter)klas

Follow Maike Douglas-Westland’s board Thema Herfst on Pinterest.

Herfst materiaal; 35x spelend leren bijvoorbeeld de letters maken, tellen, sorteren, bouwen, op volgorde leggen en nog veel meer.