Spelend leren met het afval van spelletjes

De vakantie is de uitgelezen tijd om spelletjes te doen. Heb je een nieuw spel waar je wat ‘afval’ van hebt? Je weet wel, dat gestanste karton? Niet weggooien! Je kan er de leukste activiteiten mee doen. Spelend leren met het afval van spelletjes.

Spelend leren met het afval van spelletjes

Spelend leren met het afval van spelletjes

Wij hadden allemaal afval van het spel Het dorp. Ons nieuwe spel voor deze vakantie. Het lijkt ons heel leuk, maar we zijn er nog niet helemaal uit hoe het moet ;). Mijn man wilde het afval materiaal weg gooien, maar dat mocht natuurlijk niet van mij. Ik zag er meteen allemaal mogelijkheden bij! Het karton is lekker stevig, dus gaat nog wel even mee.

Creatief

Creatief met afval van spelletjes

Je kunt mooie vierkanten trekken uit het materiaal. Daar kun je dan weer leuke kunstwerken in maken. Of pak eens een groot vel papier. En teken alle vierkanten erop. Je krijgt dan een mooi raamwerk.

Rechthoek kunstwerk maken  met afval van spelletjes.

Dat kan ook met rechthoeken natuurlijk. Teken eens de vier seizoenen in de vier vakjes. Of maak in elk vakje abstracte kunst.

Tekenen door in de figuurtjes te tekenen van afval van spelletjes.

Kinderen vinden het heerlijk om in de figuurtjes te tekenen. Net zoals dat ze zelf graag letters schrijven door in die lettervormen te tekenen. Je kunt met dit materiaal hele leuke Dik Bruna achtige tekeningen maken. Erna inkleuren en je hebt een heus kunstwerk voor aan de muur.

Spelen en rekenen met poppetjes

Figuurtjes in het afval van spelletjes

Zet eens figuurtjes in het afval van de spelletjes. Hier hebben alle poppetjes en dieren een even groot vak. De kinderen kunnen de figuurtjes tellen. Spiegelen door het precies op dezelfde manier in alle vakjes te zetten. Je kunt in het ene vakje meer poppetjes zetten en dan tellen. Stel dan de vragen: Waar zijn de meeste? En waar zijn meer dieren dan poppetjes?
Sorteren in de vakken is ook een leuk idee. Deze vakken hebben kleuren. Je kunt er dan ook allerlei voorwerpen in leggen met die specifieke kleur.

Bouwen

Bouwen in de vakjes van afval van spelletjes

Pak er wat blokken bij en bouw in de losse vakjes. Hier heb ik in elk vakje een blokje meer op de stapel gezet.

Van laag naar hoog in afval van spelletjes

Zet de blokjes van laag naar hoog in de vakjes.

Zij aanzicht blokjes in afval van spelletjes

Maak mooie bouwsels van de blokjes in het afval. En kijk eens van verschillende kanten hoe het eruit ziet.

Boven aanzicht blokjes in afval van spelletjes

Maak eens wat boven aanzichten en schiet er foto’s van. Kunnen de kinderen bedenken hoeveel blokjes er zijn gebruikt? En hoe zijn ze neer gezet? Waar staan ze in het afval van de spelletjes? Laat ze het nabouwen in hetzelfde materiaal.

Snel poppenhuis

Huisje van afval van spelletjes

Ik ontdekte dat ik een huisje kon maken met deze drie bladen. De kaart met de grote vierkanten gebruikte ik als ondergrond. Dit werden de hokken van de dieren. De andere twee kaarten werden het dak. Met in dit geval een heleboel raampjes erin. Maar je kan het dak ook dicht maken door papier tegen de gaten te plakken. Om nog wat licht binnen te laten, kun je dit met sits papier doen. Je kunt de verschillende kleuren ook een ander kleur papier geven als achtergrond. Het licht zal dan ook verschillende kleuren op de hokken geven.
Je kunt ook verschillende kamers maken van de vakjes. Zet er dan wat stoeltjes en tafeltjes uit het poppenhuis in de vakken.

Ik denk dat er nog veel meer mogelijkheden zijn met dit materiaal. Deel ze gerust in een reactie!

Voor mijn zoontje, een dreumes, was het al leuk spul. Maar in de klas kan ik er nog veel meer mee denk ik. Dit gaat mijn nieuwe schooltas vast in voor het nieuwe schooljaar!