Winter: spelend leren

Eindelijk, het is winter! Het is koud, het vriest en soms is er zelfs wat sneeuw. Je kunt fantastische leermomenten hebben in de winter. Op school en thuis: winter: spelend leren

Winter: spelend leren

Pindaslinger maken

Maak een pindaslinger met de kinderen. Kies het liefst voor ongebrande pinda’s, deze zijn beter verteerbaar door de vogels. Ze houden ook erg van rozijnen.

Slinger van pinda's en rozijnen

Hier kun je een patroon mee maken. Kies bijvoorbeeld voor een pinda en een rozijn om en om. Maar twee om twee kan natuurlijk ook. Of drie pinda’s en vier rozijnen. Laat dit steeds terug komen.

Slinger twee pinda's, twee rozijnen

Laat de kinderen de pinda’s en rozijnen tellen. Hoeveel zijn er in totaal? Hoeveel pinda’s heb je en hoeveel rozijnen? Wat is meer? Of is het misschien evenveel?
Laat de kinderen het juiste cijferkaart erbij leggen.

Natuurlijk hang je het buiten op. Elke dag kijk je of er al iets afgesnoept is door de vogels. Tel de pinda’s en de rozijnen. Hoeveel hebben de vogels gegeten?

Pindaslinger opgehangen

Winter: spelend leren met ijs

Zorg ervoor dat je ijs hebt. Zet een grote bak buiten als je weet dat het gaat vriezen. Of haal het van een meertje, riviertje, of in ons geval, uit de zandbak waar wat water op het zeil ligt.

Kijk naar de vormen van het ijs. Heb je een cirkel, een vierkant, een driehoek en een rechthoek gevonden?

Driehoek ijs

Als je ijs met bladeren erin hebt, tel dan het aantal bladeren. Bespreek de kleuren, van het ijs en van de bladeren. Hoeveel bladeren liggen er op het ijs en hoeveel zijn door het ijs heen?

Ijs met bladeren

Natuurlijk laat je het ijs smelten in de klas of thuis. Wij hebben het ijs in een bekertje zowel op de verwarming als op het aanrecht gezet. Aan het einde van de middag maakte ik een foto. Op de verwarming smolt het natuurlijk veel sneller!

Ijs laten smelten

Veel winterspeelplezier! 

Meer winter: spelend leren?

Winter: spelend leren