Ziek zijn: 10 activiteiten

Ziek zijn: 10 activiteiten

Door Yvonne. Het thema ‘Ziek zijn’ is voor jonge kinderen altijd heel herkenbaar. Hier vind je 10 activiteiten die je kunt doen rond dit thema.

Tijdens dit thema lazen we het boek ‘Pleisters Plakken’ van Dikkie Dik. We verzonnen activiteiten rond het boek, maar de activiteiten zijn ook goed in te plannen als je een ander boek over ziek zijn leest op je groep.

Ziek zijn: 10 activiteiten

1. Pleisters plakken

Download de afbeelding van de beer. Lees het boek van Dikkie Dik waarin beer helemaal onder de pleisters wordt geplakt. Zorg voor doosjes met echte pleisters en laat de kinderen de beer onder de pleisters plakken. Hiermee oefenen ze de fijne motoriek en plaatsbepaling (‘Ik plak de pleister op het oog van beer’).

Beer ziek zijn

Download

2. Pilletjes in flesjes en potjes doen

Ziek zijn: 10 activiteiten

Met een zakje gelballetjes (ook wel orbeez of waterparels genoemd) kun je ‘pilletjes’ maken voor in de ontdekbak of verdeel de balletjes over meerdere lage bakken, zodat de kinderen deze activiteit aan tafel kunnen doen. Verzamel lege, plastic flesjes of potjes en plak er een etiket op met een rood kruis. Leg er ook schepjes of lepeltjes bij. Nu kunnen de kinderen de pilletjes in de flesjes/potjes doen. Hiermee oefenen de kinderen de fijne motoriek.

Kijk hier naar een filmpje met het boek van ‘Pleisters plakken’ van Dikkie Dik.

Bekijk de gelballetjes hier.

3. Versje waterpokken

Leer de kinderen het versje over waterpokken. Daarna kun je samen activiteit nummer 4 doen.
Als een liedje of versje wordt geïntroduceerd voor een activiteit, gaat dit voor de kinderen meer ‘leven’. Hiermee oefenen de kinderen het fonologisch bewustzijn.

Rode vlekjes, hè wat gek
op mijn neus en in mijn nek
op mijn buik en op mijn been
op het puntje van mijn teen
en kijk ook eens op mijn rug,
waterpokken, naar bed en vlug!
Even ziek zijn is best leuk
ook al heb ik wel wat jeuk.
(Bron: onbekend)

Bekijk ook het kleuren op code pakket in thema ziek

4. Waterpokken maken

Download de afbeelding van het kind. Leg wattenstaafjes en rode verf klaar. Na het oefenen met het versje biedt je deze activiteit aan. Zeg samen nog een aantal keren het versje aan tafel; kunnen ze de wattenstaafjes met de rode verf stempelen op de lichaamsdelen die in het versje worden genoemd?
Hiermee oefenen de kinderen de fijne motoriek en plaatsbepaling.

Kind ziek zijn

Download

5. Dokterspost

In de periode dat je het thema ziek zijn hebt ingepland, kun je de huishoek veranderen in een dokterspost. Verzamel ruim van te voren verbandmiddelen en andere spullen die met dokters en ziek zijn te maken hebben. Leg bijvoorbeeld een klein matrasje in de huishoek. Zorg voor verkleedkleren van dokters en verplegers. Hiermee oefenen de kinderen het ‘doen alsof’ spel.

Lees hier een andere blog met activiteiten over ziek zijn.

6. Sorteren van pleisters

Print de download van de beer van activiteit 1 uit in de kleuren blauw, geel, groen en rood.
Print ook de pleisters uit in deze download. Laat de kinderen nu de pleisters sorteren op de beer met dezelfde kleur. Doe deze activiteit niet aan tafel, maar leg de beren op de grond of op de kringstoeltjes. Leg de pleisters ook neer. Nu kunnen de kinderen steeds een pleister pakken en op de juiste kleur beer leggen. Hiermee oefenen de kinderen classificeren.

pleisters

Download

7. Pilletjes maken van klei en tellen

Download het potje, print er een aantal en lamineer ze. Maak samen met de klei kleine ronde pilletjes. Laat ze in de potjes leggen. Wie kan de pilletjes tellen? Hoeveel zijn het er? Kunnen we er 10 maken? Hiermee oefenen de kinderen de fijne motoriek en tellen.

Potje pillen

Download

8. Drankjes

Maak een drankje van water met een beetje kleurstof. Met de flesjes uit activiteit twee kun je nu met trechters en maatbekers drankjes maken. Laat de kinderen het drankje over en weer gieten in de flesjes, uit de flesjes weer in de bak gieten en weer terug. Hiermee doen de kinderen ervaring op met inhoud en begrippen als vol en leeg.

9. Omtrek lichaam

Laat een kind op de grond liggen op een groot stuk papier of behang. Maak een omtrek van het lichaam van het kind. Ga nu samen met een klein groepje de lichaamsdelen die de kinderen kennen benoemen. Schrijf de namen op de aangewezen plekken. Of maak grote pleisters van papier, schrijf daar de naam  van het lichaamsdeel op en plak de pleister op de plek die de kinderen aanwijzen. Hiermee wordt het lichaamsbewustzijn gestimuleerd.

10. Spelletje met lichaamsdelen

Print de download met de verschillende lichaamsdelen. Knip de afbeeldingen los van elkaar.
Neem de afbeelding van activiteit 4 erbij, zodat de kinderen kunnen zien hoe de lichaamsdelen eruit zien op de afbeelding. Je kunt dit spel nu op verschillende manieren spelen:
– leg de afbeeldingen omgedraaid in de kring of kleine groep. Laat een peuter een afbeelding omdraaien, laat het lichaamsdeel benoemen en wijs het met de hele groep aan.
– stop de afbeeldingen in een vakjesdobbelsteen. Wijs samen steeds dat lichaamsdeel aan dat op de dobbelsteen staat nadat deze door een peuter gegooid is.
Je kunt ook de pleisters uit activiteit 6 gebruiken om op het genoemde lichaamsdeel te ‘plakken’.

Lichaamesdelen

Download

Er staan affiliate links in dit blog.