Squla thuis en op school

Squla thuis en op school + win!

Squla is al jaren een interactief online programma om spelenderwijs te oefenen met schoolvakken. Ik had zo mijn bedenkingen, maar vind het als moeder toch fijne oefeningen, ook in de klas. Je kunt een jaarabonnement op Squla winnen.

Wat is Squla?

Met Squla oefent een kind de basisschoolvakken door middel van quizzen en spelletjes en herhaalt lesstof. Het is ontwikkeld door game-ontwikkelaars en onderwijsdeskundigen. Het is bedoelt als extra oefening of juist als uitdaging. Alle basisschoolvakken zitten erin. Ook bijvoorbeeld geschiedenis voor de bovenbouw en muziek. Het kind kan Squla op de computer, laptop, tablet en smartphone spelen. Ze kunnen op hun eigen tempo en op hun eigen niveau oefenen.

Je leert (of oefent dus eigenlijk) door een quiz te spelen. Met een wist je dat je krijg je na de vraag wat meer uitleg.

Squla is opgericht door een vader die leren leuk wilde maken op een manier die taal spreekt van kinderen die opgroeien met online games, tablets en app.

Samenwerkingen

Squla werkt regelmatig samen met grote partijen om belangrijke zaken onder de aandacht te brengen bij kinderen. Zoals de plastic soep van WWF en de wilde bloemen van Oerrr (Natuurmonumenten). Ook komt er een leuke quiz rond de Kinderboekenweek uit weet ik uit betrouwbare bron ;). Die quizzen vind je hier.

Squla thuis en op school

Gratis in de klas

In de klas is Squla altijd gratis. Met een leerkrachtaccount heb je van 8.30 uur tot 15.00 uur gratis toegang tot alle spellen. Je kunt klassikaal spelen, maar ook leerlingen koppelen, zodat ze op hun eigen niveau kunnen oefenen.

TaalExtra

Je kunt TaalExtra en Programmeren extra bijbestellen. Met TaalExtra oefent het kind extra spelling als het daar moeite mee heeft. Je kunt kiezen voor Marant, Zien in de klas of RID, naar aanleiding van welke methode op school gebruikt wordt. Dit is overigens wel alleen voor thuisgebruik, kinderen kunnen er dus niet in de klas aan werken.

Wat vinden wij ervan?

Ik had eerlijk gezegd zo mijn bedenkingen. De vragen komen wat “toetserig” over: vooral in quizvorm. Er is dus geen uitleg vooraf, maar wel vaak na het beantwoorden van een vraag. Zo hoor je wat natuur is bij het beantwoorden van vragen over wilde bloemen. Na de vraag leer je dus wel. Jonge kinderen mogen ook regelmatig een puzzel maken en horen dan vooraf meer uitleg over het woord.

Kinderen leren door de oefening, maar hebben vooraf vaak wel instructie nodig over het onderwerp, zeker als je met taal en rekenen aan de slag gaat. Het is dan goed om als ouder te kijken naar waar de klas mee bezig is en je kind die onderwerpen te laten zien op de tablet of computer.

Wel is er vaak een optie bij om de afbeeldingen in de antwoorden te laten horen.

Squla thuis en op school

Enthousiast kind

Maar waar ik vooral enthousiast van werd was door mijn eigen kleuter ermee te zien spelen. Ik had al een tijdje de iPad thuis liggen en heel sporadisch vroeg hij erom. Hij staat vol met geanimeerde prentenboeken, toffe spellen zoals Osmo en Toca Boca. Maar toch taalde hij er amper naar. Tot nu, dus sinds er Squla op staat. Hij vraagt nu elke ochtend en avond om de iPad en eet zijn eten sneller op, zodat hij nog even kan spelen. Heel fijn dat hij dan wel schoolse spelletjes speelt!

Squla thuis

Met het weekrapport dat elke week in mijn mail zit, kan ik precies zien wat hij speelt. Hij vindt de spelletjes in De wereld dus echt heel erg leuk! Hij zoekt ze zelf op en weet inmiddels ook de toegangscode van de iPad uit zijn hoofd. Ik hoef niks meer te doen, hij regelt het allemaal zelf. Makkelijk, maar dan ook wel fijn om vinger aan de pols te houden en te zien wat hij dan speelt. Als je op de onderdelen klikt kun je ook zien wat hij heeft gedaan en wat zijn score daarbij was. Hij vindt duidelijk OERRR het allerleukste. Vind ik ook weer tof om te zien dat hij graag over de natuur leert :).

Blijkbaar heeft hij ook al wat met klanken geoefend en herkent hij al aardig wat letters als hij ze hoort. Ook leuk om in de gaten te houden.

In de klas

Squla in de klas

Natuurlijk heb ik ook Squla in de klas uitgeprobeerd, want tijdens schooltijden is het gratis voor de leerkracht. Ik was blij met de rekenspellen. In dit geval hebben we het tellen geoefend. Het doel was voor sommige leerlingen van 1 tot en met 10 en voor anderen van 11 tot en met 20. Dit spel had eigenlijk twee doelen in één: tellen én getalherkenning. Ik vond het vooral fijn dat ik het ook op twee niveaus kon spelen, precies de niveaus waar ik de doelen voor had opgesteld. Inmiddels weet ik wel wie tot 10 en wie al verder kan tellen.

Ik raad je wel aan eerst instructie te geven, bijvoorbeeld door samen nog eens hardop tot en met 20 te tellen en dan pas de oefening in te zetten.

Squla in de klas

Bij je voorbereiding kun je ook het beste kijken welk doel je inzet en welke oefening daarbij hoort. Ik wilde graag bij de start van de dag de dagen van de week oefenen bij WoordExtra. Maar ik vind dat hier weinig uitleg wordt gegeven over de woorden. Zo moesten de kinderen bijvoorbeeld een puzzel maken van een kind dat op dinsdag naar school ging. Vinden ze natuurlijk heel leuk om te doen, maar ik vraag me af of ze dan ook echt de dagen van de week en vooral de volgorde ervan leren.

Ik laat de kinderen er ook zelf op oefenen (met z’n tweeën) tijdens het hoekenwerk. Maar ze hadden wel de lessen veranderd in groep 7, niet zo handig ;). Moet ik dus nog even uitleggen dat ze het jaar moeten laten staan.

Kosten Squla

Squla is gratis onder schooltijd voor leerkrachten. Meld je gratis aan

Een jaarabonnement is nu tijdelijk €6,95 per maand. Je krijgt korting als je meerdere kinderen in het gezin hebt. Je kunt het hier bestellen.

Win jaarabonnement

Je kunt een jaarabonnement op Squla winnen (voor je kind). Ga naar deze foto op mijn Instagramfeed en laat een reactie achter. Maandag 23 september mail ik de winnaar.

Dit is een #jufmaikead