Toekomstkunde

Toekomstkunde: gratis lesmateriaal duurzaamheid en natuur

Toekomstkunde is gratis lesmateriaal voor groep 5 tot en met 8 van het Wereld Natuur Fonds (WWF) en ontwikkeld in samenwerking met Patsboem educatief. Kinderen leren over klimaat, duurzaamheid, natuur en wilde dieren, gelinkt aan de actualiteit.

Wat is Toekomstkunde?

Bij Toekomstkunde zoeken kinderen naar antwoorden op vragen over problemen op de planeet. Dit is volop in het nieuws en ook aandacht voor in kinderprogramma’s en liedjes die ze luisteren. Kinderen willen graag weten hoe het zit met klimaatverandering en ze willen weten wat zij eraan kunnen doen. Door al die kennis kunnen ze zelf bewuste keuzes maken en wellicht hun omgeving positief beïnvloeden. Ze leren wat het betekent om wereldburger te zijn, dus het heeft grote raakvlakken met burgerschap.

Voor wie?

Het lesmateriaal is voor groep 5/6 en groep 7/8, zij ontvangen dus een verschillende (niveau)versies van het lesmateriaal.

Waarom Toekomstkunde?

WWF streeft naar een duurzamere aarde en ziet daarin kinderen als een belangrijke schakel. Patsboem educatief heeft een onderzoek gedaan en het blijkt dat leerkrachten meer willen met actualiteit. Ze vinden dat de onderwerpen duurzaamheid en klimaatverandering nog niet genoeg in de bestaande methodes zitten. Patsboem en WWF ontwikkelen dit gratis lesmateriaal zodat leerkrachten en kinderen hier wel mee aan de slag kunnen.

Hoe werkt Toekomstkunde?

Vanaf september kun je elke week het gratis lesmateriaal in je mailbox ontvangen. Het is een werkblad dat de kinderen zelf kunnen maken, vaak online aangevuld met video’s en/of lestips. Er is altijd een bron die de kinderen moeten raadplegen, zoals een website, een video of een artikel. De kinderen zijn ongeveer een half uur per werkblad bezig met de opdrachten. Je kunt het als klas maken, maar ook in de weektaak zetten of het geven als ze klaar zijn met hun werk.
Janouk Kelderman (presentatrice van NPO Zapp/Het Klokhuis) is het gezicht van Toekomstkunde. Zo zie je haar telkens terug op de werkbladen.

Inspelen op actualiteit

WWF sluit aan bij de actualiteit met het lesmateriaal. Wat voorbeelden: “Vallen er zeecontainers van een schip in de Waddenzee? Tonen wetenschappers aan dat bijen in rap tempo uitsterven?” Of spoelt er een walvis aan met veertig kilo plastic in zijn maag? Dan zie je dat ongetwijfeld terug in een les Toekomstkunde. Ze krijgen ook tips hoe ze zelf kunnen bijdragen een een betere toekomst.

Review Toekomstkunde

Willemijn probeerde het lesmateriaal uit.

In de ochtend ontdekte de leerlingen het al op het bord: Toekomstkunde. Maar tot het moment dat we het gingen doen, heb ik het een mysterie gelaten. Ik had er voor gekozen om twee keuzes te geven. De lessen Alle beestjes helpen en IJsberen met honger waren de keuzes. Iedereen wilde met de opdracht over de ijsberen beginnen.

Het werkblad

Het werkblad heeft een duidelijk lettertype en heeft een aantal afbeeldingen ter ondersteuning. Er zijn duidelijk 6 stappen die gevolgd moeten worden. Er was wat verwarring op de eerste bladzijde, omdat opdracht 3 naast opdracht 1 stond. Waardoor leerlingen van 1 naar 3 naar 2 gingen, dit was geen groot probleem. Op de achterkant van het werkblad veel duidelijker, daar staan 4, 5 en 6 onder elkaar.

Toekomstkunde

Ik heb de leerlingen helemaal zelfstandig laten werken, mijn groep 6/7 heeft voornamelijk in tweetallen aan de opdrachten op groep 7/8 niveau gewerkt, sommige leerlingen wilden alleen werken. Ik moest een paar keer helpen met het juiste Jeugdjournaal filmpje zoeken, maar verder hebben ze het werkblad zelfstandig kunnen maken. Heel fijn! Ze waren enthousiast en keken al uit naar een volgende les.

Actueel

De onderwerpen zijn heel actueel en waren ook niet totaal onbekend bij de leerlingen. Ze wisten al een beetje en konden zo hun kennis uitbreiden. De ingeschatte tijd van 30 minuten is wel de tijd voor de meeste leerlingen.  Mijn snelste leerlingen waren in 20 minuten klaar. Maar daarna gingen ze nog verder zoeken naar meer informatie over de onderwerpen, ze waren dus echt geïnteresseerd.

Je moet wel beschikken over devices met internet voor deze lessen. Of als dat niet zo is, dan kun je het filmpje dat er bij hoort klassikaal bekijken. Ik heb de antwoordbladen in onze Google Classroom gezet, om een beetje te denken aan duurzaamheid en dus minder te printen ;-).

Toekomstkunde: gratis lesmateriaal duurzaamheid en natuur

Inschrijven voor Toekomstkunde

Vanaf september 2019 (in het nieuwe schooljaar dus) is het gratis lesmateriaal beschikbaar. Je kunt je wel vast inschrijven op de site, zodat je Toekomstkunde automatisch in je mailbox krijgt.

Dit is een #jufmaikeadd