Zwerfboekenkastje voor je eigen groep of school

Zwerfboekenkastje voor je eigen groep of school

Door Yvonne. Lees hoe je zelf een zwerfboekenkastje van Kinderzwerfboek kunt starten voor je groep of school. Dit kan door te starten met een actie om de Kinderboekenweek met de ‘Dag van de duurzaamheid voor het onderwijs’ te combineren.

Zwerfboekenkastje voor je eigen groep of school

Dag van de duurzaamheid en de Kinderboekenweek

Op internet wordt er op websites en social media alweer veel aandacht besteedt aan de Kinderboekenweek 2019. De Kinderboekenweek start op woensdag 2 oktober en eindigt zondag 13 oktober. Een aantal jaren geleden kregen we op de peuterspeelzaal een bericht van onze leidinggevende dat het op 10 oktober ‘Dag van de duurzaamheid van het onderwijs’ is, en of we daar als peuterspeelzaal ook aandacht aan wilden besteden. Omdat we al druk waren met activiteiten verzinnen voor de Kinderboekenweek, bedachten we dat we beide activiteiten wel konden combineren.

Oproep aan ouders

We deden half september een oproep aan ouders om thuis in de boekenkast van hun kind te zoeken naar prenten- en peuterboeken die eigenlijk niet meer gelezen worden. Deze boeken verzamelden we in een grote bak.

Uitzoeken voor jezelf

Vanaf 10 oktober, de dag van de duurzaamheid, mochten de ouders en hun peuter in de bak komen neuzen en zo leuke, voor hen nieuwe, boeken mee naar huis nemen. Ook na 10 oktober kwamen er nog ouders boeken brengen. Aan het eind van de Kinderboekenweek was de grote bak al aardig leeg, maar er waren nog genoeg boeken niet meegenomen.

Eigen zwerfboekenkastje

We bedachten dat we die boeken nog wel konden bewaren, zodat ouders deze later nog mee konden nemen. We maakten daarom ons eigen zwerfboekenkastje. Dit kastje staat inmiddels al drie jaar op het kastje naast de deur van onze peuterspeelzaal. En ook na de Kinderboekenweek maken ouders gebruik van het zwerfboekenkastje om boeken erin te doen of mee te nemen. Inmiddels doen we elk jaar mee met de ‘dag van de duurzaamheid’ met onze boeken-inzamelactie!

Tips

Wil je ook een inzamelactie starten voor de ‘Dag van de duurzaamheid’ of ook een zwerfboekenkastje op je groep of school? Lees dan de volgende tips:

– plaats een oproep in de nieuwsbrief
– hang affiches op met de oproep
– vraag om boeken die aansluiten bij je doelgroep
– zorg voor een grote bak of kast waar je de boeken in kunt bewaren
– start 10 oktober met het aanbieden van de boeken
– blijf dat de dagen erna doen, tot alle ouders en kinderen aan de beurt zijn geweest met een boek uitkiezen
– verzamel de boeken die over zijn gebleven
– zorg voor een klein kistje of ander klein kastje waar je een zwerfboekenkastje van kunt maken
– zorg dat er ruimte is voor ouders om nog boeken in het kastje te doen
– leg overgebleven boeken weg om later het kastje nog te kunnen aanvullen
– print de download uit waarmee je kunt laten zien dat je een zwerfkastje hebt staan en hoe het zwerfboekenkastje precies werkt.
– wissel ook eens de boeken om voor andere boeken uit je voorraad. Soms worden boeken niet meegenomen, omdat er op dat moment geen interesse voor is. Misschien later in het jaar wel.

Download de poster

Download de poster

Kinderzwerfboek

Het verschil met de landelijke stichting Kinderzwerfboek is dat ons zwerfboekenkastje alleen toegankelijk is voor onze eigen peuters en hun ouders. Je hoeft de boeken dan ook niet te registreren. Ook de landelijke zwerfboekenkastjes zijn erg leuk en zoeken altijd kinderboeken.

Klik hier voor de website van Kinderzwerfboek
Op deze site kun je je opgeven als je een zwerfboekenkastje hebt, als je een breder publiek wilt bereiken.
Je kunt op deze website ook kijken of en waar zwerfboekenkastjes in je stad staan.
Op dit moment kun je kinderboeken gratis aanleveren bij een DHL servicepoint. Zij zorgen dat de boeken worden verspreid over de zwerfboekenkastjes (actie loopt van 16 tot 21 september). Meer informatie vind je ook op de site van Kinderzwerfboek.

Juf Maike was vorig jaar ambassadeur van Kinderzwerfboek voor één dag. Lees hier haar blog.