Alle wielen in de file: win!

Alle wielen in de file: win!

Alle wielen in de file is een topboek voor de Kinderboekenweek 2019. Het is weer prachtig op rijm zoals we gewend zijn bij Harmen van Straaten. Je kunt een van de drie exemplaren winnen.

Alle wielen in de file

De beren gaan bij oma en opa logeren. Maar de familie staat telkens in de file tussen allerlei andere vervoersmiddelen. Bij de benzinepomp, in de stad, op de snelweg en dan is er ook nog een ongeluk gebeurd.

Het boek is geschreven en geïllustreerd door Harmen van Straaten. En helemaal op rijm, zoals we gewend zijn van Retteketet, we gaan nog niet naar bed! en Wat rijmt er op stoep?

Het heeft veel weg van de boeken van Richard Scary met vervoersmiddelen met teksten erop als Zandtransport of, mijn persoonlijke favoriet, De Vuilnisvarkens.

Bekijk het boek hier. 

Alle wielen in de file

Wat vind ik van Alle wielen in de file?

“Die vind ik leuk!” riep onze kleuter thuis uit. Auto’s blijven leuk, maar ook boeken op rijm vallen bij hem in de smaak. Er is ontzettend veel op te zien! Het verhaal is natuurlijk leuk, lukt het de beren om bij opa en oma te komen? Maar ook vrij simpel, wat prima is voor de doelgroep. De afbeeldingen maken het boek echt, want er is zoveel te zien en te ontdekken! Je kunt leuke gesprekken voeren over vervoersmiddelen en hoe de kinderen graag reizen. Hieronder vind je er tips voor. Het boek past dus heel goed bij Kinderboekenweek 2019, want reizen én verschillende vervoersmiddelen zitten erin. Het boek leent zich ook goed voor een opening voor deze dagen rondom lezen.

Tips bij Alle wielen in de file

Gesprekken

Je kunt natuurlijk eindeloos praten over wat er allemaal te zien is. Deze vragen kun je aan de kinderen stellen:

  • Hoe reis jij met je papa en mama?
  • Welke voertuigen zie jij wel eens in de file?
  • Kun je ook op een andere manier op reis en zo ja: hoe dan?
  • Welke spelletjes doe je wel eens onderweg?

Rekenen

Groot en klein

De vervoersmiddelen verschillen nogal in grootte. Zoek een aantal auto’s of andere voertuigen in je klas op en vergelijk deze op grootte. Hoe is dat in het echt? Kloppen de verhoudingen in het boek?

Tellen

Er is ontzettend veel te tellen in het boek. De vervoersmiddelen natuurlijk, maar ook de kippen van een omgevallen vrachtwagen. Leg voor elk voorwerp een blokje in de kring, zodat je visueel maakt hoe je handig kunt tellen. Laat ook de telrichting als leesrichting zien –> van links naar rechts.

Knutselen

Geef de kinderen kosteloos materiaal en laat ze een vervoersmiddel ontwerpen. Van kartonnen pakken heb je snel een auto gemaakt, mijn zoontje wilde bijvoorbeeld eens een tank knutselen die we op deze manier ook snel in elkaar hadden. Alles mag en alles is goed. Ik ben benieuwd waar de kinderen mee komen!

Win!

Je kunt een van de drie exemplaren van het boek Alle wielen in de file winnen. Laat hieronder (op de site) een reactie achter als je mee wilt doen. Maandag 16 september mail ik de winnaars al, dus wees er snel bij.

Bekijk het boek hier.