Teambuilding: tips en waarom?

Teambuilding: tips en waarom?

Door Kelly. Het nieuwe schooljaar is alweer even gestart. Daarbij besteden we als leerkracht veel aandacht aan groepsvorming in de klas. Het is namelijk belangrijk om een fijne sfeer te hebben in je klas. Maar deze fijne sfeer is niet alleen belangrijk in je klas, maar ook bij je collega’s. In deze blog lees je tips hoe je (met je collega’s) kunt werken aan teambuilding en waarom dit belangrijk is.

Wat is teambuilding?

Teambuilding betekent letterlijk ‘bouwen aan een team’. Bij teambuilding gaat het erom dat er aandacht is voor eenieder in het team om uiteindelijk tot een betere samenwerking te komen. Je leert elkaar beter kennen, je laat iets van jezelf zien en voelt je een team dat een bepaald doel voor ogen heeft.

Waarom?

Is dat echt nodig, teambuilding met je collega’s? Jazeker! Uit onderzoek blijkt dat in scholen waar leerkrachten een hechte band hebben, onderling vertrouwen heerst en meer gezamenlijke besluiten worden genomen. Daarnaast zijn leerkrachten met sterke onderlinge relaties meer bereid om nieuwe dingen te proberen om het onderwijs te verbeteren. Als ik naar ons eigen team kijk, dan is deze de laatste jaren nogal veranderd door de wisseling van leerkrachten. Dit maakt dat je ieder schooljaar opnieuw start met nieuwe collega’s en ieder jaar dus energie moet steken in teambuilding.

Onderlinge communicatie

Prettig samenwerken met je collega’s is een belangrijke motivator. En toch verloopt dit niet in ieder team soepel. Vaak heeft dit met de onderlinge communicatie te maken. Veel leerkrachten vinden het bijvoorbeeld lastig om elkaar op een professionele manier (kritisch) aan te spreken. Want “Wat zal die ander dan wel niet van mij denken?”, “Word ik wel serieus genomen?” of “Ze luisteren toch niet” zijn voorbeelden van aannames die we in ons hoofd maken. Maar er zijn juist veel redenen om elkaar wel (kritisch) aan te spreken:

  • De ander is het waard om de waarheid te horen.
  • De lucht is geklaard.
  • Ik ben mijn irritatie of frustratie kwijt.
  • Ik hoef er niet van wakker te liggen ‘s nachts.
  • We behouden een open, ontspannen sfeer.

Aan de slag met teambuilding

Door het schooljaar heen kan je ook werken aan teambuilding en zorgen voor een fijne sfeer tussen je collega’s. Hieronder deel ik een aantal tips:

  1. Sinds dit schooljaar hebben wij een vrijmibo, oftewel een vrijdagmiddagborrel. Eén keer in de maand staat er een vrijmibo gepland waarbij twee collega’s zorgen voor wat lekkers tijdens de lunch. Dit kan zoet of hartig zijn. Dat is toch iets om naar uit te kijken met je collega’s.
  2. Vanaf groep 5 wordt er op veel basisscholen surprise gedaan tijdens de Sinterklaas periode. Dit kan natuurlijk ook met je collega’s! Hiervoor zou je, in plaats van Sinterklaas, de verjaardagen van je collega’s kunnen gebruiken. Aan het begin van het schooljaar trek je lootjes met je collega’s. Wanneer deze collega jarig is, zorg jij voor een (klein) cadeau en legt dit op zijn of haar werkplek. Wordt iedereen blij verrast op zijn/haar verjaardag.
  3. Het kerstdiner is iets wat op veel basisscholen traditie is. Veel kinderen kijken hier ieder jaar naar uit. Waarom niet een kerstborrel met je collega’s er achteraan plakken? Je zit allemaal al in de kerststemming en sluit de eerste periode tot de kerstvakantie gezellig af met je collega’s.
  4. Iets meer onderwijs-inhoudelijk, maar zeker niet minder toepasselijk voor teambuilding: intervisie of lesson study. Intervisie is een collegiale ondersteuning waarbij je elkaar advies geeft, samen naar oplossingen zoekt en met elkaar tot een groter inzicht komt in de problemen die zich voordoen op de werkvloer. Voorwaarde is wel dat collega’s zich veilig voelen in elkaars aanwezigheid.
  5. Sharona schreef ooit een blog over een bepaalde werkvorm om aan teambuilding te werken: Anonieme collega. Een leuke activiteit om uit te proberen.
  6.  Een keer ruimte op de agenda van de teamvergadering of studiedag? Speel met je collega’s de weetjes-bingo. Alle collega’s schrijven drie weetjes op over zichzelf waarvan ze denken dat collega’s dat niet van ze weten. Eén collega verzamelt de weetjes en maakt er bingo kaarten van. Door in gesprek te gaan met je collega’s probeert iedereen erachter te komen bij wie het weetje hoort. Heb je alle weetjes gelinkt aan een collega? Dan heb je bingo!
  7. Als laatste organiseren twee collega’s ieder schooljaar bij ons op school een teamuitje. Ieder schooljaar zijn dit twee andere collega’s, waardoor iedereen een keer aan de beurt komt. Ook deze dag staat in het teken van een fijne sfeer en elkaar ontmoeten buiten de werkvloer.

Hopelijk ben je geïnspireerd om (meer) aan de slag te gaan met teambuilding. Heb je zelf ook nog leuke teambuilding activiteiten of ideeën? Laat het hieronder weten in een reactie.

Afbeelding van Fizkes/Shutterstock