Openingen Kinderboekenweek 2019

Openingen Kinderboekenweek 2019

Van 2 tot en met 13 oktober is de Kinderboekweek 2019 met als thema Reis mee! Thema voertuigen dus. Ik bedacht en vond leuke openingen Kinderboekenweek 2019 voor deze tien dagen.

Openingen Kinderboekenweek 2019

Buiten op het plein of speelplaats

Dansen en zingen

Het lied van Kinderen voor kinderen ligt voor de hand om op het plein te zingen en dansen met de school. Het is dit jaar geschreven door Jochem Myjer (met Tjeerd Oosterhuis), dus eerlijk gezegd verwachtte ik er nogal wat van. Maar het blijkt over (ongezond) eten te gaan en niet zozeer over voertuigen. Ik vind het weer een leuk en vrolijk lied, maar sluit toch liever wat meer aan bij het thema.

123Zing komt binnenkort met een lied met dans die gratis beschikbaar is voor iedereen. Jeroen Schipper schreef het lied en die van vorig jaar zit nog in mijn hoofd. (En het dansje is iets makkelijker). Hier vind je vast een preview.

Voorstelling

Niets is zo leuk als je meesters en juffen op het plein zien optreden. Rian Visser heeft een leuk toneelstuk bij haar Boekenbus bedacht die je kunt downloaden als je lid wordt van haar nieuwsbrief.

Het prentenboek Gewonnen van Ruth Wielockx leent zich ook goed om na te doen op het plein. Maak allemaal een voertuig van een grote doos die je om kunt hangen. Of gebruik de fietsen en eventueel autootjes van het kleuterplein. Probeer elkaar allemaal in te halen, zoals in het boek geschreven staat. Aan het einde stellen jullie je allemaal op alsof je in een draaimolen zit en je rijdt dan ook een rondje.

Bekijk het boek Gewonnen hier.

Parcours op het plein

Laat alle kinderen voor de opening een voertuig meenemen van huis. Loopfietsen, fietsen, steppen, voor deze keer mag het! Zet met krijt een parcours op het plein waar de kinderen overheen mogen rijden. Je kunt er ook een race van maken met bijvoorbeeld je klas.

Zorg voor de veiligheid wel voor een schema, zodat groep 8 niet de kleuters ondersteboven fietst. Of verspreid de groepen over de pleinen.

Boekentrein

Laat alle kinderen hun favoriete boek meenemen. Laat alle kinderen achter elkaar lopen in een lange trein: de boekentrein! De directeur is natuurlijk de machinist en een leerkracht de conducteur. De conducteur checkt van een aantal kinderen of ze wel de trein in mogen, het boek is het kaartje (niet knippen ;)).

In de klas vertellen de kinderen over het lievelingsboek dat ze mee hebben genomen.

Openingen Kinderboekenweek 2019 in de klas

Jozua Douglas (mijn man) heeft een filmpje gemaakt met een toffe raket om de Kinderboekenweek te openen.

Speurtocht

Maak een plattegrond van je klas waar je de boeken in verstopt die je voor de Kinderboekenweek hebt gekregen. Voor de jongere kinderen: reis per boek als een bepaald voertuig door de klas om de boeken te zoeken. Je kunt natuurlijk ook zo’n reisspeurtocht maken in de school.

Leeskilometers

Onthul een leestrein in de klas:

Maak een lijn in de klas van bijvoorbeeld een trein waar je de covers van boeken op kunt plakken. Telkens als er een boek uitgelezen is in de klas, plak je de gekopieerde cover van het boek op de trein. Spreek een beloning met de klas af als de trein vol boeken is. Slim om wat vragen te stellen aan het kind als het boek uit is, of er wat over te laten schrijven. Dan weet je of het boek ook wel echt gelezen is.

Kinderboekenjuf heeft ook een aantal openingen bedacht.

Ook ideeën? Zet ze hieronder in een reactie

Afbeelding van Travel media/Shutterstock