Vaderdag knutselen in de klas

12 x Vaderdag knutselen in de klas

Vaderdag komt er weer aan en uit ervaring weet ik dat het altijd een puzzel is om een leuke vaderdag knutsel in de klas te bedenken. Ik heb leuke ideeën om te knutselen voor je en een invulblad voor papa.

Vaderdag knutselen in de klas

1. Vaderdag knutsel Dit is mijn papa

Dit is mijn papa

Download

Print het blad uit. Samen met het kind vul je het blad in. De kinderen tekenen zichzelf en hun papa in de daarvoor bestemde vakjes. Ook schrijven zij zelf hun eigen naam. Bij het schrijven van de andere antwoorden help je in de klas of thuis. De kinderen kunnen eventueel ook een tekening op de achterkant maken.

Bekijk ook het invulblad en oorkonde voor vaderdag, ook voor opa’s. 

2. Schilderij: in de voetsporen van papa

In papa's voetsporen

Gebruik een grote mannenschoen om “papa’s” voeten te maken. Vervolgens kun je de kinderen hun voet laten verven en in de grote mannenvoet plaatsen. De beschrijving vind je bij Mama’s met thee.

Bekijk hier een schildersdoek

3. Knutsel bewaardoos

Om alle leuke knutsels van je kind in op te bergen. Ook de leuke vaderdag knutsel :). Zorg voor een cereal box. Knip het pak aan de zijkant helemaal open. Laat een kantdicht, zodat je een deksel krijgt. Plak de open stukken van de doos (daar waar de muesli doorheen gaat) goed dicht. Laat je kind tekeningen maken op gekleurd papier. Dit kan met potloden, krijtjes, stiften en met verf. Knip het gekleurde papier zo uit dat het precies past op de voorkant en achterkant. Doe die ook voor alle zijkanten. Je hebt ook speciaal plakpapier waarop je kind kan tekenen.
Versier de doos op het laatst met stickers, of andere versieringen. Met letterstickers kun je papa erop plakken en/of de naam van het kind van wie de knutsels zijn.

4. Schilderij van handjes en voetjes

Met de allerkleinste kun je ook goed de handjes en de voetjes verven om een cadeau voor vaderdag te knutselen. Wel slim om even een speen (als je die gebruikt) in te doen, gaat de verf tenminste niet de mond in… Ik heb er zelf de tekst “Bedankt dat je me helpt met de eerste ‘stapjes'” erop gezet. Je kunt ook iets erop schrijven als: “Bedankt voor je helpende handen”.

5. Vaderdag knutselen schilderij

Door Malou. 19 juni is het Vaderdag en zelf vind ik het erg leuk om samen met mijn dochter iets te knutselen voor mijn man. Mijn dochter is nu anderhalf, dus het moest niet iets worden wat heel moeilijk is. Uiteindelijk kwam ik op het idee om een canvasje te maken met ‘papa’ erop.

Ik haalde canvasjes, kwasten en verf bij Action. Ik ging op zoek naar een kliederschort, maar die kon ik nergens vinden. Daarom ging ik voor een slab met mouwen, die ik bij Kruidvat tegenkwam. Verder heb je plakband en een schaar nodig.

Van tevoren plakte ik het woord ‘papa’ af.

Ik legde kranten op de tafel, ik deed mijn dochter de slab aan en toen kon ze beginnen. Ze vond het ontzettend leuk om te doen en ik denk dat dit soort knutselwerkjes erg geschikt zijn voor kindjes van deze leeftijd. En ik vermoed dat peuters het ook hartstikke leuk vinden.

Het verven bleef een hele tijd leuk (althans, voor een dreumes dan) en haar vieze handjes waren ook erg interessant!

Na het verven liet ik het een tijdje drogen, zodat de verf niet uit zou lopen op het moment dat ik het plakband eraf haalde. Een paar uur later haalde ik het plakband eraf en ik vind het resultaat zelf erg leuk!

Waar je even goed op moet letten, is dat er genoeg verf rond de letters zit. Bij de laatste ‘A’ zie je dat het onderste stukje een beetje licht is geworden, maar het is gelukkig wel leesbaar.

Bekijk ook andere Vaderdag knutsel ideeën

6. Vaderdag knutselen dino

Benodigdheden

Verf
Kwast
Papier of een schilderdoek (ik kocht vierkante kleine doeken)
Wiebeloogjes (bij de Hema of Action te koop)
Stift (maar dit kan ook met verf)

Werkwijze vaderdagcadeau dino

Het idee komt van fulltime mama  en ik heb er wat aan toegevoegd, zodat het een vaderdag cadeau is geworden.

1. Beschilder de hand

Laat je kind een kleur kiezen. Voor de ene dino beschilder je de hele hand. Voor de andere dino alleen de muis van de hand en de pink en de duim.

Vaderdag dino

2. Maak een afdruk op het doek of papier

Vaderdagcadeau dino

De dino van de hele hand laat je naar beneden wijzen, dat zijn de poten. De dino met alleen pink en duim wijst naar boven, zodat de vingers de staart en de kop zijn. Ook met onze dreumes van anderhalf ging dit goed.

3. Laat het drogen

Voordat je de rest van de dino schildert of tekent, is het slim om het even te laten drogen.

4. Maak de dino af

Vaderdagcadeau dino

Ik plakte wiebeloogjes op de dino’s en tekende een mond en stekels met stiften. Je kunt dit natuurlijk ook met verf doen. Ik vroeg aan onze kleuter of hij het zelf wilde doen, maar ik moest het maar maken ;). Ik liet hem wel een dino uitkiezen die ik moest maken. Het werd een Ankylosaurus. Hij kent ze ook werkelijk allemaal uit zijn hoofd. Ik maakte ook pootjes aan de dino’s.

5. Schrijf een tekst op het vaderdag knutselen dino schilderij

Vaderdagcadeau dino

Ik schreef de tekst “papa’s kleine dino’s”, zodat het leuk is om op vaderdag te geven. Met de datum natuurlijk, want dan kun je ooit nog eens de handen vergelijken.

6. Lekker kliederen

En daarna mochten onze kinderen natuurlijk zelf nog verven. Ze maakten handafdrukken, schilderen zelf erop los, plakten oogjes en verfden zelfs met dino’s, maar daar komt later nog een blog over.

7. Pret met papa

diy_vaderdag_02

Van Hip & Hot komt het idee om een pot vol activiteiten met papa te doen. De kinderen bedenken zelf bijvoorbeeld leuke uitjes.

Lees ook: FOTOCADEAU MOEDERDAG OF VADERDAG

Je kunt ook de kinderen zelf laten kiezen, zoals bij moederdag eigen keuze.

8. Spel op een stuk hout

vaderdag knutselen

Jessica kreeg deze houtschijven van een bedrijf dat de groenvoorziening regelt op haar school. Ze is van plan om de kinderen hierop een spel te laten schilderen, zoals Mens erger je niet. 

9. Sokken met tekeningen

vaderdag cadeau knutselen

Jessica kocht goedkope sportsokken voor haar klas en liet de kinderen met textielstift tekeningen erop maken. 

10. Carwash sponsvaderdag cadeau knutselen

Jessica kocht goedkope sponzen voor haar klas en maakte met elke leerling een foto voor de auto. Met de spons geven ze meteen een gratis keer de auto wassen aan hun vader. 

11. Vaderdag beker

vaderdag knutselen

Met twee kartonnen bekers kunnen de kinderen snel een beker maken voor hun vader. 

12. Kalender

vaderdag knutselen klas

Nienke maakte met haar klas een kalender voor vaderdag. Je kunt het maken zoals je wil. De kinderen kunnen zelf alle maanden tekenen en de data erbij schrijven. Je kunt een jaarkalender uitprinten en hier een tekening bij laten maken. Of je print voor iedereen de maanden (in het klein) uit en laat ze hier een tekening of schilderij bij maken. 

Er staan affiliate links in dit blog

Vaderdag: knutselen en zelf maak ideetjes

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren